Poznaj historię Ekogram
Zobacz jak wyglądało ostatnie 14 lat naszej przygody z certyfikowaną żywnością ekologiczną. Przez ten czas zbudowaliśmy zgrany 15 -osobowy zespół specjalistów i pasjonatów odpowiadających za każdy etap powstawania naszych produktów.
Michał Pelc
Jestem twórcą oraz właścicielem marki ekogram - the real food. Pomysł na firmę zajmującą się sprzedażą oraz produkcją żywności ekologicznej zrodził się w mojej głowie dość nagle i niespodziewanie. Wtedy jeszcze nie myślałem, że uda mi się rozwinąć biznes, który stanie się moim sposobem na życie.
Postawiłem wszystko na jedną kartę i z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że było warto! Myślę, że ekogram dołożyło swoją cegiełkę do rozwoju świadomości żywieniowej w Polsce, a nasza oferta odpowiada na potrzeby współczesnego konsumenta.
Zobacz jak to wszystko się zaczęło!
- 2023Unowocześniamy linię do rozlewania produktów w butelki (BIO Sos sojowy tamari, oleje ekologiczne). Produkcja własnych nakrętek znacznie polepsza ich jakość i eliminuje problemy mogące pojawić się przy wielokrotnym zamykaniu i otwieraniu butelki. Bronię pracy dyplomowej: Rynek produktów ekologicznych w Polsce i uzyskuję uprawnienia rolnicze.
- 2022Sprawdzamy trendy na THE ORGANIC MARKET & TRENDS w Barcelonie.W zeszłym roku odświeżyliśmy wnętrze sklepu, teraz czas na elewację i nową witrynę. Niedługo kolejne zmiany w sklepie w Krakowie. Rozwijamy ofertę produkcji “private label” dla zagranicznych marek ekologicznych. Nasze produkty trafiają na Bliski Wschód, do wielu krajów Europy Zachodniej oraz Skandynawii. Rozpoczynam studia podyplomowe na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie na kierunku: Rolnictwo ekologiczne, produkty tradycyjne i regionalne - produkcja i certyfikacja
- 2021Rok zaczynamy od automatyzacji procesu rozlewania masła w słoiki. Do tej pory był to proces pół automatyczny. Przy okazji instalacji nowej linii produkcyjnej ograniczamy alergeny w naszym zakładzie. Wycofujemy z oferty produkty zawierające gluten takie jak: bulgur, mąka orkiszowa, płatki orkiszowe oraz kamut.Mamy wreszcie własne nakrętki do słoików. Pod koniec roku odświeżamy wnętrze naszego sklepu w Krakowie i rozpoczynamy sprzedaż ekologicznych mrożonek. W 12 urodziny EKOGRAM premierę ma PEANUT ISLAND.
- 2020Wystawiamy się razem z znajomymi na własnym stoisku BIOFACH. Spełnia się moje największe marzenie od lat. Uruchamiamy własne prażenie orzechów, aby mieć jeszcze większą kontrolę nad produkcją naszego masła orzechowego. Dokładnie w 11 urodziny EKOGRAM przyjeżdża do nas specjalny piec z Turcji.
- 2019Nasze produkty pojawiają się w sklepach Carrefour. Kolejny raz wystawiamy się na BIOFACH w Norymberdze.
- 2018Pierwszy raz wystawiamy nasze produkty na zagranicznych targach - BIOFACH. Nawiązujemy współpracę z Rossmann Polska i zwiększamy dostępność naszego asortymentu. Wypuszczamy pierwsze produkty sypkie w słoikach.Na targach NATURA FOOD w Łodzi zgłaszamy do konkursu nasz kolejny produkt i drugi rok z rzędu zdobywamy ZŁOTY MEDAL w kategorii “produkt ekologiczny”. Przenosimy przetwórnię do nowoczesnego zakładu w Jodłówce.
- 2017Pracujemy nad odświeżeniem designu opakowań. Na targach NATURA FOOD w Łodzi prezentujemy nowy branding. Pierwszy raz zgłaszamy produkt do konkursu i nasze BIO Racuchy kasztanowe zdobywają ZŁOTY MEDAL w kategorii “produkt ekologiczny’. Postanawiam też zostać youtuberem 🙂 i zakładam kanał na YouTube, gdzie prezentuję produkty z naszej oferty i pokazuję, że każdy może eksperymentować w kuchni.
- 2016Przenosimy nasz sklep firmowy w Krakowie na Plac Na Stawach 10 na Salwatorze, który możecie odwiedzać do tej pory.
- 2015Powstają nasze pierwsze własne opakowania ze słynnym zielonym lasem. Zamawiam pierwsze regały paletowe do naszego magazynu. Wystawiamy się na pierwszych targach - NATURA FOOD w Łodzi.
- 2014W rok 2014 weszliśmy z przytupem i remontujemy halę produkcyjną w Brzesku pod Krakowem. Tutaj powstanie nasza pierwsza przetwórnia do produkcji maseł orzechowych. Pierwszy raz jedziemy na BIOFACH - najważniejsze targi żywności ekologicznej w Europie. Kupujemy automatyczną maszynę do konfekcjonowania produktów w opakowania doypack. Organizujemy pierwsze oficjalne urodziny sklepu i w 24h zasypujecie nas prawie tysiącem zamówień! Rozpoczynamy produkcję masła z orzechów ziemnych bez żadnych dodatków. Jest to pierwszy taki produkt na polskim rynku.
- 2013To bardzo ważny rok, ponieważ postanawiam certyfikować mój mini zakład i skupić się na sprzedaży żywności ekologicznej. Pojawia się też nasz pierwszy paleciak 🙂 Realizujemy również pierwsze większe zamówienie eksportowe. Poza produktami sypkimi, wprowadzamy do oferty także produkty płynne: BIO Syrop z agawy i BIO Olej kokosowy. Znowu w naszym mikro zakładzie robi się ciasno. Wynajmujemy więc dodatkowy magazyn 35 m2. W tym samym czasie startujemy z remontem sklepu firmowego w Krakowie przy ul. Nowowiejskiej 31B. Pracujemy też nad naszą pierwszą autorską recepturą na masło orzechowe.
- 2012Zatrudniam swojego pierwszego pracownika - Pawła, który przygotowuje paczki do wysyłki, a ja mogę się skupić na obsłudze Klienta. Mam już na tyle dużo towaru, że w pokoju robi się ciasno. Postanawiam zlikwidować łóżko i zamienić je na dmuchany materac, który rano zwijam i dzięki temu robi się dodatkowe miejsce na paczki. Chwilę później jest już na tyle ciasno, że towar nie mieści się nawet w kuchni.
- 2011W mojej ofercie pojawiają się kolejne artykuły: Psyllium, olej kokosowy, młody jęczmień, owoce jojoba, spirulina i chlorella. Sprzedaż się rozwija, a ja wreszcie mogę pozwolić sobie na wynajęcie małego lokalu w starej kamienicy. Żelazna 1 w Krakowie to miejsce, w którym spędzałem większość swojego czasu. Tu poznałem wielu z Was i tu godzinami rozmawialiśmy o zdrowym jedzeniu.
- 2010Sprzedaż powoli się rozwija, stać mnie już na zakup drukarki, aby nie musieć wypisywać druczków na pocztę ręcznie. Regał, na którym kiedyś ustawiałem książki, jest już w połowie wypełniony zdrowymi produktami do sprzedaży na allegro. Pracuję nad pierwszym własnym sklepem internetowym. www.drpelc.pl
- 2009Za czasów bycia beztroskim studentem, zdecydowałem się wyjechać na wymianę do USA, aby uczestniczyć w programie Work & Travel. Podjąłem się pracy w jednym z marketów spożywczych amerykańskiej sieci ACME Markets. Przydzielono mnie do działu warzyw i owoców. Do moich obowiązków należało wykładanie towaru na półki i przygotowywanie paczkowanych produktów np. ćwiartek arubza lub kolb kurkurydzy.