Kuchnia wegańska wyklucza używanie produktów pochodzenia zwierzęcego. Podstawą wegańskich potraw są warzywa, tofu, mleko sojowe, czy syrop z agawy. W ten sposób można zastąpić mięso, ryby, jajka, a nawet miód. Przejście na wegańska dietę wymaga zmiany nawyków żywieniowych i bardziej świadomego komponowania posiłków, tak aby w codziennym jadłospisie znalazły się produkty w pełni pokrywające zapotrzebowanie na energię, witaminy i mikroelementy. Oto 3 przepisy na zdrowe i smaczne wegańskie potrawy na różne pory dnia.
Przepis wegański na śniadanie - wege drink, czyli czysta energia
Nasza propozycja przepisu wegańskiego na śniadanie to drink na bazie mleka kokosowego z dodatkiem nasion chia i owoców to zastrzyk energii i witamin na cały dzień. Świetny również dla dzieci i młodzieży szkolnej. Pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu.
Składniki:
- 1 łyżka nasion chia -
- ½ dojrzałego mango (mogą też być brzoskwinie, maliny, albo inne owoce)
- 1 litr mleka kokosowego -
- Cukier kokosowy - lub erytrol -
Przygotowanie:
- Mleko kokosowe wlać do miseczki, dodać nasiona chia i odstawić na pół godziny.
- Od czasu do czasu zamieszać, by nie porobiły się grudki.
- W międzyczasie pokroić owoce w niewielką kostkę. Dodać do mleka z nasionami chia, lekko zmiksować.
- Posłodzić do smaku cukrem kokosowym lub erytrytolem.
BIO Nasiona Chia - Ekologiczne - 350g
Przepis wegański na obiad – sycące, smażone ziemniaki z pesto
Powszechnie dostępne składniki, szybkie przygotowanie i wyjątkowy smak. Czego można chcieć więcej od przepisu wegańskiego na obiad?
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 100 g suszonych pomidorów -
- 100 g pesto
- 2 łyżki oleju kokosowego -
- Sól czarna -
- Pieprz -
Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować do miękkości. Pokroić na cząstki.
2. Olej kokosowy rozgrzać na patelni. Podsmażyć ziemniaki aż zbrązowieją. Doprawić solą i pieprzem.
3. Dodać pesto, pokrojone drobno suszone pomidory i delikatnie wymieszać. Podawać na gorąco.
BIO Suszone Pomidory - Ekologiczne - 200g
Przepis wegański na kolację – lekka sałatka ryżowa
Idealne kombinacja ryżu i przypraw sprawia, że kto raz spróbuje tej sałatki, chce ją jeść codziennie.
Składniki:
- 1 paczka ryżu brązowego -
- 1 łyżka oleju kokosowego -
- 200g tofu
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- kilka zielonych fasolek
- ½ puszki zielonego groszku
- sól himalajska -
- chili -
- pieprz -
- kolendra -
- Sos 1 łyżka nieaktywnych drożdży -
- 1 łyżeczka cukru kokosowego - lub syropu z agawy -
- 2-3 łyżki sosu sojowego -
- 1 łyżka oleju sezamowego-
BIO Ryż Długoziarnisty - Brązowy - Ekologiczny - 500g
Przygotowanie:
1. Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu
2. Tofu pokroić w kostkę.
3. Marchew pokroić w krążki, fasolkę pociąć na kawałki długości ok. 1 cm. Groszek odcedzić.
4. Rozgrzać olej kokosowy w woku, dodać przepuszczony przez praskę czosnek i podsmażyć tofu na złoto. Dołożyć warzywa i dusić, aż będą miękkie. Dodać przyprawy.
5. Do warzyw dodać ugotowany ryż, ponownie podsmażyć.
6. Wszystkie składniki sosu włożyć do osobnej miseczki, dobrze wymieszać.
7. Ryż, tofu i warzywa połączyć z sosem, dobrze wymieszać.
8. Sałatkę podawać z dodatkiem kolendry.
Zobacz również inne przepisy:
Ciasto wegańskie - 2 przepisy, które zawsze się udają!
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!