Herbata jest bardzo popularnym napojem spożywanym na całym świecie. Jest naparem przyrządzanym z liści i pąków roślin należących do grupy kamelia (Camellia) – krzewów herbacianych. Istnieje wiele rodzajów i odmian herbaty. Najbardziej znane to: czarna, zielona, biała, czerwona, żółta, Pu-erh czy ulung (niebieska). Ale to nie wszystko. Do tego doliczyć trzeba herbaty zrobione z innych roślin. Oto 3 z nich, których musisz spróbować!
Dlaczego warto pić herbatę?
Napary herbaciane oprócz walorów smakowych mają również właściwości lecznicze, które są znane już od tysięcy lat. Medycyna chińska do dziś wykorzystuje je z pozytywnym skutkiem. Odpowiednio dobrane i zaparzane herbaty mogą stać się środkiem wspomagającym zwalczanie niektórych dolegliwości. Zgodnie z chińskim przekonaniem, herbata ma aż 20 różnych, korzystnych właściwości. Uważa się m.in., że czyści krew, regeneruje mózg, ułatwia trawienie, poprawia wzrok, poprawia zdolności pamięciowe. Poszczególne typy herbat mają różne właściwości zdrowotne, które zależą od rośliny, z której zrobimy napar.
Pierwsza propozycja: Herbata z konopi
Odmian herbaty jest wiele i każdy smakosz znajdzie coś dla siebie. Na pewno warto spróbować herbaty konopnej, ekologicznej mieszanki, która przygotowywana jest z ciętych, organicznych liści konopi. Głęboki i bogaty smak to nie wszystko, co oferuje ten rodzaj herbaty. Poprawia ona nastrój i uspokaja. Zawiera dużo cennego błonnika i białka. Jest także bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak:
- wapń,
- potas,
- fosfor,
- żelazo,
- cynk,
- sód, czy magnez.
Zawiera również witaminy B i E. Ponadto w jej skład wchodzi wiele substancji antyoksydacyjnych. Oprócz przyrządzenia naparu, liści konopi można użyć także jako ziołowego składnika różnego rodzaju ciast i ciasteczek oraz chleba. Będą one także niesamowitym dodatkiem do masła. Potrawy wzbogacone o liście konopi mają łagodny smak, charakterystyczny zapach i zielonkawy kolor.
BIO Liście konopi - herbata konopna
Druga propozycja: LAPACHO
Druga herbata warta poznania to napój Inków – Lapacho o przyjemnym aromacie i delikatnym smaku. Jest to zmielona kora drzewa o tej samej nazwie. Zawiera duże ilości żelaza, wapnia, potasu, magnezu i miedzi. Pobudza trawienie i działa uspokajająco oraz detoksykacyjne. Szczególnie zalecana jest w stanach obniżonej odporności organizmu. Napój z kory drzewa Lapacho jest również pełen substancji bioaktywnych, bioflawonoidów i innych przeciwutleniaczy. Zawiera dużo elektrolitów, które pomagają przywrócić równowagę wewnętrzną organizmu. Jego picie zalecane jest w stanach zmęczenia, wytężonej pracy umysłowej i fizycznej oraz w sytuacjach stresowych. W przypadku odczuwania dolegliwości ze strony układu pokarmowego Lapacho będzie dobrym sprzymierzeńcem w walce z nimi.
Trzecia propozycja: Yerba Mate
Trzecia herbata, która wyróżnia się smakiem i właściwościami to Yerba Mate – Desplada. Jest to ekologiczna herbata pochodząca z Paragwaju. Mieszanka sporządzona jest tylko z ciętych liści niedużego drzewa naturalnie rosnącego w lasach deszczowych strefy podzwrotnikowej, bez gałązek. Idealnie nadaje się dla początkujących i zaawansowanych smakoszy. Ma głęboki, wyraźny aromat i smak. To bogate źródło wszystkich witamin z grupy B oraz witaminy C. Zawiera także szereg minerałów – takich jak:
- magnez,
- potas,
- wapń,
- fosfor i sód.
Dostarcza dużą dawkę żelaza i cynku. Yerba Mate działa także pobudzająco i dodaje energii. Jest idealnym napojem podczas intensywnej nauki, w stanach przemęczenia i nadmiaru obowiązków. Wiele osób używa jej jako zdrowszego zamiennika kawy.
Oczywiście rodzajów herbaty, których warto spróbować jest dużo więcej. Wystarczy spróbować kilku naparów, by rozsmakować się w tym napoju, a potem już z przyjemnością kosztować każdego dnia lub tygodnia nowe gatunki i rodzaje.
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!