Jajka! Korzystasz z nich codziennie, ale czy wiesz, jak sprawić, aby były idealne? Na twardo lub na miękko, bez popękanej skorupki? Ile czasu trzymać je w wodzie i w jakiej temperaturze? Dziś rozwiewam wszelkie wątpliwości! Przekonaj się, jak gotowanie jajek może wpłynąć na ich smak i jakość!
Jakie świeże jajka wybierać?
Ostatnio miałem zajęcia terenowe na uczelni. Co prawda nie byliśmy na farmie kurczaków, ale indyków, ale i tak nie chcę opowiadać o tym, co tam widziałem. Dlatego polecam Ci, aby wybierać wyłącznie jajka ekologiczne, zerówki. Ważne jest również, aby używać świeże jajka, ponieważ wymagają one krótszego czasu gotowania, co wpływa na ostateczny efekt przygotowywanych dań.
Mam dla Was dwa slajdy z uczelni.
- Ile jaj rocznie znosi przemysłowa kura
- Szybkość przyrostu masy przemysłowej kury
Skorupki jajek – czy kolor ma znaczenie?
Na początek mała ciekawostka o kolorze jajek:
Niektórzy twierdzą, że jajka białe czy szare są lepsze. Natomiast kolor skorupki informuje nas tylko i wyłącznie o rasie kury. Nie ma więc lepszej lub gorszej barwy, a każde jajko ma takie same:
- wartości odżywcze
- smak
- jakość
To samo tyczy się tzw. kur zielononóżek – wcale nie są lepsze od innych.
Mycie jajek
Jeżeli chodzi o czystość, jajka jak najbardziej warto myć, ale tylko i wyłącznie przed użyciem.
Nie myjcie jajek zaraz po kupnie, zanim wstawicie je do lodówki. W ten sposób pozbawicie je bariery ochronnej i potem będą Wam się szybciej psuły.
Obieranie jajek
Nie lubisz obierać jajek? To niestety nie mam dla Ciebie dobrych informacji. Chyba że mieszkasz w mieście, wtedy masz powody do radości.
Dlaczego?
Ponieważ wówczas masz dostęp do starszych jajek, które łatwiej się obierają. Warto też wsadzać jajka do wrzątku, a nie do zimnej wody. Dzięki temu ścinają się od razu i również lepiej się je obiera. Nie będzie to jednak duża różnica.
Po ugotowaniu zalej jajka zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania i ułatwić obieranie.
Jak gotować jajka? Przeprowadzamy eksperyment na proces gotowania
Przygotowałem sześć jajek, które będziemy gotować kolejno – sześć, osiem, dziesięć, dwanaście i czternaście minut, aby dokładnie przeanalizować proces gotowania.
Na początek podpiszemy każde jajko, ugotujemy, a potem wsadzimy do wody z lodem. Na koniec rozkroimy je i sprawdzimy, jak wyglądają w środku. Pozwoli Wam to wybrać idealne jajko, na którym Wam zależy.
Gotujemy jajka
Co zrobić, aby zmniejszyć szanse na popękanie jajek?
-
Krok 1 – Napełniamy garnka wodę, ale nie za dużo, aby jajka nie pływały z góry na dół.
-
Krok 2 – Upewniamy się, że jajka ułożone są równomiernie w garnku, aby mogły się równomiernie gotować. Zmniejszamy moc palnika, żeby woda delikatnie wrzała.
-
Krok 3 – Dodajemy szczyptę soli.
Jajko w środku jest delikatne słone, dlatego woda również powinna być lekko posolona, aby ten poziom był podobny. Zwiększamy w ten sposób szansę na to, że skorupki nie popękają.
Wkładamy jak najwięcej jajek na raz, ustalamy timer i lecimy. Zadbaj o to, aby jajka nie były prosto z lodówki, ponieważ zbyt duża różnica temperatur również przyczynia się do pękania skorupki. Po ugotowaniu jajek, wlej zimną wodę, aby zatrzymać proces gotowania i ułatwić obieranie.
TIP NA OBIERANIE JAJEK
Jeżeli obieram więcej jajek jednocześnie, wsadzam je do lunchboxa i mocno potrząsam. Wówczas jajka pękają i praktycznie obierają się same.
Jak gotować jajka? Sprawdź wyniki eksperymentu!
Jajka mamy ugotowane i obrane. Układamy je w kolejności od 6 do 14 minut, przecinamy i sprawdzamy, co nam wyszło:
-
6 minut – praktycznie całe żółtko jest płynne. Dla mnie troszeczkę za mało ścięte, ale jeśli takie lubicie, sześć minut spokojnie wystarczy. Świetnie nada się do pasty kanapkowej, w której odrobina płynnej konsystencji jest niezbędna.
-
8 minut – to jest idealne jajko dla mnie, czyli miękkie, lekko ścięte.
-
10 minut – to jajko ugotowane jest mocno ścięte na zewnątrz, a nieco bardziej miękkie w środku.
-
12 minut – klasyczne jajko na twardo.
-
14 minut – mur-beton dla osób, które lubią w pełni ścięte jajka.
Teraz już wiesz, ile czasu potrzebujesz, aby ugotować swoje ulubione jajka! Który wariant to Twój faworyt? Daj znać w komentarzu!
Zobacz filmik jak gotować jajko na twardo / miękko
Jeżeli filmik Ci się podobał, zostaw proszę łapkę w górę 👍 To dla mnie informacja, żeby nagrywać więcej takich materiałów. Nie chcesz przegapić kolejnych filmów?
Subskrybuj kanał, dziękuję! ❤️
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!