Uwielbiam chlebek bananowy. Kto go nie lubi? Chyba tylko ten, kto jeszcze nie próbował :)
Zawsze korzystałem z klasycznego przepisu na mące pszennej, 2-3 jajkach i mleku. Ostatnio szukając inspiracji do "tego jeszcze nie jadłem" trafiłem na tą wegańska wersję. Po pierwszej kromce, to już moja ulubiona wersja :)
Zobacz filmik z przepisem na chleb bananowy
Jak zrobić chleb bananowy?
- Ustaw piekarnik na termoobieg i temperaturę 180 stopni, zanim się nagrzeje wszystko przygotujesz.
- Potrzebujesz dwie miseczki
- W jednej mieszamy suche składniki (mąkę orkiszową, sól, sodę i cynamon)
- W drugiej rozgniatamy ubijaczką albo widelcem banany i dodajemy do nich syrop klonowy, oliwę i mleko roślinne, a następnie dokładnie mieszamy.
- Dodajemy mokre składniki do suchych i jeszcze raz mieszamy.
- Gdy masa jest już gotowa, dodajemy garść orzechów włoskich jednocześnie delikatnie rozgniatając je w dłoni.
- Foremkę nacieramy cienka warstwą oleju kokosowego i wlewamy masę.
- Chleb pieczemy w piekarniku przez około godzinę.
- Patykiem do szaszłyków albo pałeczkami do sushi sprawdzamy czy chleb jest gotowy. Po wbiciu w środek, patyczek musi być suchy.
Składniki na chleb bananowy
- 250g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 3 banany
- 125ml syropu klonowego
- 60ml oliwy extra virgin
- 70ml mleka ryżowego
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżeczka oleju kokosowego extra virgin (do foremki)
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!