Tajska Sałatka z Komosą i Masłem Orzechowym
Cześć! Dziś przygotujemy pożywną i kolorową sałatkę z komosą ryżową i masłem orzechowym. To idealna propozycja na letni obiad. Poniżej znajdziecie przepis krok po kroku.
Tajska Sałatka z Komosą i Masłem Orzechowym
- Kategoria -
- Ilość porcji 4
- Ilość kalorii -
- Czas przygotowania 10
- Czas gotowania 15
- Czas łącznie 25
- 200g komosy ryżowej
- 1 łyżka oliwy extra virgin
- szczypta soli
- 200g czerwonej kapusty
- 1 duża marchewka lub 2 małe
- 1/2 ogórka szklarniowego
- 1 czerwona papryka
- 3 zielone cebulki
- garść świeżej kolendry
- 70g masła orzechowego
- 3 łyżki sosu sojowego tamari
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta chili
- 30g orzeszków ziemnych (do posypki)
Przygotowanie Komosy
Krok pierwszy to ugotowanie komosy ryżowej. Potrzebujemy średniej wielkości garnka i łyżki oliwy. Podprażamy komosę na wysokiej temperaturze przez dwie minuty, aby była sypka i chrupiąca. Następnie dodajemy szczyptę soli i dwie porcje wody na jedną szklankę komosy. Gotujemy komosę pod przykryciem przez piętnaście minut.
Przygotowanie Warzyw
W międzyczasie kroimy warzywa. Zaczynamy od 200g czerwonej kapusty, którą kroimy w drobną kostkę. Następnie obieramy jedną dużą marchewkę lub dwie małe i kroimy je na cienkie paski. Pół ogórka obieramy, usuwamy środek i kroimy na małe kawałki. Czerwoną paprykę kroimy, usuwając nasiona. Trzy zielone cebulki kroimy w drobne kawałki. Kolendra jest opcjonalna, ale dodaje wspaniałego aromatu.
Przygotowanie Sosu
Teraz zajmiemy się sosem. Bazą będzie 70g masła orzechowego. Dodajemy do niego trzy łyżki sosu sojowego Tamari, jedną łyżkę octu jabłkowego i jedną łyżkę syropu klonowego. Następnie dodajemy dwie łyżki soku z cytryn i szczyptę chili. Wszystko dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką konsystencję.
Łączenie Składników
Gdy komosa ostygnie, dodajemy ją do pokrojonych warzyw. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Nasza kolorowa sałatka jest gotowa! Pamiętaj, aby sos dodać za każdym razem bezpośrednio przed podaniem, aby sałatka nie nasiąkła.
Opcjonalne Dodatki
Na koniec możemy dodać delikatnie rozgniecione orzeszki ziemne. To opcjonalny składnik, ale dodaje chrupkości i smaku.
Ta tajska sałatka z komosą i masłem orzechowym to świetna propozycja na lekki, ale pożywny obiad. Jest pełna kolorów i smaków, a jej przygotowanie jest szybkie i proste. Spróbujcie sami i cieszcie się zdrowym posiłkiem!
Jeżeli podobał Wam się ten przepis, zostawcie łapkę w górę i subskrybujcie kanał, aby nie przegapić kolejnych filmów. Do zobaczenia w następnym odcinku!
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!