Czy wiesz, jak powinien smakować prawdziwy orzech? Każdy rodzaj orzecha ma nieco inny smak, kształt i kolor. Jest jednak kilka cech wspólnych, które łączą wszystkie odmiany. Świeży, dobrej jakości orzech powinien być jędrny, chrupiący, delikatny, soczysty, słodki lub z nutą goryczy. Musi też mieć intensywną barwę oraz aromat, który od razu zachęca Cię do schrupania. Jeśli obce Ci są podobne doznania smakowe podczas konsumowania orzechów, to czas najwyższy, abyś zapoznał się z naszą ofertą i skosztował smaku prawdziwego orzecha, uprawianego z troską i zgodnie z najwyższymi standardami.
Ekologiczne orzechy Ekogram
Czy wiesz, że wszystkie nasze orzechy są BIO? Co to oznacza? A mniej więcej tyle, że wszystkie orzechy dostępne w sklepie ze zdrową żywnością ekogram.pl to produkty w 100% naturalne i ekologiczne. Ich uprawa prowadzona jest metodami w jak największym stopniu bezpiecznymi dla środowiska, w których nie stosowano absolutnie żadnych syntetycznych środków ochrony roślin, ani nawozów sztucznych, a same rośliny, z których zebrano orzechy rosły w maksymalnej symbiozie z naturą.
Najwyższa jakość orzechów BIO
W naszym asortymencie znajdziesz całą gamę świetnych orzechów, które zaskakują świeżością, smakiem i przyjemnym aromatem. W orzechach Ekogram nie znajdziesz połamanych kawałków, czy rozdrobnionego miału. Wybieramy tylko sprawdzonych dostawców dostarczających nam produkt najwyższej jakości. Dodatkowo staranna selekcja, którą przeprowadzamy w naszym zakładzie produkcyjnym daje Ci gwarancję, że orzechy, które do Ciebie trafiają, wyglądają i smakują tak, jakby chwilę temu były zerwane z drzewa. Czy musimy Cię dłużej przekonywać? Poznaj niektóre z naszych odmian orzechów!
Orzech włoski - rodzimy, ale jakże doskonały
Może to i niewiarygodne, a może dla niektórych nawet zabawne, ale nasze bio orzechy włoskie nie pochodzą z Polski. Mimo, że orzech włoski rośnie w niejednym przydomowym ogrodzie, polskie, ekologiczne plantacje orzecha włoskiego praktycznie nie istnieją. Nasze orzechy włoskie są z Turcji, która słynie z wielu rodzajów przepysznych orzechów, a ich uprawa i konsumpcja jest głęboko zakorzeniona w tureckiej kulturze. Orzechy włoskie są tam nazywane Kuruyemis i są tak świeże i smaczne, jak to tylko możliwe.
Nic tak bardzo nie kojarzy się z polską jesienią, jak orzech włoski. No może jeszcze kasztan i dynia…Orzechy włoskie chrup zawsze, kiedy masz ochotę na energetyczną przekąskę. To także świetny dodatek do musli, owsianek, ciast lub domowych czekoladek. Możesz je zmielić na mąkę i uczynić wartościowym składnikiem bezglutenowego ciasta. Z orzechów włoskich przygotujesz też tradycyjną orzechówkę!
Migdały - prosto ze słonecznej Hiszpanii
Migdały nazywane są królem orzechów! My nie do końca się z tym zgadzamy. Oczywiście migdałom nie można odbierać tytułu króla, ponieważ są niezwykle zdrowym i wartościowym składnikiem diety. Migdały to jednak nie orzechy a…owoce i stanowią jadalne nasiona drzewa o nazwie migdałowiec zwyczajny.
