Curry z ciecierzycą

17 Grudzień, 2019Michał Pelc

Curry z ciecierzycą na musie kokosowym to szybki i prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet nowicjusz. Dostałem go od naszej Klientki - Ani, dzięki! 

Zobacz filmik z przepisem na curry z ciecierzycą

Jak przygotować curry z ciecierzycą? 

  • Nagrzej olej kokosowy do średniej temperatury w głębokiej patelni lub garnku
  • Dodaj pokrojoną cebulę i karmelizuj przez minimum 10 minut 
  • Dodaj czosnek, przyprawę curry i kumin i podgrzewaj przez kolejne parę minut
  • Dodaj odcedzoną ciecierzycę, dobrze wymieszaj i podgrzewaj kolejne parę minut
  • Zmiksuj w blenderze mus kokosowy z szklanką wody - domowe mleczko kokosowe i dodaj do ciecierzycy
  • Podgrzewaj, aż zgęstnieje, dodaj sos pomidorowy i sól do smaku

curry z ciecierzycą

  • Gdy lubisz ostre curry, dodaj na początku jeszcze trochę chilli. 
  • Ryż do curry przygotuj w proporcji jedna szklanka ryżu na dwie szklanki wody. Gotuj z kurkumą i cynamonem, aż cała woda się wchłonie

ryż jaśminowy do curry z kurkumą i cynamonem

Curry najlepiej smakuje na drugi dzień, podawaj ze świeżą kolendrą.

curry z ciecierzycą

Przepis na wegańskie curry z ciecierzycą

Sos curry

Ryż do curry

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją