Naleśniki gryczane - jak zrobić z kaszy gryczanej - jednoskładnikowy przepis

19 Maj, 2021Michał Pelc

Naleśniki gryczane to to błyskawiczny przepis na pyszne naleśniki z kaszy gryczanej. Są neutralne w smaku, więc możesz je przygotować tak jak lubisz, na słodko wytrawnie lub na ostro. To bezglutenowe naleśniki, ale mimo to nie łamią się i są sprężyste i można je zwijać.

Jak przygotować naleśniki z kaszy gryczanej?

  • Nasyp szklankę kaszy gryczanej (170g) do miski, zalej letnią wodą i zostaw na minumum 8 godzin.
  • Po namoczeniu przepłucz kaszę na sitku i przesyp z powrotem do miski.
  • Dodaj szklankę letniej wody, szczyptę soli i zblenduj kaszę
  • Dodaj kolejną porcję wody - 1/4 szklanki i zblenduj raz jeszcze
  • Ciasto wyjdzie wodniste i grudkowate. Takie ma być nie przejmuj się
  • Dobrze nagrzej patelnię i rozsmaruj pędzlem minimalną ilość tłuszczu, np bezzapachowego oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • Nalej tyle ciasta, aby pokryło całą patelnię
  • Smaż, aż praktycznie całe ciasto się zetnie i zmień stronę naleśnika
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami

Porady:

Jeżeli chcesz zrobić naleśniki na śniadanie, zalej kaszę wodą dzień wcześniej przed pójściem spać,  a jeżeli na kolację, to rano przed wyjściem do pracy.

Aby naleśniki nie przywierały do patelni należy ją mocno nagrzać. Po paru naleśnikach, można zmniejszyć moc palnika, ponieważ patelnia może zrobić się za gorąca.

Tłuszczu można dokładać co 2 naleśniki, wystarczy posmarować patelnię pędzlem z minimalną ilością tłuszczu.

Przepis na naleśniki z kaszy gryczanej

 

Namoczona kasza gryczana

Blenduję kaszę gryczaną z wodą i szczyptą soli

Tak wygląda gotowe ciasto na naleśniki gryczane

Ciasto jest płynne i grudkowate

Nalewam ciasto na mocno nagrzaną patelnią posmarowaną małą ilością tłuszczu

Smażę, aż ciasto będzie ścięte

Obracam i smażę jeszcze przez chwilę na drugiej stronie

Ściągam z patelni delikatnie zarumienione naleśniki

Tak wyglądają naleśniki z kaszy gryczanej po usmażeniu

Przepis pochodzi z książki Jadłonomia po polsku - Marty Dymek

Tego jeszcze nie jadłem

To seria filmów zachęcająca Was do eksperymentowania w kuchni. W tej serii przygotowuje dania, których nigdy sam nie robiłem. Chce Wam pokazać, że gotowanie wcale nie jest trudne. Wybieram ciekawe dania z książek kucharskich i przygotowujemy je razem po raz pierwszy. Sprawdź moją nową serię na YouTube. Przepis pochodzi z książki Jadłonomia po polsku - Marty Dymek

Więcej wpisów

Komentarze (1)

  • Hej Michale, dzięki za przepis i pracę całej Waszej Rodziny nad doskonałymi produktami. Specjalnie do tego przepisu zamówiłam kaszę gryczaną z Ekogramu! :)

    Poza oczywistością, że kasza jest większa i wygląda lepiej, niż “eko” z marketu, sam przepis jest bardzo ciekawy. Naleśniki mają lekki posmak gryki zaraz po zdjęciu z patelni, dosłownie ze wszystkim dobrze smakują – podgrzane z mozzarellą/szynką + mnóstwo warzyw (jedliśmy z podsmażoną cukinią, brokułami, suszonymi pomidorami, oliwkami i rukolą). Tak samo dobrze smakowały z syropem klonowym czy pastą czekoladowo-orzechową. I tak samo, jak na filmiku, warto poczekać z obróceniem na drugą stronę, aż same odchodzą z patelni – przepis jest dużo mniej problematyczny, niż nieraz konsystencja “zwykłego” ciasta naleśnikowego. Z przepisu wyszło mi 8 naleśników, ale ja namoczyłam kaszę dłużej (łącznie 16 godzin, z części drugie 8 w lodówce) i dodałam jeszcze 1/3 szklanki wody więcej, bo po takim czasie kaszy było jakby więcej i ciasto było bardzo gęste. ;)
    Polecam!!!

    Zytka

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją