Kasza bulgur Jest 1 produkt.

Kasza bulgur: czym jest i gdzie ją kupić?

Kasza bulgur to produkt zbożowy, pozyskany z kaszy lub różnych gatunków pszenicy. Używana jest głównie w kuchni tureckiej oraz bliskowschodniej. Kasza bulgur jest wstępnie ugotowana, dzięki czemu po namoczeniu w wodzie lub bulionie, jest już gotowa do spożycia. Można ją kupić w naszym sklepie internetowym w korzystnej cenie. W smaku kasza bulgur jest zbliżona do ryżu czy kuskusu, ale

Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji
  • 8,99 zł
    9 Oceny

    Bulgur Bulgur właściwości Bulgur przepisy Bulgur informacje Bulgur wartości odżywcze

    8,99 zł
    W magazynie
Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji
ma zdecydowanie więcej wartości odżywczych. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, posiada niewiele kalorii i można ją szybko przygotować. Eko kasza bulgur z naszego sklepu online jest więc idealnym składnikiem diety wegetariańskiej. Jej właściwości i pełnia smaku sprawiają, że jest wspaniałym substytutem mięsa. Bardzo dobrze komponuje się z warzywami.

Dlaczego bulgur powinien częściej pojawiać się na naszych stołach?

Bulgur, to bogate źródło niacyny, tiaminy i żelaza, ale również białka, błonnika i witamin, a w szczególności tych z grupy B oraz kwasu foliowego. Kasza bulgur zawiera również śladowe ilości selenu i magnezu, które wpływają na ogólny stan zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Reguluje trawienie i zapobiega zaparciom. Kasza bulgur charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, co sprawia, że jego spożywanie nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi i daje uczucie sytości na długi okres czasu. Szczególnie zalecany wszystkim dbających o linię oraz diabetykom.

W jaki sposób najłatwiej i najszybciej przygotować kaszę bulgur?

Kaszę bulgur wsypujemy w proporcji 1:2,5 (1 szklanka bulguru na 2,5 szklanki wody) do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotujemy na średnim ogniu przez 7 minut. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy do spęcznienia. Mieszamy widelcem, aby rozdzielić ziarenka.

Do czego używa się kaszy bulgur w kuchni?

Kasza bulgur może być spożywana na śniadanie: z ciepłym mlekiem, miodem i owocami. Stanowi doskonały dodatek do pieczywa i deserów. Jest też doskonałym substytutem dla ryżu. Idealnie nadaje się do sałatki Tabouli. Bio bulgur dostępny w naszym sklepie online najlepiej sprawdza się do potraw z sosem, zarówno mięsnych jak i warzywnych. Znakomity do pilaw, tzn. mięsa duszonego z kaszą i przyprawami. Kasza bulgur może być również zamiennikiem ryżu w risotto.

Szybkie i zdrowe gotowanie w dobrej cenie

Jeśli szukasz prostego przepisu na obiad, a jednocześnie zależy Ci na przygotowaniu wartościowego posiłku, koniecznie odwiedź nasz sklep internetowy. Najlepsze produkty ekologiczne i najlepsze ceny, to nas wyróżnia!