W naszym sklepie ze zdrową żywnością znajdziesz szeroki wybór płatków śniadaniowych jakości ekologicznej, dzięki którym samodzielnie przygotujesz dowolną mieszankę ulubionego musli. Nasze płatki śniadaniowe świetnie sprawdzą się także jako składnik batoników bez pieczenia, ciast, ciasteczek, muffinów, pieczywa i deserów. Część z nich można zajadać jako samodzielną przekąskę, a inne doskonale sprawdzą się jako zamiennik tradycyjnej panierki. W ofercie mamy m.in: ekologiczne płatki owsiane, płatki kukurydziane, wiórki i chipsy kokosowe, płatki migdałowe, kasztanowe, gryczane lub jaglane oraz migdałową granolę!
Jak zrobić domowe musli?
Aby zrobić pyszne, domowe musli, nie potrzebujesz specjalnych umiejętności. Wystarczy, że przygotujesz swoje ulubione składniki i zarezerwujesz kilkanaście minut wolnego czasu. Najpierw wybierz bio płatki śniadaniowe z naszej oferty lub wykonaj mieszankę kilku rodzajów płatków. W misce zmieszaj np. płatki owsiane z płatkami jaglanymi i kukurydzianymi w dowolnych proporcjach. Dobierz do nich dowolne orzechy i nasiona. Mogą to być posiekane orzechy włoskie, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, nasiona słonecznika i pestki dyni. Całość wymieszaj z ulubionym słodzidłem np. syropem klonowym lub syropem z agawy i cynamonem. Następnie przełóż całość na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. W międzyczasie kilkukrotnie przemieszaj składniki. Granolę wyjmij z piekarnika, ostudź i dodaj do niej ulubione suszone owoce, np. daktyle, morele i rodzynki. Całość porządnie wymieszaj i zajadaj z mlekiem, napojem roślinnym lub jogurtem.
Jak przechowywać domowe musli?
Płatki śniadaniowe przechowuj w suchym i nienasłonecznionym miejscu, najlepiej w temperaturze pokojowej. Świetnie sprawdzi się do tego szklany słoik typu weck, ale i w plastikowym pojemniku możesz przechowywać domowe musli nawet przez kilka tygodni.
Płatki śniadaniowe fit
Dzięki płatkom śniadaniowym Ekogram sam możesz decydować o kaloryczności swojego śniadania. Większość gotowych produktów i mieszanek typu musli zawiera dodatkowe substancje słodzące takie, jak cukier lub syrop glukozowy, a także inne niepożądane w zbilansowanej diecie składniki. Przygotowując musli samodzielnie, masz pewność, co znajduje się na Twoim talerzu. Możesz zatem kompletnie pominąć dodatek cukru i osłodzić owsiankę wyłącznie suszonymi lub świeżymi owocami. Możesz też zastosować zastosować fit zamienniki cukru taki, jak ksylitol, cukier kokosowy lub syrop daktylowy.
Jak zrobić energetyzującą owsiankę na śniadanie?
Potrzebujesz zastrzyku energii o poranku? Wieczorem przed zaśnięciem zmieszaj ½ szklanki ekologicznych płatków owsianych z 1 łyżką wiórków kokosowych, 1 łyżką nasion chia, 1 łyżeczką kakao, 1 łyżeczką syropu z agawy, 1 łyżką rodzynek i 1 szklanką mleka. Wstaw do lodówki na całą noc, a rano dodaj ulubione świeże owoce i odrobinę masła orzechowego bio! Smacznego!
Czy płatki kukurydziane są bezglutenowe?
Z zasady płatki kukurydziane zawsze powinny być bezglutenowe, bo powstają z mąki kukurydzianej, która nie zawiera glutenu. Niektórzy producenci dodają jednak do płatków słód jęczmienny lub mąkę pszenną, czyniąc ten produkt kompletnie bezużytecznym dla osób będących na diecie bezglutenowej. Nasze płatki kukurydziane mają czysty skład i są wytworzone w 100% z BIO kukurydzy pochodzącej z upraw ekologicznych.
Płatki śniadaniowe dla dzieci
Większość sklepowych płatków śniadaniowych z przeznaczeniem “dla dzieci” skąpana jest w cukrze, a długa lista składników na etykiecie o tajemniczo brzmiących nazwach często przyprawia o zawrót głowy. Dbając o dietę swojego dziecka, warto zaproponować mu więc zdrowszą i naszym zdaniem także smaczniejszą alternatywę dla gotowych produktów w postaci samodzielnie przyrządzonej owsianki lub musli. Wybierając kilka rodzajów ekologicznych płatków śniadaniowych, bio orzechów, bio nasion i bio suszonych owoców z naszej oferty codziennie możesz tworzyć i odkrywać nowe połączenia smakowe oraz kolorystyczne, z których kilka na pewno przypadnie do gustu Twojej pociechy.