Tarta z kremem kokosowym i granatem bez pieczenia
12 porcji, vegan, gluten free
SKŁADNIKI (na okrągłą blachę 28 cm)
SPÓD
- 30g oleju kokosowego
- 50 g wiórków kokosowych
- 1⁄2 łyżeczki wanilii Burbon
- 20g siemienia lnianego mielonego
- 50g migdałów mielonych
- 200g daktyli bez pestek
- 30g karobu
- 50g prosa ekspandowanego lub gryki
Olej Kokosowy Nierafinowany BIO Wiórki Kokosowe BIO BIO Wanilia - Mielona
KREM
- 400ml bio mleka kokosowego
- 50 ml wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 40g ksylitolu
- 10g cukru kokosowego
- 40g erytrolu
- Pół łyżeczki wanilii Burbon
- Owoc granatu i kaki (w dowolnej proporcji)
Ksylitol Fiński Cukier kokosowy BIO
PRZYGOTOWANIE
SPÓD
- Zmielić migdały w blenderze z S ostrzem lub w młynku do kawy.
- Daktyle zalać wrzątkiem na chwilę, aby były bardzo miękkie, odcedzić i zblendować na gładką masę w blenderze.
- Dodać do nich migdały i wszystkie pozostałe składniki, zblendować.
- Na sam koniec przełożyć do miski i łyżką lub rękami wgnieść w masę ekspandowaną kaszę jaglaną, lub grykę.
- Kleistą masą wypełnić formę najlepiej wypełnioną papierem do pieczenia, przykryć papierem na wierzchu i mocno dociskać. Następnie schłodzić spód w lodówce, aby się skleił (min 30 minut)
KREM
- Mleko kokosowe zagotować. W wodzie rozpuścić mąkę i słodziki, których używamy (można w dowolnej proporcji) oraz vanilię.
- Połączyć masę z gotującym mlekiem i poczekać aż się zagotuje. Można dosłodzić do smaku.
Wystudzoną (letnią) masę można nakładać na ciasto. Na koniec dekorujemy granatem i kaki, schładzamy w lodówce.
KALORIE CAŁOŚĆ ok.: 2700 kcl 1 PORCJA: 225 kcl
Przepis autorstwa Marty Halskiej. #1 w naszym konkursie na najlepszy przepis.
Sprawdź też inne zwycięskie przepisy:
- Najlepsze orzechowe batony owsiane (bez masła i cukru)
- Kakaowe ciastka owsiane z masłem orzechowym
- Krem z dyni z płatkami kasztana
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!