Tabbouleh to jedno z najpopularniejszych dań libańskiej kuchni. Nie trzeba go ogrzewać, dlatego idealnie nadaje się do zabrania do pracy albo szkoły. To super danie do pudełka.
Bazowa wersja tabboleh jest z bulgurem. Jednak my przygotujemy wersję z komosą ryżową. Smakuje równie dobrze. Dodatkowo będzie miała więcej białka oraz będzie mogła być spożywana przez osoby będące na diecie bezglutenowej.
Składniki:
- 150g komosy ryżowej
- 2 pęczki pietruszki
- 1/2 pęczka mięty
- 4 pomidory
- 1 ogórek
- 1 cebula
- 35ml oliwy z oliwek extra virgin
- 35ml soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- sól himalajska
- pieprz
Jak przygotować tabbouleh?
- Zaczynamy od ugotowania komosy ryżowej.
- Kroimy dość drobno pietruszkę, miętę, pomidory, ogórka i cebulę.
- Mieszamy razem w dużej misce wszystkie pokrojone składniki
- Dodajemy oliwę i sok z cytryny oraz przyprawy
- Na koniec dodajemy ugotowaną i ostudzoną komosę ryżową i jeszcze raz mieszamy
- Gotowe ;) Możemy przesypać część do pojemników i zabrać ze sobą do pracy albo szkoły
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!