Soczewicowa pomidorowa - zupa dla początkujących

21 Październik, 2022Michał Pelc

Soczewicowa pomidorowa to idealna zupa dla początkujących. Jest prosta i szybka w przygotowaniu.

Jak przygotować zupę z soczewicy?

  • Pokrój marchewkę w plastry, a  cebulę w kostkę
  • Nagrzej oliwę w garnku i podsmaż cebulę z marchewką przez parę minut
  • Dodaj chili i cynamon i smaż jeszcze przez minutę
  • Dodaj soczewicę, koperek i passatę pomidorową, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
  • Gotuj pod przykryciem przez 20-25 minut na małej mocy palnika.
  • Wyciągnij koperek i zblenduj zupę na gładki krem.
  • Podawaj z prażonymi pestkami dyni

Porady:

Soczewicę warto wypłukać pod bieżącą wodą, inaczej może się pienić w garnku lub wykipieć.

Użyj odpowiednio dużego garnka, ja wybrałem za mały :)

Przepis na zupę z soczewicy z pomidorami

Składniki do przygotowania zupy soczewicowej

składniki do zupy z soczewicy

Kroję warzywa

kroję warzywa na zupę

Podsmażam cebulę z marchewką i dodaję po chwili cynamon i chili

dodaję przyprawy do zupy

Dodaję soczewicę, koperek i passatę

dodaję passatę do zupy

Dodaję bulion warzywny

dodaję bulion do zupy

Doprowadzam do wrzenia i gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 20-25 minut

gotuję zupę

Pestki dyni podprażam na suchej patelni, aż spuchną

prażę pestki dyni

Wyjmuję koperek i blenduję zupę na gęsty krem

blenduję zupę

Zupę dekoruję pestkami dyni

zupa z soczewicy z pomidorami

Tego jeszcze nie jadłem

To seria filmów zachęcająca Was do eksperymentowania w kuchni. W tej serii przygotowuje dania, których nigdy sam nie robiłem. Chce Wam pokazać, że gotowanie wcale nie jest trudne. Wybieram ciekawe dania z książek kucharskich i przygotowujemy je razem po raz pierwszy. Sprawdź moją nową serię na YouTube. Przepis pochodzi z książki Jadłonomia po polsku - Marty Dymek

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją