Lubisz banany? Masz ochotę na słodkie śniadanie? Na pewno pokochasz ten przepis! Sprawdź, jak przygotować wysokobiałkowy chlebek bananowy! To idealny pomysł na zdrową przekąskę, śniadanie lub smaczny deser dla gości! Gotowy? To do dzieła!
Przygotowałem dla Was ciekawy przepis na nietypowy chlebek bananowy. Zdradzę Wam, że z chlebkiem, który jadłem i robiłem do tej pory, łączą go wyłącznie banany i cynamon. Natomiast efekt jest genialny i zdecydowanie warto wypróbować tę wersję!
Składniki:
- 2 duże lub 3 średnie banany
- 250 g jogurtu typu skyr
- 125 g mąki owsianej
- 40 g mąki z ciecierzycy
- 40 g siemienia lnianego
- 16 g skrobi z tapioki
- 1 łyżka cynamonu cejlońskiego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 40 g posiekanych migdałów lub innych orzechów
- 2 jajka
- 40 g syropu klonowego
- masło orzechowe
Jak zrobić chlebek bananowy
Przygotuj dużą miskę, żeby wszystkie składniki się zmieściły. Wrzuć do niej banany i rozdrobnij je za pomocą widelca. Pamiętaj, że im starsze banany, tym będą słodsze i lepsze. Jeżeli masz więc banany, które już troszeczkę w domu leżą, to będzie świetna okazja, aby dać im drugie życie.
Gdy banany są gotowe, dodajemy dwa jajka, syrop klonowy i mieszamy dalej.
Kolejny krok to mąka. Wsypujemy po kolei:
- mąkę z ciecierzycy,
- mąkę owsianą,
- zmielone siemię lniane.
Mieszamy dalej.
Czas na kolejne składniki, czyli przyprawy wymieszane ze skrobią z tapioki. Następnie dodajemy jogurt islandzki. Jeżeli nie macie skyra, możecie śmiało użyć jogurtu greckiego. Na koniec dodajemy migdały.
Mieszanie składników łyżką jest troszkę męczące, więc jeśli macie ręczny mikser, śmiało możecie go użyć. Gotowe ciasto powinno mieć lekko półpłynną konsystencję.
Jak piec chlebek bananowy
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Jeżeli chodzi o foremkę, najlepiej użyć silikonowej. Może też być klasyczna, ale wtedy sugeruję, aby wyłożyć ją papierem do pieczenia – dzięki temu łatwiej będzie wyciągnąć z niej chlebek.
Podczas gdy piekarnik się rozgrzewa, przekładamy nasze ciasto do foremki i polewamy solidną porcją pasty orzechowej. Następnie pieczemy przez ok. 50 minut, w zależności od piekarnika.
Na koniec zrobimy jeszcze polewę z masła orzechowego, także niesamowity zestaw!
Możecie wykorzystać do tego pastę orzechową z naszego sklepu ekogram.pl. Znajdziecie tam również inne produkty – praktycznie 300 produktów z naszej przetwórni.
Podanie chlebka
Ważne! Po upieczeniu trzeba chwilę poczekać, żeby chlebek ostygł. Na koniec kroimy go, aby zobaczyć:
- jaka jest struktura,
- jaki jest elastyczny,
- jak wygląda w środku.
Idealny chlebek bananowy będzie delikatnie słodki. Smakuje nieco inaczej niż klasyczny, ale uważam, że bardzo smaczny i warto go spróbować w takiej wersji.
Zobacz filmik z przepisem na chlebek bananowy
Jeżeli filmik Ci się podobał, zostaw proszę łapkę w górę 👍 To dla mnie informacja, żeby nagrywać więcej takich materiałów. Nie chcesz przegapić kolejnych filmów?
Subskrybuj kanał, dziękuję! ❤️
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!