Ciasto wegańskie - 2 przepisy, które zawsze się udają!

19 Październik, 2022Michał Pelc

Większość osób myśli, że weganie, którzy rezygnują z mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego maja bardzo ubogą dietę. Nic bardziej mylnego. Weganie maja bardzo zróżnicowaną dietę, niezwykle zdrową i najczęściej zaskakującą swoimi rozwiązaniami – szczególnie osoby, którym obcy jest ich styl życia. Oto dwa dowody na to.

Ciasto wegańskie dla każdego!

Desery mogą być nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Przepisy na wegańskie ciasta są tego znakomitym przykładem. Pieczenie zgodne z wegańską filozofią, a więc bez produktów zwierzęcych (mleka, jaj, masła), a zatem typowych składników, które są podstawą wielu ciast, na pewno wymaga otwartości i nowego podejścia do tematu. Daje jednak wiele radości z kulinarnych eksperymentów. Zdrowa kuchnia oferuje dziś liczne zamienniki, które z powodzeniem można wykorzystać do pieczenia: wegańskie mleko, roślinne oleje. Oprócz tego mamy do dyspozycji różne rodzaje brązowego cukru, zdrowe mąki, które dodatkowo nadają ciastom wyjątkowy aromat np.: mąka kokosowa, którą znajdziesz u nas ;)

Zamiast jajka można użyć innego „spoiwa” np.:

  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki namoczonego siemienia lnianego w gorącej wodzie
  • 2 łyżki mąki z amarantusa
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mleka sojowego w proszku + 1 łyżka mąki kukurydzianej + 2 łyżki wody
  • 1/4 szklanki puree ziemniaczanego

 

Zaprezentowane poniżej przepisy są proste. Smak ciasta niewiele różni się od tradycyjnych i można je polecić wszystkim, którzy zwracają uwagę, na to co jedzą i chcą się odżywiać w świadomy sposób. To również doskonałe rozwiązanie dla osób z różnymi alergiami, nadwrażliwościami pokarmowymi, czy nietolerancją laktozy. Idąc krok dalej można zastąpić zwykłą mąkę mąką bezglutenową i mamy doskonałe ciasto dla osób z nietolerancją glutenu. Te przepisy to najlepszy dowód na to, że zdrowa dieta nie musi oznaczać rezygnacji ze słodyczy.

Przepisy na wegańskie ciasto

Mazurek to tradycyjne świąteczne ciasto, ale w tej wersji można je jeść właściwie cały rok, traktując jak każde inne ciasto na kruchym spodzie.

Mazurek z masą daktylową

Składniki na spód:

  • 400 g mąki żytniej (4 szklanki) może być też kukurydziana
  • 200 g oleju kokosowego
  • 6 łyżek siemienia lnianego namoczonego w gorącej wodzenie
  • 25 g cukru (2 łyżki)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę, substytut jajek (namoczone siemię lniane), cukier, sól i olej kokosowy włożyć do miski. Szybko zagnieść, bo kruche ciasta nie lubią długiego wyrabiania. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na ok. 2 godziny do lodówki. (a najlepiej na całą noc). Następnie rozłożyć na stole, podsypać mąką, rozgnieść na cienki placek. Wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, formując nieco wyższy brzeg. Piec na złoty kolor w rozgrzanym wcześniej piekarniku. Wystarczy ok. 20 minut w 180 stopniach.

Składniki na masę daktylową:

  • 200 g daktyli
  • 1 szklanka domowego soku z jabłek (może być też kompot bez cukru)
  • Łyżka skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka wiórków kokosowych


Do dekoracji:
Suszone morele, rodzynki, migdały i orzechy włoskie

Przygotowanie:
Daktyle namoczyć w soku z jabłek przez około 2-3 godziny, aż zmiękną. Następnie gotować na małym ogniu do rozgotowania, od czasu do czasu podlać sokiem z jabłek lub wodą. Zmiksować na gładką masę. Dodać skórkę pomarańczową i wiórki kokosowe. Po ostygnięciu wyłożyć równą warstwą na ciasto. Masa powinna się rozsmarowywać jak powidła, posypać bakaliami. I gotowe.

Wegański jabłecznik

Szarlotka jest ciastem, które zawsze wychodzi, smakuje niemal każdemu i do tego podczas jej pieczenia w domu obłędnie pachnie jabłkami i cynamonem. To ciasto na każdą okazję – chociaż doskonale sprawdza się również bez okazji.
Jak je zrobić w wegańskim wydaniu?
Podane składniki są obliczone na okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm.

Składniki:

  • 225 g mąki orkiszowej
  • 115 g oleju kokosowego
  • 90 g cukru
  • 1 g wanili bourbon
  • ½ opakowania proszku do pieczenia
  • 160 ml wody
  • Szczypta soli
  • Sok z połówki cytryny
  • 2-3 duże jabłka (idealne są stare odmiany np.: szara reneta, boskopy, ale ciężko je dostać, więc może być też jonagold)
  • cynamon

Składniki na kruszonkę:

  • 80-100 g cukru
  • 120 g oleju kokosowego
  • Trochę mąki – tak była odpowiednia konsystencja
  • Trochę cynamonu

Przygotowanie:
Oprócz jabłek wszystkie składniki wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt suche – dodać odrobinę wody, jeśli zbyt mokre podsypać mąką. Foremkę wysmarować tłuszczem i włożyć do niej ciasto. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na drobne paseczki. Pokrojone jabłka rozłożyć równomiernie na cieście, lekko je docisnąć. Jeśli ktoś lubi, można jabłka posypać lekko cynamonem. Wymieszać składniki na kruszonkę. Urywać drobne kawałeczki i pokruszyć na ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przy włączonym termoobiegu ok. 45 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy nie zostaje na nim ciasto, bo jeśli jabłka mają dużo soku, trzeba piec odrobinkę dłużej. Najzdrowiej jeść po wystudzeniu, ale z tym może być problem, bo na ciepło jest też bardzo smaczne, więc może nie dotrwać.

 

Sprawdź też inne nasze wpisy:

Burgery wegetariańskie – 3 najlepsze przepisy

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją