Szakszuka to przepis na idealne śniadanie. Słyszałem o niej już dawno temu, ale nie wiem czemu nie chciałem spróbować. To był błąd, bo teraz to moje ulubione śniadanie. Zobacz jak zrobić szakszukę w prosty sposób.
Jak zrobić szakszukę?
- Pokrój cebulę, paprykę i czosnek
- Nagrzej oliwę na patelni i zeszklij cebulę
- Dodaj przyprawy: czosnek, chili, kumin, paprykę wędzoną, sól i podsmaż jeszcze chwilę
- Dodaj paprykę i duś pod przykryciem, aż będzie w pół-miękka
- Dodaj pomidory i duś jeszcze przez chwilę
- W sosie uformuj wgłębienia na każdej jajko
- Dodaj jajka we wgłębienia i smaż pod przykryciem 7-9 minut.
- Podawaj ze świeżą kolendrą i pieczywem
Porady:
Jeżeli lubisz pół płynne żółtka jajek, to smaż szakszukę przez około 7 minut. Jeżeli lubisz jajka bardziej na twardo to około 9 minut.
Najbardziej lubię szakszukę przygotowywaną na oliwie lub na maśle klarowanym (ghee).
Jeżeli szakszuka Ci posmakuje, możesz zrobić większy zapas sosu (etap przed dodaniem jajek) i go w porcjach zamrozić lub trzymać w lodówce przez parę dni. Wtedy przygotujesz śniadanie dużo szybciej. Ten sos jest bardzo podobny do leczo i tak naprawdę jeszcze lepiej smakuję po paru dniach.
Przepis na szakszukę
- Cebula - 1 sztuka
- Zielona papryka - 1 sztuka
- Krojone pomidory - 1 puszka
- Czosnek - 2 ząbki
- Chili - szczypta
- Kumin - 2 szczypty
- Papryka wędzona - 1 szczypta
- Sól himalajska - szczypta
- Oliwa extra virgin - 2 łyżki
- Jajka - 4 sztuki
- Świeża kolendra - 1/2 pęczka
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!