Ciasteczka z ciecierzycy i masła orzechowego to przepis który bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.
Jak przygotować ciasteczka z ciecierzycy i masła orzechowego?
- Nałóż do dużej miski ciecierzycę, masło orzechowe, syrop z agawy, wanilię, sodę oczyszczoną oraz sól i zblenduj na gładką masę
- Do zblendowanej masy dodaj dropsy czekoladowe i wymieszaj łyżką, aby równomiernie rozprowadzić dropsy w cieście.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i formuj średniej wielkości ciasteczka. Mi wyszło 9 ciasteczek z całego ciasta
- Piecz około 20-22 minuty w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni.
Porady:
Ja użyłem ugotowanej ciecierzycy ze słoika, tylko ją opłukałem na sitku i osuszyłem papierem.
Ciasteczka trochę urosną, dlatego warto robić odstępy formując je na blaszce.
Przepis na ciasteczka z ciecierzycy z masłem orzechowym
- Ciecierzyca ze słoika / puszki - 270g
- Masło orzechowe - 150g
- Syrop z agawy jasny - 100g
- Dropsy czekoladowe - 80g
- Wanilia bourbon - 2 łyżeczki
- Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- Sól himalajska - 1 szczypta
Nakładam wszystkie składniki poza dropsami czekoladowymi do miski
Blenduję na gładką masę
Dodaje dropsy czekoladowe i mieszam łyżką, aby je równomiernie rozprowadzić
Gotowe ciasto jest dość gęste
Formuje ciasteczka na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem
Gotowe ciasteczka po pieczeniu
Tego jeszcze nie jadłem
To seria filmów zachęcająca Was do eksperymentowania w kuchni. W tej serii przygotowuje dania, których nigdy sam nie robiłem. Chce Wam pokazać, że gotowanie wcale nie jest trudne. Wybieram ciekawe dania z książek kucharskich lub z Waszych komentarzy i przygotowujemy je razem po raz pierwszy. Sprawdź moją nową serię na YouTube.
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!