W naszej ofercie znajdziesz najlepszej jakości migdały prażone dostępne w szklanym słoiku, który zachowuje ich świeżość, smak i zapach. Możesz także sięgnąć po mąkę migdałową uzyskiwaną przez zmielenie całych, ekologicznych migdałów, pozbawionych brązowej skórki. Mąkę migdałową możesz wykorzystać do tradycyjnych wypieków lub zrobienia domowego mleka migdałowego. Świetnie sprawdzi się także jako bezglutenowa panierka do kotletów lub warzyw. A jeśli potrzebujesz dekoracji do urodzinowego tortu lub makowca, wybierz ekologiczne płatki migdałowe o uroczym kształcie łezki i delikatnej teksturze. W sklepie ekogram.pl znajdziesz także orzechy o tajemniczej nazwie migdały ziemne Chufa, z ang. tiger nuts, które zawierają niemal całą paletę substancji odżywczych, przez co Egipcjanie określali je mianem “żywności przeżycia”.
Pistacje - na słodko i na wytrawnie
Uwielbiamy pistacje za ich wyjątkowy kolor, smak i ogromny potencjał antyoksydacyjny. Podobno porcja pistacji ma znacznie więcej przeciwutleniaczy niż szklanka zielona herbaty, stąd ich zielono-fioletowa barwa. W Ekogram znajdziesz znakomite ekologiczne pistacje prażone i solone lub najwyższej jakości pistacje raw, niesolone, nieprażone i bez skorupek prosto z Hiszpanii, które po otwarciu szklanego opakowania, znikają w mgnieniu oka. Orzechy pistacjowe możesz wykorzystać na wiele sposobów. Ich wyjątkowy kolor czyni je bardzo oryginalnym i eleganckim dodatkiem do wielu dań, zarówno tych podawanych na słodko, jak i bardziej wytrawnym. Użyj pistacji do produkcji tortów, strucli, marcepanów, baklawy, budyniu lub domowych lodów. Dodawaj pistacje do sałatek, makaronów serwowanych w stylu włoskim, rolad mięsnych lub pasztetów lub wykonaj sycylijskie pesto pistacjowe, które świetnie smakuje z kawałkiem świeżej bagietki.
Jak przechowywać orzechy?
Orzechy mogą zachować świeżość przez wiele miesięcy. Powinny być jednak odpowiednio przechowywane. Najlepiej w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. Spiżarnia zdecydowanie będzie służyć trwałości orzechów. Jeżeli nie dysponujemy takim miejscem, musi nam wystarczyć kuchenna szafka lub szuflada. Temperatura pokojowa nie jest jednak idealna do przechowywania orzechów, gdyż są wtedy bardziej podatne na jełczenie. Warto także ograniczyć orzechom dopływ tlenu, zamykając je w szczelnych szklanych słojach lub plastikowych pojemnikach. Niektórzy praktykują także przechowywanie orzechów w lodówce. To dobry sposób, aby wydłużyć trwałość orzechów nawet do 1 roku.
Czy orzechy trzeba moczyć?
Moczenie orzechów nie jest konieczne, aczkolwiek wiele osób praktykuje tę czynność. Moczenie pozwala usunąć kwas fitynowy uznawany za substancję antyodżywczą hamującą wchłanianie niektórych składników mineralnych z pożywienia. Dzięki moczeniu można więc poprawić przyswajalność minerałów znajdujących się w orzechach.
Które orzechy mają najwięcej białka?
Najwięcej białka ze wszystkich dostępnych orzechów mają orzechy ziemne. W 100 g fistaszków znajduje się ok. 26 g białka. Trochę mniej, bo 20 g białka mają pistacje i migdały.
Od kiedy dzieci mogą jeść orzechy?
Pierwsze orzechy można podawać dziecku po ukończeniu przez nie 6. miesiąca życia. Zaleca się jednak zachować szczególną ostrożność i obserwować, czy u malucha nie pojawią się objawy alergii. Częstowanie dziecka orzechami najlepiej rozpocząć od podawania małych porcji orzechów włoskich, laskowych lub pistacji.