Lubisz kuchnię wegańską? Masz dość jajek na śniadanie? Musisz spróbować tej potrawy! Tofucznica to pyszne wegańskie danie, znane jako jajecznica bez jajek. Wypróbuj ten przepis, a polubią ją nawet osoby, które nie przepadają za tofu! Jak ją przyrządzić? Przekonaj się!
Gotowi na nową potrawę? Ostatnio przyrządzaliśmy menemen – jajka po turecku – a tym razem usmażymy jajka bez jajek, czyli tofucznicę – jajecznicę na bazie tofu. Przygotujemy ją z sekretnym składnikiem, który sprawi, że będzie smakować nawet osobom, które nie przepadają za tofu.
Zobacz filmik jak zrobić tofucznicę
Przepis na tofucznicę
Do przygotowania tofucznicy dla dwóch osób potrzebne będzie:- 1 opakowanie twardego tofu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki soli czarnej Kala Namak
- 1/2 łyżeczki czosnku (opcjonalnie)
- szczypta chilli (opcjonalnie)
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżka tahini
- 100 ml mleka owsianego
- oliwa do smażenia
Tofu do tofucznicy
Krok pierwszy to oczywiście odpowiednie tofu. Musi być twarde. Nie wybieramy tzw. tofu silken w opakowaniach podobnych do sera feta. Jest ono zbyt galaretowate, ma konsystencję miękkiego serka. Takie tofu się nie nadaje do tofucznicy.
Tofu do tofucznicy musi być twardsze, bardziej mięsiste.
Na początek będziemy musieli je delikatnie odsączyć. Najlepiej nadaje się do tego np czajnik (tylko nie gorący). Kładziemy tofu na talerzyk i delikatnie dociskamy czajnikiem, aby pozbyć się nadmiaru wody. Dzięki temu tofu nie będzie bardzo wodniste.
Pyszna tofucznica - sekretny składnik
Sekretnym elementem naszego dania jest sos, który sprawi, że tofucznica będzie bardziej jajeczna. Aby go przygotować, potrzebujemy:
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki soli czarnej Kala Namak
Tych dwóch składników nie możemy pominąć.
Opcjonalnie można dodać trochę czosnku (pół łyżeczki) i odrobinę chilli. Mnie bardzo smakuje taka wersja, ale nie musicie ich dodawać.
Chcecie wiedzieć, co sprawi, że Wasza tofucznica będzie pyszna? Są to:
- Płatki drożdżowe, które znajdziecie w sklepach Rossmann.
- Tahini – naszą również znajdziecie w Rossmanie.
- Mleko owsiane, czyli nasz tajemny składnik.
Przygotowanie
1) Mieszamy wszystkie składniki na sos. Dzięki soli Kala Namak zaczyna pachnieć jajami. Sam nie lubię tego zapachu, ale na szczęście zginie on w tofu i wszystko będzie w porządku.
2) Rozdrabniamy odciśnięte tofu, dzieląc naszą kostkę na spore kawałki. Tofu, z którego korzystam, przypomina bryndzę – ser jest dość twardy.
3) Tofu rozdrobnione, sos gotowy, czyli możemy przejść do smażenia. Nagrzewamy patelnię i wlewamy oliwę.
4) Wrzucamy tofu i chwileczkę je podsmażamy. Przy okazji można je jeszcze bardziej rozdrobnić. Sam lubię mocno rozdrobnioną tofucznicę.
5) Gdy tofucznica miejscami zrobi się żółta, to znak, że możemy dodać nasz sekretny sos. I jeszcze raz mieszamy.
Jak serwować tofucznicę?
Tofucznica gotowa! Wyszła nam idealna porcja dla dwóch osób. Możecie przygotować ją również z ulubionymi dodatkami – jeżeli lubicie jajecznicę z grzybami, kurkami czy z cebulką, jak najbardziej możecie tutaj dodać również Wasze ulubione składniki. Ja lubię akurat klasycznie, z chlebem.
A jeżeli przepis Wam się podobał, zasubskrybujcie mój kanał! Dla mnie to będzie informacja, żeby nagrywać więcej podobnych materiałów. Smacznego!
Komentarze (1)
Hmm, nie wiem czy bym został fanem tego dania. Chyba za bardzo lubię jajka.