cynamon cejloński dlaczego warto

Cynamon cejloński - dlaczego warto go wybierać

19 Oct 2022Michał Pelc

 

Cynamon uznawany jest za najstarszą przyprawę świata, której historia sięga już czasów starożytnych, kiedy to była bardziej ceniona od złota. Dziś stanowi wartościowy i smaczny dodatek do wielu potraw i napojów, z którego na co dzień chętnie korzystamy w naszych kuchniach. Warto jednak wiedzieć, że cynamon cynamonowi nierówny. O tym między innymi przeczytacie w poniższym wpisie. Dowiecie się też, jak stosować cynamon cejloński i dlaczego warto go jeść?

Czym się różni cynamon cejloński od cynamonu cassia

Prawdziwy cynamon pochodzi z Cejlonu (stąd nazwa) oraz z Madagaskaru i jest uzyskiwany z wiecznie zielonych drzew, w których korze znajduje się sporo składników o działaniu przeciwzapalnym, a także olejków eterycznych.

W odróżnieniu od popularnego cynamonu chińskiego (cassia), który najczęściej możemy spotkać na sklepowych półkach, oryginalny cynamon cejloński ma nie tylko bardziej szlachetny i delikatny smak, ale przede wszystkim cechuje się znacznie mniejszą zawartością kumaryny - związku, który spożywany w większych ilościach może toksycznie wpływać na pracę wątroby i nerek.

Na zdjęciu poniżej prezentujemy obok siebie dwa rodzaje cynamonu. Po lewej stronie znajduje się laska cynamonu cejlońskiego, po prawej - cynamonu cassia. Różnicę widać gołym okiem, ale o tym w dalszej części artykułu.

cynamon cejloński porównanie

Co z tą kumaryną w cynamonie?

Związki substancji, zwanej kumaryną są obecne w wielu roślinach, m.in. w cytrusach, borówce amerykańskiej, pomidorach, brokułach, papryce oraz w kurkumie. Jakiś czas temu w mediach ukazała się informacja, że cynamon jest niezdrowy i powinno się go ograniczać – właśnie ze względu na zawartość kumaryny. Prawda jest jednak nieco inna. Owszem, cynamon zawiera kumarynę, ale właściwie tylko ten, który jest najłatwiej dostępny w sklepach, czyli cynamon chiński “cassia”. Niestety jest on powszechnie stosowany w wielu kuchniach z uwagi na niższą cenę oraz brak świadomości konsumenckiej.

Musisz jednak wiedzieć, że cynamon chiński znacznie różni się od prawdziwego cynamonu cejlońskiego, który zawiera jedynie śladowe ilości kumaryny. W jednym z przeprowadzonych badań wykazano, że w cynamonie cejlońskim znajduje się zaledwie 0,004% kumaryny, podczas, gdy w cynamonie chińskim jest jej około 1%, czyli aż 250 razy więcej! [1] Spożycie większej ilości cynamonu chińskiego może być więc toksyczne dla organizmu. W przypadku cynamonu cejlońskiego nie istnieje podobne zagrożenie.

Cynamon cejloński odznacza się także zupełnie innym smakiem. Jest bardziej aromatyczny, łagodniejszy, słodszy i można w nim wyczuć aromaty kwiatowo-cytrusowe. Cynamon cassia ma z kolei więcej ostrych, korzennych nut. Jest zdecydowanie pikantniejszy i mocny w smaku. Jeśli zatem uwielbiacie zajadać się jabłkami z cynamonem, wybierajcie prawdziwy i zdrowy cynamon cejloński.

Jak rozpoznać prawdziwy cynamon - cejloński?

Jaki kolor ma cynamon?

Prawdziwy cynamon ma kolor jasnobrązowy – w przeciwieństwie do ciemnych, rdzawo-czerwonych podróbek.

Jak wygląda cynamon?

Podrabiany cynamon dostępny jest w postaci sproszkowanej lub w formie charakterystycznego rulonika z grubej, twardej kory, który jest pusty w środku. Oryginalny cynamon cejloński to wiele cienkich, delikatnych warstw, zwiniętych w rulonik podobny do cygara. Dostępny w sprzedaży sproszkowany cynamon cejloński jest jaśniejszy od chińskiego.

Czy cynamon się łamie?

Tak. Ale z łatwością tylko ten cejloński. Jest on kruchy, łamliwy i swobodnie można go podzielić na mniejsze kawałki. Cynamon chiński bardzo trudno połamać.

Dlaczego warto jeść cynamon cejloński?

Zalety cynamonu nie są jeszcze w pełni poznane. Dotychczas przeprowadzone badania pokazują, że cynamon wskazany jest dla osób, które mają problemy z trawieniem i cierpią na choroby układu pokarmowego, np.: zespół drażliwego jelita, drożdżycę jelit, wzdęcia, nudności.

Cynamon cejloński ma również silne właściwości przeciwutleniające, obniża poziom cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego. Dowiedziono również, że cynamon działa skuteczniej niż witamina E, jeśli chodzi o usuwanie wolnych rodników. Lekarze wskazują także na pozytywny wpływ tej starożytnej przyprawy na płytki krwi i zapobieganie powstawaniu zmian zakrzepowych przy różnych urazach.

Spożywanie cynamonu zaleca się osobom z odpornością na insulinę lub obniżoną produkcją insuliny, ponieważ przyprawa ta posiada wyjątkowe właściwości aktywizujące ten enzym. Herbata z dodatkiem cynamonu to idealne antidotum na jesienno-zimowe infekcje, bo działa przeciwzapalnie, skutecznie rozgrzewa, łagodzi napady kaszlu i chrypę.

Spożywanie cynamonu w ilości ok. pół łyżeczki dziennie, na przykład w formie dodatku do jogurtu, musli, koktajlu, czy herbaty pomaga również dbać o linię. Kto je cynamon, ten dostarcza sobie naturalnych endorfin, a czując się szczęśliwym i zadowolonym, nie musi szukać już pocieszenia w słodkich łakociach.

Jak stosować cynamon cejloński?

Zmielony cynamon cejloński jest wykorzystywany jako aromatyczna przyprawa do potraw przyrządzanych na mleku, np. lodów, puddingów, kremów, musów, mlecznych koktajli, czy owsianek. Świetnie smakuje jako dodatek do pieczonych jabłek i sałatek owocowych.

Cynamon dodaje się też do wielu ciast. To niezbędna przyprawa stosowana do szarlotki lub piernika. Bardzo dobrze uzupełnia się z goździkami, kardamonem, gałką muszkatołową, imbirem, wanilią, nugatem, czy kurkumą.

Kucharze przygotowujący swoje dania zgodnie z założeniami kuchni fusion, dodają cynamon również do mięs, np. do pieczonej kaczki, gęsi lub dziczyzny.

Cynamon jest także popularnym składnikiem domowego kakao lub kawy. Ze względu na silne właściwości rozgrzewające, herbata z dodatkiem cynamonu to idealna kompozycja na zimę.

Aromatem cynamonu można wzbogacić też smak kompotów. Tu najczęściej wykorzystuje się kawałki kory cynamonu, z których wypłukiwany jest olejek cynamonowy. Po przygotowaniu napoju należy je jednak wyciągnąć, bo nie nadają się do spożycia.

Dobrej jakości cynamon cejloński to smaczna i zdrowa przyprawa, która z całą pewnością zasługuje na to, aby gościć na naszych stołach na co dzień! Warto również zadbać, aby cynamon cejloński pochodził z ekologicznej uprawy. Wysokiej jakości, BIO cynamon cejloński z certyfikatem ekologicznym znajdziesz w naszym sklepie ze zdrową żywnością!

Kup teraz BIO Cynamon Cejloński

cynamon cejloński bio mielony cynamon cejloński bio laski



[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3385612/ 

Sprawdź też inne nasze wpisy:

Przepis na pyszne ciasteczka imbirowe!

Odporność na talerzu - co jest, by wzmocnić się jesienią?

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją