proteinowy chlebek bananowy

Proteinowy chlebek bananowy bez dodatku odżywki białkowej

02 Mar 2023Michał Pelc

Lubisz banany? Masz ochotę na słodkie śniadanie? Na pewno pokochasz ten przepis! Sprawdź, jak przygotować wysokobiałkowy chlebek bananowy! To idealny pomysł na zdrową przekąskę, śniadanie lub smaczny deser dla gości! Gotowy? To do dzieła!

Przygotowałem dla Was ciekawy przepis na nietypowy chlebek bananowy. Zdradzę Wam, że z chlebkiem, który jadłem i robiłem do tej pory, łączą go wyłącznie banany i cynamon. Natomiast efekt jest genialny i zdecydowanie warto wypróbować tę wersję!

Składniki:

     

    Jak zrobić chlebek bananowy

    Przygotuj dużą miskę, żeby wszystkie składniki się zmieściły. Wrzuć do niej banany i rozdrobnij je za pomocą widelca. Pamiętaj, że im starsze banany, tym będą słodsze i lepsze. Jeżeli masz więc banany, które już troszeczkę w domu leżą, to będzie świetna okazja, aby dać im drugie życie.

    rozdrabniam banany

    Gdy banany są gotowe, dodajemy dwa jajka, syrop klonowy i mieszamy dalej.

    dodaje jajka

    Kolejny krok to mąka. Wsypujemy po kolei:

    • mąkę z ciecierzycy,
    • mąkę owsianą,
    • zmielone siemię lniane.

    dodaje siemię lniane

    Mieszamy dalej.

    Czas na kolejne składniki, czyli przyprawy wymieszane ze skrobią z tapioki. Następnie dodajemy jogurt islandzki. Jeżeli nie macie skyra, możecie śmiało użyć jogurtu greckiego. Na koniec dodajemy migdały.

    dodaje skyr

    dodaje migdały

    Mieszanie składników łyżką jest troszkę męczące, więc jeśli macie ręczny mikser, śmiało możecie go użyć. Gotowe ciasto powinno mieć lekko półpłynną konsystencję.

    gotowe ciasto na chlebek bananowy

    Jak piec chlebek bananowy

    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

    Jeżeli chodzi o foremkę, najlepiej użyć silikonowej. Może też być klasyczna, ale wtedy sugeruję, aby wyłożyć ją papierem do pieczenia – dzięki temu łatwiej będzie wyciągnąć z niej chlebek.

    nakładam ciasto do foremki

    Podczas gdy piekarnik się rozgrzewa, przekładamy nasze ciasto do foremki i polewamy solidną porcją pasty orzechowej. Następnie pieczemy przez ok. 50 minut, w zależności od piekarnika.

    Na koniec zrobimy jeszcze polewę z masła orzechowego, także niesamowity zestaw!

    Możecie wykorzystać do tego pastę orzechową z naszego sklepu ekogram.pl. Znajdziecie tam również inne produkty – praktycznie 300 produktów z naszej przetwórni.

    chlebek bananowy w piekarniku

    Podanie chlebka

    Ważne! Po upieczeniu trzeba chwilę poczekać, żeby chlebek ostygł. Na koniec kroimy go, aby zobaczyć:

    • jaka jest struktura,
    • jaki jest elastyczny,
    • jak wygląda w środku.

    proteinowy chlebek bananowy

    Idealny chlebek bananowy będzie delikatnie słodki. Smakuje nieco inaczej niż klasyczny, ale uważam, że bardzo smaczny i warto go spróbować w takiej wersji.

    Zobacz filmik z przepisem na chlebek bananowy

    Jeżeli filmik Ci się podobał, zostaw proszę łapkę w górę 👍 To dla mnie informacja, żeby nagrywać więcej takich materiałów. Nie chcesz przegapić kolejnych filmów?

    Subskrybuj kanał, dziękuję! ❤️

    Więcej wpisów

    Komentarze (0)

    Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

    Zostaw komentarz

    Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją