17 produkty(ów)

Suszone owoce

Suszone morele, śliwki, daktyle, winogrona….i jeszcze więcej dobroci znajdziesz w naszym sklepie ekogram.pl! Bo czym byłoby życie bez słodkości? Ważne jednak, aby rozpieszczać swoje podniebienie z rozsądkiem i wybierać takie słodycze, które będą służyć twojemu zdrowiu!

W naszym asortymencie znajdziesz szeroki wybór naturalnych owoców suszonych, bez zbędnych konserwantów i z certyfikatem potwierdzającym ekologiczne pochodzenie produktów. Owoce suszone Ekogram to 100% owoców w owocach. Możesz być więc pewien, że oferujemy Ci produkt najwyższej jakości.

Jak powstają suszone owoce?

Nasze owoce powstają dzięki procesowi suszenia polegającemu na odparowaniu z nich wody, która stanowi ponad 80% owocu. Proces ten może odbywać się w sposób naturalny, co oznacza, że owoce są suszone bezpośrednio na słońcu, ale często, aby przyspieszyć cykl, wykorzystuje się do tego celu specjalne urządzenia, zwane dehydratorami. Oba te procesy powodują, że owoc zmienia swoją objętość, kształt, kolor i smak.

Na tym etapie musimy zaznaczyć, że żaden z tych procesów suszenia nie powoduje utraty wartości odżywczych w stosunku do owoców świeżych. Jesteśmy gotowi nawet twierdzić, że suszone owoce zawierają ich więcej, gdyż zmiana objętości powoduje kondensację witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Efektem czego w 100 g owoców suszonych znajdziemy o wiele więcej cennych składników odżywczych niż w 100 g owoców świeżych.

Czy wiesz, że tradycja suszenia owoców znana jest ludzkości od wieków i była praktykowana już 2000 lat przed naszą erą? Ta metoda konserwacji pożywienia do dziś pozwala zachować dłuższą trwałość produktów i cieszyć się smakiem letnich owoców nawet w środku najmroźniejszej zimy.

Owoce suszone - naturalne i ekologiczne

W naszym eko sklepie ze zdrową żywnością możesz kupić najlepszej jakości suszone owoce takie jak: rodzynki, daktyle, figi, jagody goji, morele, mango, śliwki, żurawinę, ananasa, morwę, a także bardziej tajemnicze owoce, jak miechunka, czy baobab.

Wszystkie nasze owoce pochodzą ze sprawdzonych, certyfikowanych upraw ekologicznych, w których nie używa się sztucznych nawozów, GMO ani glifosatu, przez co wyróżniają się głębokim, naturalnym smakiem i wyrazistym aromatem.

Suszone owoce - niesiarkowane

Suszone owoce Ekogram są NIESIARKOWANE, co oznacza, że nie zostały poddane konserwacji dwutlenkiem siarki E 220, która jest produktem ubocznym spalania paliw kopalnych. Ze smutkiem obserwujemy, że większość owoców powszechnie dostępnych w sklepach zawiera siarkę, a sam proces, który ma na celu utrwalić pierwotny kolor owocu, uznajemy za totalnie zbędny, a wręcz potencjalnie szkodliwy dla zdrowia. U nas na szczęście tego nie doświadczysz, bo naszą główną misją jest dostarczać Ci zdrowe i naturalne produkty najwyższej jakości!

Do czego wykorzystać suszone owoce?

Nasze owoce suszone możesz przegryzać w ciągu dnia zawsze wtedy, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Suszone daktyle, czy niesiarkowane morele to wysokoenergetyczna przekąska, która stawia na nogi po intensywnym treningu lub innym wysiłku fizycznym czy umysłowym.

Rodzynki i jagody goji, uznawane za superfood mogą być doskonałym dodatkiem do owsianek, jaglanek, gryczanek, płatków z mlekiem roślinnym, koktajli, wypieków, czy wegańskich, surowych ciast.

Owocami suszonymi możesz dekorować desery, lody, gofry, naleśniki i placki. Ugotuj kompot z suszonych owoców, dodaj suszone owoce do herbaty lub zamiast cukierków poczęstuj nimi przyjaciół swojego dziecka.

Żurawinę, figi lub śliwki wykorzystaj jako składnik wytrawnych dań, np. pieczonych mięs, bigosu, sosów, gulaszy i sałatek. Słodkim daktylem osłodzisz domowe mleko roślinne, a suszone banany wybierz jako chrupiącą przekąskę zamiast chipsów lub popcornu na wieczorny seans filmowy w domowym zaciszu.

W naszej ofercie znajdziesz także rzadziej spotykane owoce suszone takie, jak miechunka lub baobab. Obie z tych roślin o egzotycznych nazwach to prawdziwy rarytas i bomba witaminowo-mineralna. Sprawdź, jak smakują i sam zdecyduj w jakiej formie będziesz się nimi delektować.

Jak przechowywać suszone owoce?

Suszone owoce najlepiej przechowuj w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu, z dala od źródeł ciepła i wilgoci. Aby ograniczyć dostęp powietrza, zaopatrz się dodatkowo w szczelne pojemniki lub słoiki typu weck, które pozwolą na długo zachować świeżość i trwałość owoców. Nie mieszaj ze sobą różnych rodzajów owoców w jednym opakowaniu, gdyż wtedy szybciej mogą ulec zepsuciu. Prawidłowo przechowywane suszone owoce możesz podjadać nawet przez okres do 12 miesięcy.

Czy owoce suszone można mrozić?

Mrożenie suszonych owoców to dobry sposób na zachowanie ich świeżości i wysokich walorów smakowych nawet przez 2 lata. Pamiętaj jednak, aby szczelnie zapakować owoce w plastikowe woreczki i przed zamknięciem pozbyć się z nich nadmiaru powietrza.