Bulgur był uważany jeszcze niedawno za dość orientalne danie. Jednak robi się coraz popularniejszy w naszych kuchniach. Bardzo mnie to cieszy, ponieważ jest to smaczny i zdrowy dodatek do obiadu albo sałatki. W tym wpisie pokażę Ci jak ugotować kaszę bulgur, aby była smaczna i sypka.
Zobacz filmik jak ugotować kaszę bulgur
Jak przygotować kaszę bulgur?
- Do przygotowania kaszy bulgur jest potrzebna patelnia z pokrywką lub garnek z pokrywką. Bulgur przygotowujemy w proporcji z wodą 1:1 (np 1 szklanka bulguru i 1 szklanka wody).
- Nagrzej patelnię i dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek
- Dodaj bulgur i mieszaj przez 1-2 minuty. W tym czasie bulgur lekko się podpraży. Gdy zrobi się delikatnie brązowy z białymi kropkami, to znaczy, że jest gotowy (zobacz na zdjęciu niżej).
- Dodaj szczyptę soli himalajskiej, zalej bulgur odmierzoną ilością wody i dokładnie wymieszaj.
- Możesz dodać opcjonalny składnik, łyżeczkę soku z cytryny. W mojej ocenie tak bulgur smakuje najlepiej.
- Wyłącz palnik i zostaw bulgur pod przykryciem na 10 minut.
- Wymieszaj bulgur raz jeszcze.
Przepis na kasze bulgur
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka kaszy bulgur
- 1 szklanka wody
- 1 szczypta soli himalajskiej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Kasza bulgur bardzo fajnie smakuje również na zimno, dlatego jest bardzo często składnikiem sałatek, np popularnego tabbouleh.
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!