6 produkty(ów)

Kakaowiec

W naszym sklepie ekologicznym nie mogło zabraknąć produktów kakaowych. A mamy ich do zaoferowania całkiem pokaźną kolekcję. W ekogram.pl znajdziesz kakao w postaci sypkiej, całe ziarna kakaowca, masło kakaowe, wiórki i dropsy kakaowe, a także alternatywny karob, który nie jest pozyskiwany z drzewa kakaowca, ale zachowuje podobne właściwości oraz walory smakowe, jak kakao.

Organiczne kakao

Wszystkie nasze wyroby kakaowe to certyfikowane produkty bio. Pochodzą z upraw organicznych zlokalizowanych na terenach wilgotnych lasów tropikalnych, w których kluczowe znaczenie ma zapewnienie drzewom kakaowym odpowiednich warunków potrzebnych do rozwoju rośliny na różnych etapach wzrostu. Kakaowiec to bowiem dość wymagający gość podatny na choroby oraz bardzo wrażliwy na wszelkie wahania temperatury, czy spadki wilgotności powietrza. Jego uprawa wymaga intensywnej pielęgnacji oraz zachowania właściwej równowagi w dostępie do światła słonecznego, cienia, powietrza, wody i składników odżywczych. Plantatorzy nie stosują przy tym żadnych środków chemicznych, zapewniając drzewom jak najbardziej naturalne warunki do rozwoju.

Jak powstaje kakao ekologiczne?

Dojrzałe owoce kakaowca zbiera się ręcznie, najczęściej ścinając maczetami lub strącając kijami. W każdym strąku znajduje się ok. 20-30 nasion, a z jednego drzewa można zebrać mniej więcej pół kilograma ziaren kakao. Następnie rozcina się strąki i spośród białego miąższu wyłuskuje się ziarna, które zostają poddane procesom fermentacji, suszenia i oczyszczania. W tym momencie mogą trafić do worków jako surowe ziarna kakaowca lub przejść kolejne etapy przetwórstwa, np. mielenia na proszek kakaowy.

Kakao - co z niego zrobić?

Kakao to podstawowy składnik czekolady. Najbardziej intensywny smak i aromat mają tabliczki z zawartością kakao powyżej 70%. Dzięki naszym produktom własnoręcznie przygotujesz ekologiczną czekoladę mleczną, deserową lub gorzką. Wykorzystaj do tego celu proszek kakaowy lub ziarna kakaowca, które możesz samodzielnie zmielić na pył. Całe ziarna kakaowca możesz także spożywać jako chrupiącą przekąskę lub pokruszyć je na mniejsze kawałki i dodać do porannej owsianki, ulubionego smoothie, jogurtu lub granoli. Zmielone kakao jest idealne do przyrządzenia aromatycznego, słodkiego i rozgrzewającego napoju uwielbianego przez dzieci. Kakao w formie dropsów lub wiórków doskonale sprawdzi się jako składnik czekoladowych kremów i polew, kakaowych wypieków, pankejków, placków lub deserów podawanych na zimno. Mus orzechowo-kakaowy do chleba lub owoce w czekoladzie to propozycje, które zachwycą niejednego miłośnika niebanalnych słodkości.

Jak zrobić kakao do picia?

Pyszne, aromatyczne, rozgrzewające kakao możesz przygotować na bazie mleka lub napoju roślinnego. W rondelku zagotuj 2 szklanki wybranego płynu z 3 łyżkami miodu, cukru, ksylitolu lub syropu daktylowego. Odlej część gorącego mleka do miseczki i wsyp 4 łyżki kakao. Dokładnie wymieszaj trzepaczką, a następnie dodaj z powrotem do garnka i jeszcze raz zagotuj. Gotowe kakao przelej do kubków i udekoruj pokruszonymi ziarnami kakaowca, cynamonem lub płatkami chili! Smacznego!

Czym różni się karob od kakao?

Karob to proszek pozyskiwany z owoców drzewa karobowego rosnącego w klimacie śródziemnomorskim. Zwany inaczej także mączką chleba świętojańskiego ma podobne zastosowanie co kakao. Jest to jednak produkt pozbawiony kofeiny, którą kakao zawiera w śladowych ilościach. Karob, w przeciwieństwie do wytrawnego i lekko gorzkiego kakao, ma naturalnie słodki, karmelowy smak. Jest także o połowę mniej kaloryczny oraz ponoć zawiera 3 razy więcej wapnia. To doskonała alternatywa dla alergików, którzy nie mogą cieszyć się smakiem prawdziwego kakao.

Jak zrobić kakao z karobu?

Kakao z karobu przygotowuje się dokładnie tak samo, jak to tradycyjne. Nie ma jednak potrzeby dodawania do niego żadnego słodzidła, poniewaz odznacza się naturalnie słodkim smakiem.

Jak wykorzystać masło kakaowe w kuchni?

Masło kakaowe to nic innego, jak tłuszcz pozyskiwany z ziaren kakaowca. Najczęściej stosowane jako składnik kosmetyków, ma także szerokie zastosowanie kulinarne. Stanowi podstawowy składnik białej czekolady, która nie zawiera w sobie kakao. Można je wykorzystywać do wypieków zamiast masła lub margaryny. Świetnie sprawdzi się także jako olej do smażenia naleśników, słodkich placków lub omletów oraz do przygotowywania wytrawnych potraw inspirowanych przepisami kuchni afrykańskiej, południowoamerykańskiej lub azjatyckiej.