Soczewicowa pomidorowa to idealna zupa dla początkujących. Jest prosta i szybka w przygotowaniu.
Jak przygotować zupę z soczewicy?
- Pokrój marchewkę w plastry, a cebulę w kostkę
- Nagrzej oliwę w garnku i podsmaż cebulę z marchewką przez parę minut
- Dodaj chili i cynamon i smaż jeszcze przez minutę
- Dodaj soczewicę, koperek i passatę pomidorową, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj pod przykryciem przez 20-25 minut na małej mocy palnika.
- Wyciągnij koperek i zblenduj zupę na gładki krem.
- Podawaj z prażonymi pestkami dyni
Porady:
Soczewicę warto wypłukać pod bieżącą wodą, inaczej może się pienić w garnku lub wykipieć.
Użyj odpowiednio dużego garnka, ja wybrałem za mały :)
Przepis na zupę z soczewicy z pomidorami
- Cebula - 1 sztuka
- Marchewka - 1 sztuka
- Soczewica czerwona - 200g
- Koperek - 3 gałązki
- Chili - 1 szczypta
- Cynamon cejloński - 1 szczypta
- Bulion warzywny - 1,5 litra
- Oliwa extra virgin do smażenia - 2 łyżki
- Passata pomidorowa - butelka
- Pestki dyni do dekoracji
Składniki do przygotowania zupy soczewicowej
Kroję warzywa
Podsmażam cebulę z marchewką i dodaję po chwili cynamon i chili
Dodaję soczewicę, koperek i passatę
Dodaję bulion warzywny
Doprowadzam do wrzenia i gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 20-25 minut
Pestki dyni podprażam na suchej patelni, aż spuchną
Wyjmuję koperek i blenduję zupę na gęsty krem
Zupę dekoruję pestkami dyni
Tego jeszcze nie jadłem
To seria filmów zachęcająca Was do eksperymentowania w kuchni. W tej serii przygotowuje dania, których nigdy sam nie robiłem. Chce Wam pokazać, że gotowanie wcale nie jest trudne. Wybieram ciekawe dania z książek kucharskich i przygotowujemy je razem po raz pierwszy. Sprawdź moją nową serię na YouTube. Przepis pochodzi z książki Jadłonomia po polsku - Marty Dymek
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!