Lubisz jajecznicę z pomidorami? To na pewno spodoba Ci się ten przepis. Dziś pokażę Ci, jak w błyskawiczny sposób przygotować menemen, czyli tureckiego kuzyna szakszuki. Będzie szybko i smacznie!
Jest szósta rano. Przed chwilą wstałem, właśnie piję kawę i zaraz pokażę Ci, jak zrobić menemen – bardzo fajną alternatywę dla szakszuki. Do przygotowania tego dania wystarczą cztery składniki, które zapewne masz w swojej kuchni!
Zobacz filmik z przepisem na menemen
Składniki na menemen
Chcesz przygotować pyszne śniadanie dla dwóch osób? Do wykonania tego dania będą Ci potrzebne:
- 4 jajka
- 1 papryka
- 3-4 pomidory
- 2-3 szczypty tartego sera
- oliwa lub masło klarowane
- sól
Bazą naszego dania jest papryka – zielona albo czerwona. Pomidory mogą być z puszki, aczkolwiek w tym przepisie pokażę Ci moje ostatnie odkrycie – jak w bardzo prosty sposób przygotować pomidory z puszki przy użyciu normalnych pomidorów. Jeżeli trafisz na dobre pomidory, będą jeszcze smaczniejsze niż te z puszki, a przygotujesz je dosłownie w kilka sekund.
Na menemen dla dwóch osób wystarczą 4 jajka. W oryginalnym przepisie jest również ser turecki – to taki ser solankowy podobny do fety. Możesz jednak użyć dowolnego sera, jaki masz w domu, u mnie jest to parmezan.
Co ciekawe, nawet w mojej ulubionej tureckiej knajpie w Krakowie są do wyboru dwa menemeny – jeden z miękkim serem, w stylu włoskiej mozzarelli, a drugi z twardym à la parmezan.
Całość smażymy na oliwie lub na maśle klarowanym, w zależności od tego, co macie w domu.
Jak zrobić menemen – przygotowanie
- Najpierw przygotowujemy paprykę. Tniemy ją na pół, pozbywamy się nasion, jeżeli ma i kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy ją na oliwie.
- Kolejny krok to pomidory. Jeżeli chodzi o domowe pomidory z puszki, wystarczy zwyczajna tarka z dużymi oczkami. Kroimy pomidory na pół i trzemy je trzymając za skórkę. Są takie techniki, że trzeba je najpierw sparzyć i ściągnąć skórkę – bez sensu. Spokojnie można je zetrzeć od razu, nawet jeżeli troszeczkę nabałaganicie. Ale za to będzie o wiele szybciej.
- Rozgrzewamy patelnię. Jeżeli liczycie kalorie, fajnym sposobem jest liczenie tłuszczy nalewając je na łyżkę. Do naszego dania wystarczą dwie łyżki oliwy. Podsmażamy na niej paprykę.
- Paprykę wystarczy podsmażyć 2-3 minutki i można dodać nasze pomidory. Teraz trzeba chwilę poczekać, aby odparowała z nich woda.
- Gdy baza pomidorowa zgęstnieje, dodajemy jajka i mieszamy. Staramy się nie rozwalać na razie żółtek. Białko powoli się ścina i robi nam się pyszna, kolorowa jajecznica.
- Oczywiście jeszcze klasyk, czyli solidna porcja soli, jak do każdej jajecznicy.
- Gdy białko się zetnie, na koniec rozwalamy żółtka i dodajemy dwie-trzy solidne szczypty sera.
I to wszystko, nasz menemen jest gotowy. Pamiętaj, żeby nie robić go zbyt długo. Powinien przypominać Twoją ulubioną jajecznicę. Ja na przykład nie lubię za bardzo ściętej.
Podanie
Menemen gotowy, średnio ścięty, tak jak lubię. Jeszcze tylko trochę chleba z zaczynu i mamy fajne śniadanie dla dwóch osób. Oczywiście możesz je podać również w klasyczny sposób, czyli ze zwykłym chlebem. Smacznego!
Całość zajęła 16 minut, ale da się to zrobić szybciej (bez nagrywania filmu!).
A jeżeli chcesz więcej takich materiałów, zaobserwuj ten kanał i zostaw, proszę, łapkę w górę. Dla mnie to będzie informacja, żeby nagrać więcej podobnych materiałów. Możesz to zrobić pałaszując swój menemen!
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!