Nic nie może się równać z zapachem świeżo upieczonego chleba. Dlatego też coraz więcej osób decyduje się na samodzielne wypiekanie tego przysmaku w domu i jak się okazuje nie jest to wcale trudne. Warto pamiętać tylko o tym, że choć istnieje kilkanaście rodzajów pieczywa, to podstawą zawsze są: mąka, drożdże, woda, sól i nieco czasu. Jak samodzielnie upiec chleb? Oto 2 przepisy, które zawsze się udają.
Przepis na chleb – sztuka odpowiedniego doboru składników
Istnieją trzy główne typy ciasta chlebowego:
- Chleby na drożdżach: brioszki, bułeczki, bagietki czy ciabaty.
- Szybkie chleby na sodzie – idealne dla zabieganych.
- Chleby na zakwasie, czyli pieczywo z mąki razowej.
Coraz bardziej popularne są także chleby bez mąki – wykonane z mieszanki różnych ziaren. Są one niezwykle smaczne i bardzo zdrowe – ale o tym za chwilę.
Świeżo upieczony chleb nie potrzebuje wielu dodatków. Można go podawać w najprostszy sposób – z dobrą oliwą z oliwek i przyprawami lub octem balsamicznym. Samodzielnie zrobiony chleb zachwyci niespodziewanych gości albo umili rodzinne wieczory.
2 najlepsze przepisy na chleb
Podajemy zatem dwa proste przepisy na domowy chleb. Popularną włoską ciabattę i modny chleb z samych ziaren.
Jak upiec włoską ciabattę - oto przepis:
- 250g mąki orkiszowej
- 3 łyżeczki suchych włoskich ziół
- sól himalajska
- 0,5 kostki drożdży (ok. 20 g)
- 0,5 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 szklanka zielonych oliwek bez pestek (140 g)
- 3 łyżeczki miękkiego masła czosnkowego
Sól Himalajska - Drobna - Różowa - 1kg - Primär
Przygotowanie:
1. Mąkę, zioła, pół łyżeczki soli wymieszać w misce. Drożdże, cukier rozpuścić z 150 ml ciepłej wody. Dodać do mąki, wymieszać ręką. Dodać olej i wyrabiać aż powstanie gładkie ciasto.
2. Przełożyć ciasto na deskę (blat stołu) wysypaną mąką. Energicznie wyrabiać, uformować w kulkę. Przełożyć do miski. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
3. Odsączone oliwki pokroić na ćwiartki. Dodać do ciasta.
4. Ciasto podzielić na 4 równe części. Uformować podłużne kształty wielkości dłoni.
5. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
6. Palcem ponakłuwać wierzch ciasta aż powstanie nierówna powierzchnia.
7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg), na najniższej półce przez 20 minut. Następnie posmarować masłem czosnkowym i piec dalsze 5 minut na złoty kolor.
8. Po upieczeniu odstawić do wychłodzenia.
9. Zamiast oliwek można dodać suszone pomidory, ważne by nie przekraczać podanej objętości dodatków.
Modny chleb bez mąki (chleb z samych ziaren)
Składniki:
- 200g pestek słonecznika
- 100g migdałów
- 150g płatków owsianych
- 2 łyżek nasion chia
- 4 łyżki nasion babki jajowatej
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżka łuskanych nasion konopi
- 1 łyżka syropu z agawy
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 340 ml ciepłej wody
BIO Słonecznik - Łuskany - Ekologiczny
Przygotowanie:
1. Małą podłużną foremkę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Do foremki włożyć i wymieszać wszystkie ziarna. Dodać sól i olej kokosowy.
2. Syrop z agawy rozmieszać z ciepłą wodą, dodać do składników w foremce. Delikatnie połączyć wszystkie składniki, wygładzić powierzchnię łyżką.
3. Odstawić na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc, by chlebek dobrze „się związał”.
4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez ok. 20 minut.
5. Wyciągnąć z foremki i ponownie włożyć do pieca na 30-40 minut. Chleb jest gotowy, gdy po stuknięciu wydaje „głuchy” odgłos.
6. Upieczony chlebek odstawić do wystudzenia. Świetnie smakuje ze słodkimi i słonymi dodatkami.
Zobacz również inne wpisy:
Wegański chleb bananowy - szybki przepis bez mąki pszennej i jajek
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!