Kasza jaglana z pastą kokosową, orzechami i jagodami – autorstwa Julii Ben
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej (200 g)
- 400 ml wody
- szczypta soli
- 2 łyżeczki pasty kokosowej
- 1 łyżeczka jasnej pasty migdałowej
- 130 g borówek
- 10 g orzechów nerkowca
- 10 g migdałów
- 1 mała łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną namocz przez noc, a następnie ugotuj zgodnie ze standardową instrukcją.
- Gdy kasza będzie gotowa, dodaj pastę kokosową, pastę migdałową i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na wierzchu ułóż borówki oraz posiekane orzechy. Możesz dodatkowo posypać całość szczyptą cynamonu.
Chleb z kiełkowanej komosy ryżowej i kaszy gryczanej – autorstwa Soni Tynskiej
Składniki:
- Kiełkowana komosa ryżowa i biała kasza gryczana (moczone przez co najmniej 24 godziny)
- Mak
- Figi
- Orzechy włoskie
Sposób przygotowania:
- Połącz kiełkowaną komosę i kaszę gryczaną z makiem, figami oraz orzechami włoskimi.
- Upiecz w formie chleba.
Podawanie:
Chleb smakuje wyśmienicie z masłem irlandzkim lub różnymi pastami orzechowymi od Ekogram, np. migdałową i laskową. W sezonie malin można przygotować galettes z mąki gryczanej, pastą laskową i świeżymi malinami – absolutny hit!
Placuszki z „3 muszkieterami” – autorstwa Michała Głowackiego
Składniki:
- 150 g jogurtu kokosowego (lub inny roślinny/naturalny)
- 1 jajko
- 1-2 banany (w zależności od preferowanej słodkości)
- 100 ml mleka roślinnego (lub krowiego)
- 100 g ekologicznej mąki gryczanej
- 2 łyżeczki bio karobu
- 1 łyżeczka bio cynamonu cejlońskiego
Przygotowanie:
- Banana rozgnieć widelcem i wymieszaj z jajkiem, jogurtem oraz mlekiem.
- Przesiej mąkę gryczaną, karob i cynamon, a następnie połącz wszystkie składniki w jednolitą masę.
- Smaż placki pod przykryciem na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego, aż się zarumienią.
Podawanie:
Placuszki najlepiej smakują z ulubionymi pastami –Michał poleca pasty z nerkowców, kokosową i Sweet Dream.
Te trzy przepisy pokazują, jak wiele inspiracji można znaleźć w naszej codziennej kuchni, korzystając z produktów Ekogram. Mamy nadzieję, że przypadną Wam do gustu i staną się częścią Waszego porannego rytuału. Smacznego!
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!