Risotto to prosty na szybki sposób na pyszny obiad albo kolację. Zobacz jak zrobić risotto z cukinią, groszkiem oraz z grzybami. Nauczysz się też przygotowywać bazę do risotto z dowolnym dodatkiem oraz jak przygotować risotto z gotowej mieszanki na patelnię.
Jak przygotować risotto?
- Przygotuj 700 ml bulionu warzywnego
- Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę
- Nagrzej na patelni 2 łyżki oliwy i zeszklij najpierw cebulę, a potem czosnek
- Dodaj ryż i dobrze wymieszaj, żeby cały ryż był pokryty oliwą. Smaż przez parę minut.
- Dodawaj bulion porcjami po około 150-200ml i cały czas mieszaj. Ryż ma się cały czas delikatnie gotować w bulionie.
- Gdy zużyjesz 2/3 bulionu, dodaj ulubiony dodatek. Dalej mieszaj i dodawaj bulion do końca.
- Na koniec dodaj solidną porcję parmezanu lub płatków drożdżowych
Dodatki do risotto:
- Risotto z groszkiem: zblenduj 225 groszku z łyżką wody i dodaj do ryżu po wchłonięciu 2/3 bulionu
- Risotto z cukinią: zetrzyj na dużych oczkach tarki 225g cukinii i dodaj do ryżu po wchłonięciu 2/3 bulionu
Porady:
- Jeżeli przygotowujesz risotto po raz pierwszy warto mieć minimalnie większy zapas bulionu, np 1litr.
- Ustaw taką temperaturę patelni, aby ryż się nie przyklejał w trakcie mieszania. Ryż ma się łatwo mieszać.
- Dodawaj taką ilość bulionu, aby nie przerwać gotowania. Nie może być go zbyt dużo.
Przepis na risotto z groszkiem
- Ryż arborio - 200g
- Groszek - 225g
- Oliwa extra virgin - 2 łyżki
- Parmezan lub płatki drożdżowe do smaku
Przepis na risotto z cukinią
- Ryż arborio - 200g
- Cukinia - 225g
- Oliwa extra virgin - 2 łyżki
- Parmezan lub płatki drożdżowe do smaku
Przygotowuję bulion warzywny
Kroję cebulę i czosnek w drobną kostkę
Blenduję groszek z łyżką wody
Ucieram cukinię na tarce z dużymi oczkami
Szklę cebulę na patelni i dodaję czosnek
Podsmażam ryż
Dodaję pierwszą partię bulionu
Po dodaniu 2/3 bulionu, czas na groszek lub cukunię
Cały czas mieszam i dodaję bulion do końca
Na koniec dodaję parmezan lub płatki drożdżowe
Tego jeszcze nie jadłem
To seria filmów zachęcająca Was do eksperymentowania w kuchni. W tej serii przygotowuje dania, których nigdy sam nie robiłem. Chce Wam pokazać, że gotowanie wcale nie jest trudne. Wybieram ciekawe dania z książek kucharskich i przygotowujemy je razem po raz pierwszy. Sprawdź moją nową serię na YouTube.
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!