Tabbouleh z komosą ryżową

14 Styczeń, 2019Michał Pelc

Tabbouleh to jedno z najpopularniejszych dań libańskiej kuchni.  Nie trzeba go ogrzewać, dlatego idealnie nadaje się do zabrania do pracy albo szkoły. To super danie do pudełka.

Bazowa wersja tabboleh jest z bulgurem. Jednak my przygotujemy wersję z komosą ryżową. Smakuje równie dobrze. Dodatkowo będzie miała więcej białka oraz będzie mogła być spożywana przez osoby będące na diecie bezglutenowej.

Składniki:

Jak przygotować tabbouleh?

  • Zaczynamy od ugotowania komosy ryżowej.
  • Kroimy dość drobno pietruszkę, miętę, pomidory, ogórka i cebulę.
  • Mieszamy razem w dużej misce wszystkie pokrojone składniki
  • Dodajemy oliwę i sok z cytryny oraz przyprawy
  • Na koniec dodajemy ugotowaną i ostudzoną komosę ryżową i jeszcze raz mieszamy
  • Gotowe ;) Możemy przesypać część do pojemników i zabrać ze sobą do pracy albo szkoły

Zobacz przepis w wersji wideo

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją