Matcha - jak przygotować japońską zieloną herbatę

21 Październik, 2022Michał Pelc

Matcha to zmielona japońska zielona herbata. Jest przygotowywana w specjalny sposób, aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych. Dlatego jest uważana za najzdrowszą zieloną herbatę.

Jak przygotować matcha (parzyć)?

Matcha nie rozpuszcza się wodzie. Dlatego musimy przygotować zawiesinę podobną do spienionego mleka. Potrzebny będzie do tego odpowiedni sprzęt:

  • Najlepsze efekty daje chasen  - specjalna trzepaczką do przygotowania machy. Jeżeli zamierzasz pić matchę regularnie, warto kupić tą japońską miotełkę.
  • Następnym rozwiązaniem jest użycie spieniacza do mleka - np takiego na baterię z IKEA.
  • Dużo gorsze efekty daje ręczna trzepaczka. Kompletnie nie sprawdza się widelec albo łyżka.

Przygotowanie matchy bardzo ułatwia wcześniejsze przesianie matchy przez sitko, np takie z czajnka na herbatę. Dzięki temu matcha spieni się dużo szybciej i nie będzie w niej grudek. Ja nakładam takie sitko na filiżankę i przeciskam matchę przy użyciu łyżeczki, trwa to dosłownie parę sekund, a bardzo pomaga.

  • Nasyp 1 kopiatą łyżeczkę matchy do filiżanki (około 1,5g).
  • Dodaj około 100ml wody o temperaturze około 70-80 stopni. Nie używaj wrzątku.
  • Ubij matchę chasenem lub ubijaczką do mleka. W przypadku użycia chasenu najlepsze efekty daje ruch w kształcie litery Z. Poruszamy tak tam i powrotem, podobnie jakbyśmy mazali teksty przy użyciu gumki do mazania ołówka. Chasen nie działa przy okrężnych ruchach podobnych do mieszania.
  • Gdy matcha się ubije i będzie widoczna pianka, dodaj resztę wody.

Porady:

Matchę najlepiej wypić w ciągu 15-20 minut, zanim matcha zdąży opaść na dno. Pod koniec warto poruszać filiżanką, aby matcha się wymieszała ponownie.

Jeżeli używasz chasena, najlepsze będą niskie i dość szerokie filiżanki, w wąskiej filiżance jest trudno wykonać prawidłowy ruch chasensem.

Przepis na matcha

  • 1 łyżeczka matcha (około 1,5 grama)
  • 200ml wody o temperaturze maksymalnie 80 stopni

Jaką matche wybrać?

Matcha powinna pochodzić z Japonii i mieć certyfikat produktu rolnictwa ekologicznego. Dobrą matchę rozpoznasz po kolorze. Najgorsze odmiany zazwyczaj pochodzą z Chin i mają żółtawy kolor. Dobra matcha ma jasno zielony kolor i jest mocno zmielona na puszysty proszek.

Ekologiczną herbatę matcha z Japonii znajdziesz w naszym sklepie online.

 

Gdzie kupić machę stacjonarnie w Krakowie

Matchę dostaniesz również w naszymi sklepie ze zdrową żywnością w Krakowie

Adres - dojazd

Plac Na Stawach 10, Kraków - Salwator

Matcha zamiast kawy albo yerba mate

Matcha zawiera około 3% kofeiny dlatego jest ciekawą alternatywą yerba matę oraz kawy.

Przybory do przygotowania matchy: chasen lub spieniacz do mleka

składniki do zupy z soczewicy

Nasypuję kopiatą łyżeczkę matchy na sitko

kroję warzywa na zupę

Przesiewam matche przez sitko przy użyciu łyżeczki

dodaję przyprawy do zupy

Ubijam matche chasenem wykonujać ruch w kształcie litery Z (jak mazanie gumką ołówka)

dodaję passatę do zupy

Po chwili powstaje zielona pianka, to znaczy, że matcha jest prawie gotowa

dodaję bulion do zupy

Spieniona matcha przed dolaniem 2 porcji wody

dodaję bulion do zupy

Dolewam wody do pełna i matcha jest gotowa

dodaję bulion do zupy

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją