Curry z ciecierzycą na musie kokosowym to szybki i prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet nowicjusz. Dostałem go od naszej Klientki - Ani, dzięki!
Zobacz filmik z przepisem na curry z ciecierzycą
Jak przygotować curry z ciecierzycą?
- Nagrzej olej kokosowy do średniej temperatury w głębokiej patelni lub garnku
- Dodaj pokrojoną cebulę i karmelizuj przez minimum 10 minut
- Dodaj czosnek, przyprawę curry i kumin i podgrzewaj przez kolejne parę minut
- Dodaj odcedzoną ciecierzycę, dobrze wymieszaj i podgrzewaj kolejne parę minut
- Zmiksuj w blenderze mus kokosowy z szklanką wody - domowe mleczko kokosowe i dodaj do ciecierzycy
- Podgrzewaj, aż zgęstnieje, dodaj sos pomidorowy i sól do smaku
- Gdy lubisz ostre curry, dodaj na początku jeszcze trochę chilli.
- Ryż do curry przygotuj w proporcji jedna szklanka ryżu na dwie szklanki wody. Gotuj z kurkumą i cynamonem, aż cała woda się wchłonie
Curry najlepiej smakuje na drugi dzień, podawaj ze świeżą kolendrą.
Przepis na wegańskie curry z ciecierzycą
Sos curry
- 350g ugotowanej ciecierzycy
- 2 duże łyżki musu kokosowego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka stołowa przyprawy curry
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżka stołowa passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
Ryż do curry
- 140g ryżu jaśminowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy do ryżu
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego do ryżu
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!