Tarta z kremem kokosowym i granatem bez pieczenia

19 Oct 2022Michał Pelc

Tarta z kremem kokosowym i granatem bez pieczenia

12 porcji, vegan, gluten free

SKŁADNIKI (na okrągłą blachę 28 cm)

SPÓD

  • 30g oleju kokosowego
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1⁄2 łyżeczki wanilii Burbon
  • 20g siemienia lnianego mielonego
  • 50g migdałów mielonych
  • 200g daktyli bez pestek
  • 30g karobu
  • 50g prosa ekspandowanego lub gryki

Olej kokosowy nierafinowany BIO wanilia mielona

 

Olej Kokosowy Nierafinowany BIO Wiórki Kokosowe BIO BIO Wanilia - Mielona

KREM

  • 400ml bio mleka kokosowego
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 40g ksylitolu
  • 10g cukru kokosowego
  • 40g erytrolu
  • Pół łyżeczki wanilii Burbon
  • Owoc granatu i kaki (w dowolnej proporcji)

Ksylitol Fiński Cukier kokosowy BIO

 


PRZYGOTOWANIE

SPÓD

  1. Zmielić migdały w blenderze z S ostrzem lub w młynku do kawy.
  2. Daktyle zalać wrzątkiem na chwilę, aby były bardzo miękkie, odcedzić i zblendować na gładką masę w blenderze.
  3. Dodać do nich migdały i wszystkie pozostałe składniki, zblendować.
  4. Na sam koniec przełożyć do miski i łyżką lub rękami wgnieść w masę ekspandowaną kaszę jaglaną, lub grykę.
  5. Kleistą masą wypełnić formę najlepiej wypełnioną papierem do pieczenia, przykryć papierem na wierzchu i mocno dociskać. Następnie schłodzić spód w lodówce, aby się skleił (min 30 minut)

KREM

  1. Mleko kokosowe zagotować. W wodzie rozpuścić mąkę i słodziki, których używamy (można w dowolnej proporcji) oraz vanilię.
  2. Połączyć masę z gotującym mlekiem i poczekać aż się zagotuje. Można dosłodzić do smaku.

Wystudzoną (letnią) masę można nakładać na ciasto. Na koniec dekorujemy granatem i kaki, schładzamy w lodówce.

 

KALORIE CAŁOŚĆ ok.: 2700 kcl 1 PORCJA: 225 kcl

Przepis autorstwa Marty Halskiej. #1 w naszym konkursie na najlepszy przepis.

 

Sprawdź też inne zwycięskie przepisy:

 

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją