Mam dla Was prosty, szybki i smaczny przepis na domowe batony z masłem orzechowym. Nie wymaga nawet pieczenia, wystarczy schłodzić batony w lodówce. Robiłem go po raz pierwszy i smakują dużo lepiej, niż się spodziewałem. Przepis podesłała Daniela, dzięki!
Zobacz filmik z przepisem na domowe batony z masłem orzechowym
Jak przygotować domowe batony?
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki w dużej misce
- Jeżeli masz foremkę do batonów: uformuj 6 kulek rękami i ugnieć każdą dokładnie w foremce na baton
- Jeżeli nie masz foremki do batonów, nic nie szkodzi. Weź zwyczajną brytfankę, wyłóż ją papierem do pieczenia i uformuj kwadratowe ciasto o grubości około 1,5cm
- Włóż do lodówki na godzinę
- Wyciągnij batony z foremek lub potnij ciasto na 6 kawałków o kształcie batonów
Składniki na domowe batony
- płatki owsiane 115g
- pasta orzechowa 250g
- syrop klonowy 100g
- żurawina suszona 60g
Domowe batony wartości odżywcze
Wartość odżywcza w 100g produktu: |
|
Wartość energetyczna | 442 kcal |
Tłuszcz | 25 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3.5 g |
Węglowodany | 39.50 g |
w tym cukry | 22.4 g |
Białko | 14 g |
Jeden baton waży około 87g.
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!