W dzisiejszym odcinku "tego jeszcze nie jadłem" przygotuje moje pierwsze w życiu gofry owsiane.
Zobacz filmik z przepisem na gofry owsiane
Jak przygotować gofry owsiane?
- Mieszamy suche składniki w dużej misce (mąką + proszek do pieczenia + sól himalajska + cynamon cejloński)
- Dodajemy mleko roślinne (nie z lodówki), jajka, roztopiony wcześniej olej kokosowy i syrop klonowy
- Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką
- Zostawiamy ciasto na 10 minut
- W tym czasie nagrzewamy gofrownice
- Mieszamy ciasto raz jeszcze i nalewamy porcję do gofrownicy
- Pieczemy około 5 minut, aż będą delikatnie przyrumienione
- Podajemy z ulubionymi dodatkami
Składniki na gofry owsiane
- 128g mąki owsianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- szklanka mleka roślinnego
- 2 jajka
- 2 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki oleju kokosowego extra virgin
Wskazówki
Jeżeli nie masz mąki owsianej, nic się nie przejmuj. Możesz zblendować swoje płatki owsiane.
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!