Mąka ekologiczna

Pokazuje 1 - 12 z 20 elementów
Pokazuje 1 - 12 z 20 elementów

Bez mąki nie tylko nie ma chleba, ale też nie ma zdrowej, pełnowartościowej kuchni. Oczywiście, pod warunkiem, że sama mąka jest naturalna, zdrowa i pełna wartości odżywczych. Dlatego warto postawić na wysokiej jakości produkty i wybrać mąkę ekologiczną. Choć na co dzień w naszej kuchni króluje głównie mąka pszenna, a czasem żytnia, w rzeczywistości wybór mąk jest dużo większy.

BIO Maka ekologiczna

Sprawdź i wypróbuj w szczególności te mąki, które w ostatnich latach są prawdziwym hitem w dziedzinie zdrowej żywności. Polecamy mąkę owsiana, która doskonale smakuje i ma mnóstwo wartości odżywczych. Można dodawać ją do wypieków i sosów – nada im delikatny, łagodny smak. Nieco ostrzejsza w smaku i aromacie jest mąka gryczana, wytwarzana z nieco zapomnianej gryki. To bogate źródło aminokwasów, które świetnie sprawdzi się do wypieku chleba, ciast i ciasteczek, a także jako główny składnik placków i naleśników na słodko lub w wersji wytrawnej. A może wybierzesz mąkę jaglaną, która ma tyle samo pozytywnych właściwości, co królowa kasz, czyli kasza jaglana? Smakuje świetnie jako składnik wypieków, sosów czy zup. Można ją stosować w połączeniu z mąką ryżową, dzięki czemu smak i konsystencja potraw będą idealne. Ekologiczna mąka ryżowa jest lekkostrawna, zawiera sporo błonnika i doskonale poprawia wartości odżywcze potraw.

Jeśli szukasz mąki innej niż wszystkie, sprawdź, jak smakuje mąka z zielonej soczewicy. Uwielbiają ją przede wszystkim osoby na diecie wegetariańskiej, gdyż dostarcza organizmowi mnóstwo cennych aminokwasów i łatwo przyswajalnego białka. Mąka z zielonej soczewicy to idealna baza do naleśników, placków, klusek, zapiekanek czy pasztecików. Świetnie sprawdzi się też jako zagęszczacz do zup i sosów. Odkrywcom nowych smaków polecamy też mąkę z miłki abisyńskiej. To wyjątkowe i bezglutenowe zboże, które w Afryce uprawiane jest od tysięcy lat. Ekologiczna miłka abisyńska to bardzo bogate źródło witamin, minerałów oraz wielu innych cennych wartości odżywczych. Jedną z jej niezwykłych, naturalnych właściwości, jest zatrzymywanie wody. Dzięki temu wypieki z dodatkiem mąki z miłki abisyńskiej dłużej zachowują świeżość i pulchność.

Maka ekologiczna w naszym asortymencie 

Osobom, które stawiają na zdrowe i świadome odżywianie na pewno spodoba się mąka quinoa, wytwarzana z popularnej komosy ryżowej. Mąka quinoa to bardzo bogate źródło białka, błonnika pokarmowego oraz całego zestawu witamin i mikroelementów. Doskonale sprawdzi się do wypieków, placków czy naleśników, zarówno w wersji słodkiej, jak i pikantnej. Osoby, które są na diecie wegetariańskiej powinny wypróbować też mąkę sojową nieprażoną. To produkt o praktycznie nieograniczonych możliwościach zastosowania w kuchni. Mąka sojowa zawiera wiele cennego białka, minerałów i witamin. Można ja nawet wykorzystać jako substytut białka kurzego i innych zagęszczaczy.

Kolejne świetne mąki, które warto zaprosić do swojej kuchni, to mąka konopna, mąka migdałowa oraz maranta trzcinowata. Mają mnóstwo właściwości odżywczych, można je wykorzystać do wypieku chleba, zbożowych ciasteczek i innych pyszności. Świetnie smakują w potrawach słodkich i bardziej wytrawnych, nadając im niezwykły aromat i poprawiając właściwości odżywcze dań. W Twojej kuchni nie powinno tez zabraknąć mąki kukurydzianej. To produkt naturalnie bezglutenowy, smaczny, zdrowy i pełen wartości odżywczych. Mąka kukurydziana nadaje też potrawom piękną, żółtą barwę oraz delikatny, kukurydziany aromat.

Wybierz najlepszy produkt BIO Maka ekologiczna

Jeśli szukasz bardziej egzotycznych rozwiązań, sprawdź, jak smakuje mąka kokosowa i mąka z orzecha laskowego. Są wyjątkowo sycące, zawierają nie tylko witaminy i minerały, ale tez pozytywne tłuszcze. I najważniejsze – nadają potrawom wyjątkowy, lekko orientalny smak. Mąka z orzecha laskowego i mąka kokosowa to doskonały składnik dań rodem z Dalekiego Wschodu. Osoby, którym zależy na wartościowym odżywianiu, nie powinny zapominać o kolejnych, bardzo bogatych składnikowo mąkach. Mąka z amarantusa, mąka z ciecierzycy oraz mąka orkiszowa wytwarzane są z roślin, które w ostatnich latach są prawdziwym hitem w dziedzinie zdrowego, ekologicznego odżywiania. Można je stosować do wypieków, zup i sosów. Idealnie poprawiają właściwości smakowe i odżywcze każdej potrawy.

W naszym sklepie znajdziesz też żytnią mąkę razową oraz razową bułkę tartą. Pamiętaj, że wszystko, co razowe, jest smaczne i zdrowe – produkty razowe wytwarzane są z nieoczyszczonego ziarna, co sprawia, że mają dużo więcej błonnika pokarmowego oraz cennych wartości odżywczych. Sprawdź też, jak sprawdza się w kuchni skrobia tapiokowa oraz tapioka perły. To produkty wytwarzane z manioku, czyli najpopularniejszej rośliny uprawnej stref tropikalnych. Skrobia tapiokowa oraz tapioka w formie pereł sprawdzi się w kuchni doskonale. Można dodawać ją do wypieków, mięs, wędlin, pasztetów, galaretek, farszów czy zapiekanek. Tapioka ma duże właściwości wiążące i żelujące, a jednocześnie nie zmienia smaku i aromatu potraw, do których jest dodawana.

Sprawdź również: