konkurs ekogram

3 Zwycięskie Przepisy z Naszego Konkursu na Zdrowe Śniadanie

13 Grudzień, 2024Michał Pelc
Niedawno zorganizowaliśmy konkurs, w którym poprosiliśmy Was o podzielenie się swoimi pomysłami na szybkie i zdrowe śniadanie z wykorzystaniem produktów Ekogram. Wasza kreatywność nas zachwyciła! Spośród nadesłanych przepisów wybraliśmy trzy zwycięskie propozycje, które chcielibyśmy Wam dziś zaprezentować.

Kasza jaglana z pastą kokosową, orzechami i jagodami – autorstwa Julii Ben

Składniki:

Przygotowanie:

  • Kaszę jaglaną namocz przez noc, a następnie ugotuj zgodnie ze standardową instrukcją.
  • Gdy kasza będzie gotowa, dodaj pastę kokosową, pastę migdałową i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Na wierzchu ułóż borówki oraz posiekane orzechy. Możesz dodatkowo posypać całość szczyptą cynamonu.
Efekt? Pyszne, pożywne i zdrowe śniadanie, które dostarczy Ci energii na cały dzień!

    jaglanka z pastą kokosową

    Chleb z kiełkowanej komosy ryżowej i kaszy gryczanej – autorstwa Soni Tynskiej

    Składniki:

    Sposób przygotowania:

    • Połącz kiełkowaną komosę i kaszę gryczaną z makiem, figami oraz orzechami włoskimi.
    • Upiecz w formie chleba.

    Podawanie:

    Chleb smakuje wyśmienicie z masłem irlandzkim lub różnymi pastami orzechowymi od Ekogram, np. migdałową i laskową. W sezonie malin można przygotować galettes z mąki gryczanej, pastą laskową i świeżymi malinami – absolutny hit!

    chleb z kiełkowanej komosy

    Placuszki z „3 muszkieterami” – autorstwa Michała Głowackiego

    Składniki:

    • 150 g jogurtu kokosowego (lub inny roślinny/naturalny)
    • 1 jajko
    • 1-2 banany (w zależności od preferowanej słodkości)
    • 100 ml mleka roślinnego (lub krowiego)
    • 100 g ekologicznej mąki gryczanej
    • 2 łyżeczki bio karobu
    • 1 łyżeczka bio cynamonu cejlońskiego

    Przygotowanie:

    • Banana rozgnieć widelcem i wymieszaj z jajkiem, jogurtem oraz mlekiem.
    • Przesiej mąkę gryczaną, karob i cynamon, a następnie połącz wszystkie składniki w jednolitą masę.
    • Smaż placki pod przykryciem na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego, aż się zarumienią.

    Podawanie:

    Placuszki najlepiej smakują z ulubionymi pastami –Michał poleca pasty z nerkowców, kokosową i Sweet Dream.

    placuszki z 3 muszkieterami


    Te trzy przepisy pokazują, jak wiele inspiracji można znaleźć w naszej codziennej kuchni, korzystając z produktów Ekogram. Mamy nadzieję, że przypadną Wam do gustu i staną się częścią Waszego porannego rytuału. Smacznego!

    Więcej wpisów

    Komentarze (0)

    Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

    Zostaw komentarz

    Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją