11 produkty(ów)

Pasty i masła orzechowe

Naturalne pasty i masła orzechowe bez dodatków

W Ekogram wiemy, jak kręcić najlepsze masła i pasty orzechowe, które nie tylko obłędnie smakują, ale także powstają z najlepszej jakości, wyselekcjonowanych składników.

Wszystkie nasze masła i pasty orzechowe są w 100% naturalne i pozbawione zbędnych dodatków takich, jak cukier, sól, czy olej palmowy! Dajemy Ci więc gwarancję, że produkty Ekogram to najlepszy wybór dla Ciebie i Twoich bliskich. Bo jakość i smak są dla nas najwyższym priorytetem!

A jak już raz spróbujesz naszego klasyka - Masła orzechowego z fistaszków 100% lub cudownie kremowego Tahini, to jesteśmy pewni, że zostaniesz z nami na dłużej i udasz się w daleką, zmysłową podróż po egzotycznych smakach.

W Ekogram troszczymy się o środowisko

Prowadzimy odpowiedzialny biznes, dlatego wyszukujemy, testujemy i wybieramy tylko najlepsze surowce od sprawdzonych dostawców z całego świata. Orzechy, które wykorzystujemy do produkcji maseł i past orzechowych Ekogram pochodzą wyłącznie z certyfikowanych upraw ekologicznych, podlegającym ścisłym i regularnym kontrolom.

Sięgając po eko surowce mamy na względzie Twoje najwyższe dobro i zdrowie, ale pragniemy także świadomie troszczyć się o środowisko naturalne oraz naszą planetę.

Jako pasjonaci eko stylu życia i eksperci ds. smaku, mamy Ci do zaoferowania szeroką gamę past i maseł orzechowych, z których jesteśmy bardzo dumni. Wybierz swój ulubiony smak i przekonaj się sam, że w Ekogram znamy się na swojej robocie!

Masła orzechowe ze 100% orzechów

Czy nie uważasz, że życie bez masła orzechowego byłoby nudne? My jesteśmy zgodni co do tego, że smak tego specjału może odmienić nastrój nawet w najbardziej przygnębiający dzień. W naszej ofercie znajdziesz króla wśród maseł orzechowych - najlepszej jakości 100% naturalne Masło orzechowe uzyskiwane z prażonych orzechów ziemnych o delikatnym, słodko-słonawym smaku, idealnie kremowej konsystencji i wyjątkowym aromacie.

Chcemy Ci również przedstawić pyszne ekologiczne Masło z orzechów nerkowca, które są prawdziwą kopalnią składników odżywczych i pod tym względem wygrywają ze wszystkimi innymi rodzajami orzechów! Masło z nerkowców dodatkowo podnosi poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia, co sprawia, że po jego spróbowaniu natychmiast zapomnisz o smutkach.

Jeśli nigdy nie miałeś okazji przetestować 100% naturalnego Musu kokosowego, to koniecznie musisz to zmienić! Pasta kokosowa Ekogram to nasz hit! Powstaje ze zmielenia ekologicznego miąższu orzecha kokosowego, przez co nabiera konsystencji gęstego kremu. Słodki, kokosowy smak czyni mus kokosowy idealnym toppingiem do naleśników, placków lub omletów. To także doskonały dodatek do wegańskich deserów. Z pomocą tego fantastycznego produktu możesz nawet przygotować własne mleko kokosowe domowej roboty. Wystarczy zblendować niewielką ilość musu z wodą i ekologiczne mleko kokosowe do owsianki lub kawy jest gotowe!

Twoje kubki smakowe może również zachwycić rozpływające się w ustach Masło migdałowe 100%. Czy wiedziałeś, że migdał to bardzo bliski krewniak brzoskwini? Ale wracając do tematu, krem migdałowy nie tylko jest bardzo zdrowy, ale także wyborny w smaku! Pasuje do wypieków, deserów oraz dań na ciepło takich, jak naleśniki, gofry, czy tosty.

Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy pozwolili Ci przejść obojętnie obok Masła pistacjowego, które oczaruje Cię swoim smakiem, ale także oryginalnym kolorem, który nada Twoim potrawom wytwornego wyglądu.

Pasty orzechowe bez cukru i oleju palmowego

Specjalnie dla Was stworzyliśmy kilka wyjątkowych receptur, które zamieniły klasyczne masło orzechowe w pastę o niebiańskim smaku. Nasze pasty orzechowe niosą radość i ukojenie dla zmysłów.

The Real Peanut Island zabierze Cię w rejs na egzotyczną wyspę. Dzięki połączeniu ekologicznych orzechów ziemnych z miąższem kokosa i bio nektarem z agawy uzyskaliśmy pastę o niezwykle aksamitnej konsystencji i bardzo satysfakcjonującym smaku, która z powodzeniem może zastąpić Twój ulubiony deser.

The Real Sweet Dream w zdrowy sposób zaspokoi apetyt na słodycze nawet największego łasucha. Słodycz tej paście nadają ekologiczne, długo dojrzewające na słońcu daktyle. Słodki Sen powstał dla wielbicieli popularnego kremu orzechowo-kakaowego, którzy szukają dla siebie zdrowszej i naturalnej alternatywy. Gwarantujemy, że deser, czy nawet zwykła kromka chleba posmarowana The Real Sweet Dream pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli.

Najlepsze tahini do hummusu

W kategorii Masła i pasty orzechowe znajdziesz także doskonałe i niezastąpione, aromatyczne Tahini produkowane z organicznych prażonych nasion sezamu. Wykorzystaj je jako składnik hummusu, chałwy, sosów i dipów inspirowanych smakami kuchni Bliskiego i Dalekiego Wschodu.

Jak jeść masło orzechowe?

Nasze masła i pasty orzechowe zawsze możesz zajadać łyżeczką wprost ze słoika lub wznieść się na wyżyny kulinarnych umiejętności, przyrządzając oryginalne i smakowite śniadania, desery, sosy lub koktajle.

Jak powstaje masło orzechowe?

Proces tworzenia masła orzechowego sprawia nam wyjątkową frajdę! Najpierw starannie selekcjonujemy orzechy i wybieramy tylko najlepsze sztuki. Orzech musi być świeży, jędrny i soczysty. Następnie wypiekamy orzechy w naszej prażalni tak, aby wydobyć z nich głębię smaku i aromatu. Etap ten jest także konieczny, aby otrzymać super kremową i jedwabistą konsystencję masła. Wyprażone i wystudzone orzechy są potem rozdrabniane i mielone na pastę w specjalnym młynku. Na koniec rozlewamy gotowe masło orzechowe do szklanych słoików, dzięki czemu przez długi czas zachowuje swoje wszystkie walory.

Jak zrobić masło orzechowe w domu?


Jeżeli chciałbyś samodzielnie przygotować domowe masło orzechowe, wybierz dowolny rodzaj orzechów z naszej oferty. Przygotuj też mocny blender i zarezerwuj sobie chwilę wolnego czasu. Jeśli na wyposażeniu Twojej kuchni znajduje się blender kielichowy, to można powiedzieć, że jesteś w domu, ale i blenderem ręcznym dasz radę przygotować kremowe i puszyste masło orzechowe. Musisz się jedynie uzbroić w odrobinę cierpliwości.

Orzechy możesz podprażyć przez kilka minut na suchej patelni. Następnie przesyp je do naczynia blendera i miksuj pulsacyjnie tak długo, aż uzyskasz płynną, aromatyczną pastę. Co kilka minut przerywaj blendowanie, aby nie przegrzać urządzenia. Uwaga! Gotowa masa orzechowa jest bardzo gorąca, więc obchodź się z nią ostrożnie.

Jak przechowywać masło orzechowe?

Masło orzechowe przechowuj w temperaturze pokojowej, najlepiej w zamkniętej szafce lub w szufladzie. To gwarantuje, że zachowa swoją płynną, kremową konsystencję. Możesz także trzymać masło w lodówce, ale wtedy stanie się twardsze i bardziej zbite.

Na powierzchni pasty orzechowej może zbierać się naturalna warstwa oleju. Nie wylewaj jej, bo to cenna ochrona, która sprawia, że masło zachowuje swoje wszystkie cenne właściwości przez długi czas. Przed użyciem produktu, wystarczy, że energicznie zamieszasz masło łyżką, a przywrócisz mu perfekcyjną konsystencję.

Jaka jest różnica między masłem a pastą orzechową?

W naszym sklepie nazwę “masło orzechowe” i “pasta orzechowa” stosujemy wymiennie. Tak samo, jak jeszcze “mus orzechowy” czy “krem orzechowy”. Wszystkie te pojęcia oznaczają dokładnie to samo.

Sticte “pastami orzechowymi” nazywamy za to produkty składające się z kilku składników. Ale bez obaw! Nie oznacza to, że dodajemy do nich sól, czy olej palmowy. Dotyczy to na przykład pasty The Real Peanut Island, w której poza fistaszkami znajduje się również ekologiczny miąższ z kokosa i nektar z agawy.

Zgodnie z obowiązującymi od kilku lat przepisami, żywność określana mianem “masło” dedykowana jest wyłącznie produktom mlecznym, stąd pojawia się coraz więcej synonimów na określenie past orzechowych. Wyrażenie “masło orzechowe” nadal jednak funkcjonuje w nieoficjalnym obiegu jako potoczna nazwa tego delikatesu.