20 produkty(ów)

BIO Ryż  Arborio - Ekologiczny - 500g
26,99 zł
BIO Ryż Arborio - Ekologiczny - 500g
BIO Mąka Ryżowa - Ekologiczna - 500g
19,99 zł
BIO Mąka Ryżowa - Ekologiczna - 500g
BIO Ryż Czerwony - Ekologiczny - 500g
15,99 zł
BIO Ryż Czerwony - Ekologiczny - 500g
BIO Ryż Czarny - Ekologiczny - 500g
21,99 zł
BIO Ryż Czarny - Ekologiczny - 500g
BIO Amarantus - Ekologiczny - 500g
16,99 zł
BIO Amarantus - Ekologiczny - 500g
BIO Fonio 500g - Ekologiczne
28,99 zł
BIO Fonio 500g - Ekologiczne
BIO Dziki Ryż - Ekologiczny - 250g
49,99 zł
BIO Dziki Ryż - Ekologiczny - 250g

Kasza, ryż i inne ziarna

W ofercie naszego sklepu ze zdrową żywnością znajdziesz różne rodzaje ryżu, kasz i innych ziaren w wersji ekologicznej, które możesz wykorzystać do przyrządzania rozmaitych dań na słodko oraz na słono. Wszyscy wiemy, że ryż, kasza, czy komosa ryżowa to cenne produkty zbożowe będące źródłem węglowodanów, roślinnego białka, witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. W dodatku mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, co sprawia, że coraz chętniej zamieniamy tradycyjne ziemniaki na ryż jaśminowy lub kaszę gryczaną. Szeroki wybór dostępnych gatunków ziaren pozwala urozmaicać swoje codzienne posiłki, eksperymentować z różnorodnymi potrawami i tworzyć oryginalne połączenia smakowe. Ryż i kasze są odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej oraz stanowią nieodłączny element diety sportowca.

Wybierz wysokiej jakości ekologiczny ryż jaśminowy, ryż basmati, ryż, brązowy, czerwony, czarny lub nieoczyszczony ryż dziki. Sięgnij po bio kaszę gryczaną, jaglaną, amarantus lub komosę ryżową. Ze swoich ulubionych ziaren wyczaruj aromatyczne gulasze, sosy, zupy, kaszotta, risotta, zapiekanki, farsze i sałatki.

Jaki ryż jest najlepszy do sushi?

Najlepsze, tradycyjne sushi przygotujesz z ryżu o krótkich i okrągłych ziarnach, które szybko wchłaniają wodę, a po ugotowaniu są bardzo kleiste. Jest to to tzw. ryż perłowy, z którego łatwo uformować różne kształty sushi. Najbardziej cenione odmiany ryżu do sushi to koshihikari, sasanishiki, akitakomachi, calrose i japonica.

Ryż do risotto - który najlepszy?

Najlepszy ryż do risotto ma krótkie ziarna o zaokrąglonym, pękatym kształcie. Unikaj ryżu o długich i cienkich ziarnach, z którym nie uda się Ci uzyskać charakterystycznej, kremowej konsystencji risotto. Ryż arborio będzie najlepszym wyborem. Doskonale chłonie wodę z bulionu oraz aromat wszystkich składników, przy czym nie rozgotowuje się i zachowuje delikatną, kleistą konsystencję.

Jak ugotować ryż na sypko?

Jeśli zależy Ci na otrzymaniu sypkiej konsystencji ryżu, w pierwszej kolejności sięgnij po odpowiednią odmianę. Idealnie nadają się do tego gatunki długoziarniste o niskiej zawartości skrobi takie, jak ryż basmati lub ryż jaśminowy. Przed ugotowaniem opłucz ziarna na sicie pod strumieniem letniej wody. Płucz tak długo, aż woda zmieni kolor z białej na przezroczystą. W ten sposób usuniesz nadmiar skrobi, która może powodować sklejanie ziaren. Opłukany ryż przełóż do rondelka i zalej wodą w proporcji 1,5 szklanki wody na 1 szklankę ryżu. Dodaj szczyptę soli i zagotuj pod przykryciem. Następnie zmniejsz gaz do minimum i gotuj przez ok. 10-15 minut aż ryż wchłonie cały płyn, zmięknie, ale nadal będzie sypki.

Który ryż jest najzdrowszy?

Według nas najzdrowszy ryż to ten, który nam służy i smakuje. Najbardziej bogate w witaminy i sole mineralne są jednak nieoczyszczone, pełnoziarniste odmiany ryżu takie, jak ryż brązowy, ryż czarny, ryż czerwony lub dziki ryż.

Co zrobić, aby kasza jaglana nie była gorzka?

Ugotowana kasza jaglana może mieć lekko gorzki smak. Za tę gorycz odpowiedzialny jest zawarty w ziarnach tłuszcz, który mógł ulec zjełczeniu. Nie oznacza to jednak, że kasza nie nadaje się już do spożycia. W łatwy sposób możesz bowiem pozbyć się goryczy podprażając ziarenka kaszy na suchej patelni do momentu, aż zaczną wydzielać delikatny, orzechowy aromat. Drugim skutecznym sposobem jest moczenie kaszy jaglanej przez kilka godzin w zimnej wodzie z odrobiną soku z cytryny. Wymoczoną lub uprażoną kaszę przepłucz następnie zimną, a potem wrzącą wodą i ugotuj wedle upodobań na wodzie, mleku lub napoju roślinnym.

Kasza gryczana palona, czy niepalona?

Kasza gryczana palona i niepalona to ten sam rodzaj kaszy, który został poddany nieco innym procesom przetwórstwa. Kasza gryczana palona powstaje poprzez prażenie, stąd jej lekko brązowy kolor, orzechowy aromat i wyrazisty smak z nutą goryczy. Kasza gryczana niepalona jest jedynie suszona, dzięki czemu zachowuje swoją kremową barwę, delikatny smak i aromat. Którą kaszę wybrać? To zależy wyłącznie od Ciebie i Twojego podniebienia. Obie kasze są tak samo wartościowe pod względem składników odżywczych. Palenie kaszy może jedynie wpłynąć na zmniejszenie ilości antyoksydantów w niej zawartych, ale od uzupełnienia polifenoli mamy przecież świeże warzywa i owoce.

Która kasza jest najmniej kaloryczna?

Wszystkie kaszą mają podobną wartość energetyczną oscylującą na poziomie ponad 300 kcal w 100 g suchej kaszy. Za najmniej kaloryczną uchodzi kasza gryczana niepalona, która zawiera ok. 336 kcal w 100 g. Wydaje się, że sporo. Musisz jednak wziąć pod uwagę fakt, że ziarna podczas gotowania rosną, pęcznieją, a więc zmieniają swoją objętość i wagę, a tym samym także ilość kalorii. W 100 g ugotowanej kaszy znajdziesz więc nawet 2-3 razy mniej kalorii niż w produkcie suchym, niepoddanym obróbce cieplnej.

Komosa ryżowa - do czego używać?

Komosę ryżową, znaną również pod nazwą quinoą, możesz wykorzystać dokładnie w ten sam sposób co ryż, czy dowolną kaszę. Komosa to świetny składniki orientalnych sosów, gulaszy, zup, sałatek i wszelkiego rodzaju farszów. Może też być bazą do przygotowania pożywnego śniadania w stylu owsianki. Wystarczy ugotować quinoę w mleku lub napoju roślinnym i dodać do niej ulubione orzechy, pestki oraz suszone i świeże owoce.