W sklepie ekogram.pl znajdziesz różne rodzaje białka roślinnego w postaci suplementów diety, będących doskonałą alternatywą dla białka zwierzęcego. Białka roślinne to wegańskie proteiny, które mogą być stosowane dokładnie w takiej samej formie, jak białka serwatkowe. Są przeznaczone dla osób, chcących uzupełnić swoją dietę w białko oraz zadbać o prawidłowy bilans makroskładników. Proteiny roślinne są cennym źródłem aminokwasów, które wspomagają rozbudowę masy mięśniowej, dbają o odpowiednią regenerację po wysiłku fizycznym, zapobiegają procesom katabolizmu, i wspierają organizm w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia. W naszym asortymencie dostępne jest:
Wszystkie nasze białka roślinne są bio. A to oznacza, że pochodzą z upraw ekologicznych sprzyjających środowisku naturalnemu i prowadzonych zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju, w których nie stosuje się chemicznych nawozów, ani sztucznych środków ochrony roślin.
Jaka jest różnica między białkiem roślinnym a białkiem serwatkowym?
Białko serwatkowe to nic innego, jak po prostu białko zwierzęce wyizolowane z serwatki, czyli z mleka. Nie jest więc odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy ani dla wegan. Nasze wszystkie organiczne białka są pochodzenia roślinnego i są w 100% wegańskie.
Organiczne białko konopne
Białko konopne Ekogram pozyskuje się w procesie tłoczenia na zimno ekologicznych nasion jadalnej konopi siewnej będącej zupełnie innym gatunkiem rośliny niż konopia indyjska, znana ze swojego działania psychoaktywnego.
Konopia siewna to najbardziej kompletne źródło białka pochodzenia roślinnego i jedyne białko roślinne pełnowartościowe. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, których organizm nie jest w stanie syntetyzować sam i muszą być one dostarczane wraz z pożywieniem. Białko konopne zaliczane jest także do superfoods. Stanowi źródło błonnika pokarmowego, witamin i minerałów oraz kwasów omega-3 i omega-6, występujących w konopi siewnej w korzystnej proporcji 3:1.
Nasze białko konopne jest w 100% wegańskie i naturalnie bezglutenowe! Mogą je spożywać zarówno dzieci, jak i osoby starsze. Dodane do koktajlu lub owsianki świetnie sprawdzi się u osób aktywnie uprawiających sport, które zrezygnowały ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego i stosowania standardowych odżywek białkowych. Już dwie łyżki białka konopnego zawierają ok. 6 g dobrze przyswajalnego białka, pozwalając na uzupełnienie codziennej porcji protein.
Białko roślinne po treningu
Sportowcy i osoby aktywnie trenujące siłowo wymagają zwiększenia podaży białka w diecie, które jest podstawowym budulcem naszego organizmu i stanowi ok. 20% masy ciała człowieka. Każdy trening prowadzi bowiem do powstawania mikrouszkodzeń w tkance mięśniowej, która potrzebuje aminokwasów z białka, aby naprawić włókna mięśniowe oraz przyczynić się do efektywnej regeneracji potreningowej i rozbudowy mięśni. Odżywka z białka roślinnego bardzo dobrze sprawdzi się u osób z nietolerancją laktozy oraz u wegan, gdzie niemożliwym staje się stosowanie odżywek serwatkowych, w których źródłem białka jest mleko.
Białko roślinne w proszku - jak stosować?
Roślinne odżywki białkowe możesz stosować na wiele różnych sposobów. Dodawaj białko roślinne do swoich ulubionych soków, koktajli, jogurtów, owsianek, naleśników, placków, omletów, domowego chleba, ciasta, batonów proteinowych, lodów, sałatek, czy jajecznicy. Nie ma też przeciwwskazań, abyś wymieszał 1 łyżkę białka roślinnego z wodą i wypił na zdrowie.
Białko roślinne - dla kogo?
Białko roślinne w postaci białka konopnego, ryżowego, białka z grochu lub z bobu jest odpowiednie dla każdego, kto chce uzupełnić swoją codzienną dietę w proteiny. Jest szczególnie wskazane w diecie wegańskiej oraz u osób z nietolerancją laktozy, a także jako suplement diety dla sportowców unikających typowych białkowych odżywek serwatkowych.