Krem z dyni z płatkami kasztana

19 Październik, 2022Michał Pelc

4 małe porcje

SKŁADNIKI

  • 200g bio mleka kokosowego
  • Olej kokosowy
  • Płatki kasztanowe
  • 1⁄4 łyżeczki wanilii Burbon
  • Szczypta cynamonu cejlońskiego
  • 800g - 1 kg miąższu dyni
  • sok z połowy pomarańczy
  • Kilka gałązek szałwii
  • Sos sojowy Tamari (do smaku)
  • Sól himalajska
  • Zielonki Pieprz czarny świeżo zmielony

Olej kokosowy nierafinowany BIO BIO Pieprz Czarny - Całe Ziarno Sos Sojowy Tamari - BIO BIO Wanilia - Mielona

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Dynię upiec w piekarniku do miękkości, oprószoną solą himalajską i lekko posmarowaną roztopionym olejem kokosowym.
  2. Listki szałwii uprażyć na patelni na oleju kokosowym.
  3. Gorącą dynię przełożyć do garnka zblendować ręcznym blenderem (jeśli puściła dużo soku to zlać go osobno – można dodać jeżeli będzie tego wymagała konsystencja).
  4. Dodajemy sok z połowy pomarańczy i pół puszki mleka oraz doprawiamy wanilią, cynamonem, sosem sojowym.
  5. Pozostałe mleko podgrzewamy i możemy lekko ubić.
  6. Podajemy zupę polaną mlekiem, z szałwią, pieprzem i dużą porcją płatków kasztanowych, które podajemy na stół, aby można było ich dosypać i żeby nie traciły kruchości.

Autorem przepisu i zdjęcia jest: Marta Halska. #1 w naszym konkursie na najlepszy przepis.

 

Sprawdź też inne zwycięskie przepisy:

 

 

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją