Nasiona roślin strączkowych to niezbędny element każdej, dobrze wyposażonej domowej spiżarni. Dietetycy często podkreślają ich istotne znaczenie w kontekście utrzymania zbilansowanej diety i zachowania zdrowia. Ale rośliny strączkowe to dla nas przede wszystkim szerokie możliwości kulinarnego zastosowania oraz wspaniałe walory smakowe.
W naszym sklepie ze zdrową żywnością znajdziesz szereg organicznych roślin strączkowych z certyfikatem PL-EKO-03, który gwarantuje, że oferowane przez nas produkty są pochodzenia naturalnego, a do ich wytworzenia nie zostały użyte żadne chemiczne środki ochrony roślin ani syntetyczne nawozy.
Rośliny strączkowe na diecie wegetariańskiej i wegańskiej
Rośliny strączkowe dla osób, które nie jedzą mięsa, oferują różnorodne alternatywne korzyści zdrowotne. To przede wszystkim bogate źródło roślinnego białka, węglowodanów i błonnika. Wegetarianie i weganie muszą mieć jednak świadomość, że białko zawarte w fasoli, czy w ciecierzycy to białko niepełnowartościowe, które jest słabiej przyswajalne i nie zawiera kompletu aminokwasów. Aby zbliżyć się do jakości białka przypominającego swoją budową białko pochodzenia zwierzęcego, warto w swoich potrawach łączyć strączki z innymi produktami roślinnymi, głównie ze zbożami, orzechami i pestkami.
Jak przechowywać rośliny strączkowe?
Suche nasiona roślin strączkowych możesz przechowywać nawet przez kilka lat, jeśli tylko zadbasz o odpowiednie warunki. Nasiona przesyp do szczelnego pojemnika lub słoika szklanego i przechowuj w chłodnym, ciemnym, suchym miejscu, z dala od źródeł światła i wilgoci.
Jak gotować fasolę, aby uniknąć wzdęć?
Wiele osób skarży się, że po zjedzeniu fasoli wystąpiły u nich objawy ze strony układu pokarmowego takie, jak bóle brzucha, wzdęcia i gazy. Jest to związane z obecnością lektyn, które na jakiś czas blokują działanie trypsyny - enzymu odpowiedzialnego za trawienie białek roślinnych. Są jednak skuteczne sposoby pozwalające uniknąć powstawania podobnych dolegliwości. Przed ugotowaniem, namocz fasolę przez 1-2 godziny w bardzo gorącej wodzie. Następnie przecedź nasiona i ugotuj je do miękkości w świeżej wodzie. Fasolę możesz też moczyć przez całą noc w zimnej wodzie i ugotować dopiero następnego dnia. Pamiętaj, żeby zawsze po moczeniu fasoli wymienić wodę na nową. Dzięki temu procesowi pozbędziesz się nadmiaru lektyn i unikniesz gazów lub wzdęć.
Jak wykorzystać rośliny strączkowe w kuchni?
Wszystkie rośliny strączkowe mają tak wiele zastosowań, ile tylko pomysłów znajdziesz na nie w swojej kuchni. Czerwona fasola to nieodłączny element meksykańskiego chili con carne. Z ciecierzycy przygotujesz orientalny, kremowy hummus, a soczewicę możesz wykorzystać do wykonania aromatycznej libańskiej zupy z dodatkiem pomidorów. Rośliny strączkowe doskonale sprawdzą się jako składnik curry, zup, past kanapkowych, dipów do warzyw i nachosów, potraw podawanych z ryżem, kaszą, czy makaronem. Przyrządzisz z nich także wegetariańskie burgery, kotlety, klopsy, nadzienia do pierogów, pasztecików, czy krokietów.
Jak zrobić hummus z ciecierzycy?
Aby przyrządzić klasyczny hummus z cieciorki, przygotuj ok. 400 g ugotowanej i odsączonej ciecierzycy. Umieść ją w pojemniku blendera i dodaj 1 ząbek czosnku, 3 łyżki pasty sezamowej Tahini, 1 łyżeczkę soku z cytryny, 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, ⅓ łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin. Zmiksuj całość na gładko i gotowe! Każdy podstawowy przepis na hummus możesz wzbogacać o swoje ulubione dodatki, np. suszone pomidory, świeżą kolendrę, szpinak, pieczoną marchew, paprykę, dynię, czy buraka.
Jak zrobić burgery z fasoli?
Burgery z fasoli stanowią świetny zamiennik klasycznego, mięsnego burgera, a ich przygotowanie jest bardzo proste. Aby otrzymać dwa duże kotlety, będziesz potrzebował 400 g ugotowanej czerwonej fasoli. Rozgnieć nasiona widelcem lub zmiksuj blenderem pozostawiając nie do końca gładką strukturę masy. Do fasoli dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, 2 ząbki czosnku, całe jajko, 2 łyżki zmielonych płatków owsianych, 1 łyżkę bułki tartej, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz przyprawy: 1 łyżeczkę słodkiej papryki wędzonej, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, sól, pieprz i szczyptę chili. Jeśli lubisz świeżą zieleninę, dodaj do masy posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę. Następnie dokładnie wymieszaj całość i dłońmi uformuj kotlety. Burgery smaż z obu stron na złoty kolor na oleju lub oliwie z oliwek. Podawaj z ulubioną bułką, dodatkiem świeżych warzyw i aromatycznych sosów.
Do czego użyć fasolę adzuki?
Fasola adzuki cieszy się ogromną popularnością w kuchniach azjatyckich. Jej nasiona są drobne, pękate, czerwono-brązowe, a po ugotowaniu cechują się delikatnym, lekko słodkim smakiem i kremową konsystencją. Z fasoli adzuki przygotowuje się m.in. słynną pastę anko złożoną z fasoli i cukru, która stanowi nadzienie wielu chińskich oraz japońskich słodyczy, np. mini naleśników dorayaki, mochi, daifuku, czy ciastek księżycowych. Fasola ta doskonale sprawdza się jako słodka baza do brownie, ciasteczek, czy kulek mocy, ale można ją też wykorzystywać w daniach wytrawnych. Dodaj adzuki w całości do curry, gulaszów i zup lub przygotuj z niej wegetariańskie kotlety, klopsy, dipy, czy pasty kanapkowe.