11 produkty(ów)

Kokos

Wszystko, co najlepsze z kokosa

W ekogram.pl znajdziesz najlepsze kokosowe składniki, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni. Kokos to podstawa wielu dań kuchni indyjskiej i bliskowschodniej. Stanowi także egzotyczny dodatek do potraw przyrządzanych w naszych polskich domach. Mleko, wiórki, mąka, olej i cukier kokosowy mają wiele rozmaitych zastosowań. Idealnie pasują do dań wytrawnych, jak i tych podawanych na słodko. W naszym asortymencie możesz kupić:

Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany?

To zależy, do czego chcesz go wykorzystać w kuchni. Olej kokosowy extra virgin, czyli ten nierafinowany, gwarantuje pełnię smaku i aromatu kokosa w Twoich potrawach. Pozyskuje się go poprzez najbardziej naturalną metodę tłoczenia na zimno z owoców palmy kokosowej, przez co wszystkie cenne walory zdrowotne i smakowe oleju z kokosa zostają zachowane. Olej surowy może być jednak podatny na jełczenie i ma niższą temperaturę dymienia, która wynosi 177 stopni Celsjusza. Nie wyklucza to jednak używania oleju kokosowego nierafinowanego do gotowania lub smażenia. Jest to jeden z nielicznych olejów nierafinowanych, który może mieć takie zastosowanie. Najlepiej jednak sprawdzi się jako składnik surowych wegańskich ciast, kremów do tortów, owocowych smoothie, lodów lub past na kanapki.

Rafinowany olej kokosowy został z kolei poddany procesom rafinacji, filtracji i oczyszczania, co pozbawia go charakterystycznego smaku i zapachu kokosa oraz części substancji odżywczych. Idealnie nadaje się za to do smażenia i pieczenia w wysokich temperaturach, gwarantując że smak kokosa nie przeniknie do potrawy. Jego zaletą poza neutralnością w smaku jest też możliwość długiego przechowywania, gdyż nie jest podatny za zepsucie.

Który olej kokosowy do smażenia?

Jako uniwersalny tłuszcz do smażenia najlepiej sprawdzi się olej kokosowy rafinowany, który ma wysoką temperaturę dymienia, a jego smak i zapach są zupełnie neutralne, dzięki czemu potrawy nie smakują kokosem. Możesz więc na nim smażyć wszystko, co chcesz. Kotlety schabowe, mielone, krokiety, pierogi, owoce morza, warzywa i owoce. Jeśli natomiast zależy Ci, aby uzyskać nieco bardziej egzotyczny smak swojego dania, wybierz olej kokosowy nierafinowany extra virgin o charakterystycznym smaku i zapachu orzecha palmy kokosowej. Olej ten doskonale sprawdzi się jako baza do indyjskiego curry, placków orientalnych, czy naleśników na słodko.

Mleko kokosowe - które wybrać?

Najlepsze mleczko kokosowe to takie, które jest w 100% naturalne. Nie zawiera żadnych dodatkowych substancji słodzących, stabilizatorów, emulgatorów, sztucznych barwników, ani syntetycznych aromatów. W składzie dobrej jakości mleka kokosowego znajdziesz jedynie ekstrakt z kokosa i wodę, gdzie zawartość ekstraktu z kokosa powinna wynosić minimum 50-60%. Takie mleko kokosowe doskonale sprawdzi się do kawy, jako baza gęstych sosów typu curry, zabielacz do zup lub składnik ciast czy wegańskich deserów. Z kolei mleko kokosowe o zawartości ekstraktu 70-85% może z powodzeniem zastąpić bitą śmietanę do tortów.

Jak zrobić mleko kokosowe w domu?

Wymieszaj w blenderze ciepłą wodę z pastą kokosową i otrzymasz mleczko kokosowe lub mleko kokosowe.  Ważne są proporcje.

Przepis

  • Mleczko kokosowe - proporcja 5:2 (np. 50 g wody i 20 g pasty kokosowej)
  • Mleko kokosowe - proporcja 5:1 (np. 50 g wody i 10 g pasty kokosowej).

Aksamitna pasta kokosowa do deserów

Jako, że uwielbiamy tworzyć własne, autorskie produkty, to mamy dla Was niezwykle delikatny i kremowy mus kokosowy, do którego spróbowania serdecznie Cię zachęcamy. Mus otrzymujemy poprzez zmielenie miąższu ekologicznego orzecha kokosowego. Nie zawiera żadnych dodatków, cukru, ani sztucznych aromatów. Produkt ten to 100% kokosa w kokosie. Jest świetny jako topping do pankejków, placków lub omletów. Sprawdzi się jako dodatek do egzotycznych dań z ryżu lub makaronu. Z naszej pasty kokosowej wyprodukujesz też domowej roboty mleko kokosowe, jaglane rafaello lub lody kokosowe.

Mąka kokosowa do pieczenia - jak stosować?

Mąka kokosowa otrzymywana z wysuszonego i odtłuszczonego miąższu orzecha kokosowego może być doskonałym zamiennikiem mąki pszennej, również w diecie bezglutenowej. Sprawdzi się jako składnik wypieków na słodko i na słono. Jest doskonała do ciast, ciasteczek, muffinów, chleba, spodów do pizzy, naleśników, placków i omletów. Stosując mąkę kokosową do pieczenia, należy jednak uwzględnić jej właściwości i odpowiednio zmodyfikować przepis. Mąka kokosowa jest bardzo chłonna, dlatego do ciasta należy dodać większą ilość płynów. Ponadto wypieki z mąką kokosową najczęściej wymagają dodatku jajka lub siemienia lnianego zmieszanego z wodą, które może zastąpić jajko w przepisach na ciasta wegańskie. Wiedz też, że mąki uniwersalnej nigdy nie zastąpisz mąką kokosową w proporcji 1:1. Możesz ją zmieszać z mąką pszenną lub żytnią, a w bezglutenowym wypieku konieczne jest zazwyczaj wykonanie mieszanki z kilku mąk bezglutenowych po to, aby wypiek był udany.