Lubisz racuchy? Na pewno pokochasz ich alternatywną wersję! Poznaj pankejki z mąki migdałowej – pyszne, szybkie danie, które możesz przygotować zaledwie w kilka minut. Te puchate, niskowęglowodanowe placki na pewno urozmaicą Twoje śniadanie albo kolację.
Jeżeli chcesz więcej takich przepisów, zostaw łapkę w górę. Dla mnie to będzie informacja, żeby nagrać więcej podobnych filmów. Subskrybuj kanał, dzięki!
Składniki
Do przygotowania sześciu średnich pankejków potrzebujemy:- 100g mąki migdałowej
- 15g tapioki
- 80g mleka owsianego
- 20g syropu klonowego (2 łyżki)
- 1 jajko
- olej kokosowy, masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia.
Jeżeli chodzi o przyprawy, potrzebne będą:
- 1 łyżeczka wanilii bourbon
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Jak przygotować pankejki migdałowe?
Krok 1
W dużej misce mieszamy mokre składniki – jajko, syrop klonowy i mleko owsiane.
Krok 2
Do drugiej miski wsypujemy mąkę migdałową, skrobię z tapioki i przyprawy. Mieszamy.
Krok 3
Mieszamy mokre składniki z suchymi i nasze ciasto jest gotowe. Jak widać, zajmuje to dosłownie chwilę.
Krok 4
Ciasto jest gotowe, więc przechodzimy do smażenia. Możecie do tego użyć dowolnego tłuszczu – oleju kokosowego, masła klarowanego lub oliwy.
Krok 5
Każdy placuszek smażymy około 2-3 minuty z jednej strony. Pamiętajcie, aby ustawić średnią temperaturę, gdyż można je łatwo przypalić. Nie nakładamy też za dużo ciasta, ponieważ użyliśmy proszku do pieczenia i pankejki na pewno urosną. Zachowujemy więc minimalne odstępy między nimi.
Gdy zobaczymy od dołu, że placki są delikatnie przypieczone, zmieniamy stronę.
PODANIE
Racuchy gotowe, wyszło około 6 średnich pankejków. Jeżeli chodzi o konsystencję, są mięciutkie, pulchne, bardzo dobre. Podawajcie sauté albo z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!