Ciasteczka imbirowe - najlepsze jakie jadłem. Naprawdę dawno nie jadłem tak dobrych ciasteczek. Przy okazji są proste i szybkie w przygotowaniu. To jedne z pierwszych domowych ciasteczek jakie sam robiłem, a wszystko poszło mi całkiem sprawnie. Przy okazji okazało się, że to całkiem przyjemne zajęcie :)
Zobacz filmik z przepisem na ciasteczka imbirowe
Jak przygotować ciasteczka imbirowe?
- Wymieszaj dokładnie w dużej misce suche składniki: mąkę migdałową, cukier kokosowy, imbir, cynamon cejloński, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową i sól himalajską.
- W osobnej misce wymieszaj mikserem mokre składniki: masło, syrop z agawy i wodę. Następnie dodaj jajko i wymieszaj raz jeszcze. Uwaga, bardzo ważne! Masło, jajko i woda musza być w temperaturze pokojowej. Gdy będą zbyt zimne, mogą się "zważyć".
- Dodaj mokre składniki do dużej miski z suchymi składnikami i wymieszaj je łyżką. Uzyskasz dość mokra i plastyczną masę.
- Miskę z ciastem przykryj talerzem i schłodź w zamrażalniku przez około 40 minut.
- Nagrzej z włączonym termoobiegiem do 180 stopni.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Nabieraj łyżką masę i formuj w rękach średniej wielkości kulki. Następnie delikatnie rozpłaszcz je na kształt ciasteczek.
- Z ciasta powinno wyjść około 12 dużych ciastek.
- Piecz w piekarniku około 12 minut lub do uzyskania brązowego koloru.
- Po pieczeniu studź przez około 10 minut.
- Przechowuj pod przykryciem
Składniki na ciasteczka imbirowe:
- Mąka migdałowa - 290g
- Cukier kokosowy - 70g
- Imbir - 2 łyżeczki
- Cynamon cejloński - 1/2 łyżeczki
- Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
- Sól himalajska - 1/2 łyżeczki
- Syrop z agawy jasny - 60g
- Masło extra - 80g
- Jajko - 1 sztuka
- Woda - 30g
Wartość odżywcza w 100g ciasteczek imbirowych
Wartość energetyczna | 515 kcal |
Tłuszcz | 41 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 10 g |
Węglowodany | 25 g |
w tym cukry | 22 g |
Białko | 13 g |
Jedno ciasteczko waży około 46g.
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!