Mąka ekologiczna to uniwersalny produkt, dzięki któremu możesz tworzyć genialne wypieki takie, jak pieczywo, spody do pizzy, ciasta, muffiny, tarty lub ciasteczka. Z różnych rodzajów mąk przygotujesz też placki, naleśniki, omlety, gofry, tortille, domowe makarony, kopytka, knedle i pierogi. Nasza mąka organiczna mielona jest z ziarna wolnego od pestycydów, uprawianego w glebie nawożonej wyłącznie naturalnymi substancjami i nie jest przetwarzana chemicznie. W naszym sklepie ze zdrową żywnością znajdziesz:
W Ekogram dostępnych jest wiele rodzajów mąk bezglutenowych, z których każda ma nieco inny smak, konsystencję i skład odżywczy.
BIO Mąka migdałowa produkowana jest ze blanszowanych, mielonych migdałów. Cechuje się orzechowym smakiem i aromatem. Może być stosowana jako doskonała bezzbożowa alternatywa dla bułki tartej w domowych panierkach. W połączeniu z płatkami drożdżowymi świetnie sprawdzi się jako wegański parmezan do makaronów. Możesz nią zastąpić mąkę pszenną w wypiekach, ale tylko pod warunkiem, że dodasz jajko. Mąkę migdałową najlepiej przechowuj w lodówce.
BIO Mąka gryczana charakteryzuje się bogatym, ziemistym smakiem i najlepiej sprawdza się w wypieku pieczywa. Ciasto z mąki gryczanej ma tendencję do kruszenia się, dlatego należy ją łączyć z innymi mąkami bezglutenowymi, np. mąką ryżową.
BIO Mąka Teff produkowana jest z najmniejszego ziarna na świecie, czyli rośliny trawy abisyńskiej porastającej północno-wschodnie tereny Afryki. Doskonale nadaje się do wypieku tradycyjnego chleba na zakwasie, naleśników, omletów, placków oraz do zagęszczania sosów lub zup. W swoich przepisach możesz nią zastąpić 25-50% mąki pszennej.
BIO Maranta trzcinowa wytwarzana jest ze skrobiowej substancji ekstrahowanej z tropikalnej rośliny znanej jako Maranta arundinacea. Jest to wszechstronna mąka, którą możesz stosować jako zagęszczacz do zup lub sosów oraz mieszać z mąką migdałową, kokosową lub z manioku w przepisach na chleb i desery.
BIO Mąka ryżowa to po prostu drobno zmielony, brązowy ryż. Jest to rodzaj mąki pełnoziarnistej zawierającej otręby, zarodki i bielmo. Może być używana do zagęszczania sosów lub przygotowywania potraw panierowanych, np. kotletów lub filetów rybnych. Z mąki ryżowej przygotujesz też azjatycki makaron lub upieczesz pyszne chleby, ciasta i ciasteczka.
BIO Mąka owsiana powstaje w wyniku zmielenia pełnoziarnistego owsa. Nadaje wypiekom lepszy smak niż mąka uniwersalna i zapewnia bardziej ciągnącą się, wilgotną i kruszącą konsystencję.
BIO Mąka kukurydziana to bardzo drobno zmielona wersja mąki kukurydzianej. Wytwarzana jest z całego ziarna, w tym z otrębów, zarodków i bielma. Najlepiej sprawdza się stosowana jako zagęszczacz sosów i zup oraz baza do tortilli i pieczywa.
BIO Mąka z ciecierzycy wytwarzana jest poprzez zmielenie suchych ziaren ciecierzycy. Ma lekko orzechowy smak i ziarnistą konsystencję. Jest popularna w kuchni bliskowschodniej i indyjskiej. Z mąki z ciecierzycy przyrządza się falafel, hummus i podpłomyki, ale doskonale nada się także jako substytut jajek w potrawach wegańskich, panierka do kotletów, czy spoiwo do wegetariańskich burgerów.
BIO Mąka kokosowa pozyskiwana jest z suszonego miąższu kokosa. Ma łagodny, słodki, kokosowy smak. Jej lekka konsystencja daje podobne rezultaty w wypiekach jak mąka pszenna, dlatego dobrze sprawdza się w przepisach na chleb, ciasta, naleśniki i omlety. Należy jednak pamiętać, że mąka kokosowa wchłania dużo więcej płynów niż mąka pszenna i ma tendencję do wysuszania wypieków. Dodatek jajka pomaga nadać im odpowiednią strukturę.
BIO Mąka jaglana to po prostu zmielona kasza jaglana. Doskonale sprawdza się w przepisach na naleśniki, omlety, placki, słodkie wypieki. Można nią też zagęszczać zupy i gulasze. Aby otrzymać udany wypiek, najlpiej wymieszać mąkę jaglana z innym rodzajem mąki bezglutenowej.
BIO Tapioka - Skrobia z Manioku wytwarzana jest ze skrobiowej części manioku poprzez tarcie i suszenie całego korzenia. Ten rodzaj mąki jest najbardziej podobny do mąki pszennej. Ma neutralny smak i jest lekkostrawna. To również mniej kaloryczna wersja mąki kokosowej lub migdałowej.
BIO Mąka kasztanowa powstaje w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych. Ma delikatny, orzechowy i słodki smak oraz jasnobrązowy kolor, dlatego świetnie sprawdza się w przepisach na ciasta, naleśniki, placki, muffinki, czy gofry. Warto jednak zmieszać ją z innymi mąkami. Zawartość mąki kasztanowej może stanowić ok. 30-50% całej mieszanki.
Która mąka ma najmniej kalorii?
Wszystkie mąki cechuje podobna kaloryczność oscylująca w wartościach 300-365 kcal w 100 g. Do najmniej kalorycznych mąk zalicza się mąkę z manioku, mąkę kokosową, mąkę pszenną pełnoziarnistą i mąkę gryczaną.
Która mąka ma najmniej węglowodanów?
Mąka kokosowa i mąka migdałowa to najbardziej popularne mąki niskowęglowodanowe. Z powodzeniem mogą być spożywane przez osoby odżywiające się zgodnie z zaleceniami diety ketogenicznej lub niskowęglowodanowej.
Którą mąką zastąpić mąkę pszenną w wypiekach?
Dla osób na diecie bezglutenowej jest kilka alternatyw. Mąkę pszenną dobrze zastąpi mąka owsiana, która posiada zbliżone właściwości do mąki pszennej i nadaje ciastu pożądanej konsystencji. Sprawdzi się tu również mąka jaglana, ale trzeba ją połączyć z inną mąką bezglutenową w proporcji 1,5 szklanka mąki jaglanej i 1 szklanka np. mąki kukurydzianej lub ryżowej. Mąka z ciecierzycy nada się do wypieków drożdżowych. Dobrze skleja ciasto i nadaje mu wilgotności. Zaleca się jej jednak używać w połączeniu np. z mąką ryżową lub skrobią kukurydzianą. Wypieki na mące ryżowej są lekkie i puszyste, dlatego ten rodzaj mąki często wykorzystywany jest do produkcji makaronów.
Jak przechowywać mąkę organiczną?
Mąkę ekologiczną, tak samo, jak konwencjonalną, przechowuj w suchym i chłodnym miejscu, z dala od źródeł światła i wilgoci. Absolutnie nie trzymaj mąki w lodówce! Temu produktowi najlepiej służy temperatura pokojowa. Przesyp mąkę do słoika lub plastikowego pojemnika, szczelnie zamknij i schowaj do szafki lub szuflady. W ten sposób unikniesz zalęgania się mące niechcianych lokatorów.
Czy mąka kokosowa nadaje się do pieczenia?
Tak! Mąki kokosowej jak najbardziej możesz używać do pieczenia. Warto jednak, abyś poznał zasady wykorzystania tego rodzaju mąki w swoich wypiekach, aby były udane. Każde 1/4 szklanki mąki kokosowej zazwyczaj wymaga dodania jednego jajka. Wiąże się to z jej wyjątkową chłonnością, dlatego często konieczne może być także zwiększenie ilości innych płynów w przepisie.
Do czego użyć mąką owsianą?
Z mąki owsianej możesz przygotować pyszne i puszyste naleśniki, omlety, gofry, muffinki lub ciasta. To bardzo dobry zamiennik mąki pszennej, który sprawdzi się we wszystkich wypiekach i potrawach, w których normalnie wykorzystałbyś mąkę pszenną.
Jak wykorzystać mąkę z ciecierzycy?
Ciecierzycowe omlety to już klasyk diety wegańskiej. Wystarczy 1 szklankę mąki z ciecierzycy wymieszać z 1 szklanką wody, 2 łyżkami płatków drożdżowych, szczyptą soli, pieprzu i kurkumy. Oczywiście nie zapomnij o swoich ulubionych dodatkach takich, jak świeża papryka, pomidorki koktajlowe, cebula lub natka pietruszki. Mąka z ciecierzycy świetnie nadaje się także do przygotowania naleśników lub placków. Może być też doskonałym zamiennikiem śmietany w zagęszczaniu zup i sosów.