Ciasteczka z ciecierzycy i masła orzechowego

21 Październik, 2022Michał Pelc

Ciasteczka z ciecierzycy i masła orzechowego to przepis który bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.

Jak przygotować ciasteczka z ciecierzycy i masła orzechowego?

  • Nałóż do dużej miski ciecierzycę, masło orzechowe, syrop z agawy, wanilię, sodę oczyszczoną oraz sól i zblenduj na gładką masę
  • Do zblendowanej masy dodaj dropsy czekoladowe i wymieszaj łyżką, aby równomiernie rozprowadzić dropsy w cieście.
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia i formuj średniej wielkości ciasteczka. Mi wyszło 9 ciasteczek z całego ciasta
  • Piecz około 20-22 minuty w piekarniku z termoobiegiem w  temperaturze 180 stopni.

Porady:

Ja użyłem ugotowanej ciecierzycy ze słoika, tylko ją opłukałem na sitku i osuszyłem papierem.

Ciasteczka trochę urosną, dlatego warto robić odstępy formując je na blaszce.

Przepis na ciasteczka z ciecierzycy z masłem orzechowym

Nakładam wszystkie składniki poza dropsami czekoladowymi do miski

składniki do zupy z soczewicy

Blenduję na gładką masę

kroję warzywa na zupę

Dodaje dropsy czekoladowe i mieszam łyżką, aby je równomiernie rozprowadzić

dodaję przyprawy do zupy

Gotowe ciasto jest dość gęste

dodaję passatę do zupy

Formuje ciasteczka na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem

dodaję bulion do zupy

Gotowe ciasteczka po pieczeniu

gotuję zupę

Tego jeszcze nie jadłem

To seria filmów zachęcająca Was do eksperymentowania w kuchni. W tej serii przygotowuje dania, których nigdy sam nie robiłem. Chce Wam pokazać, że gotowanie wcale nie jest trudne. Wybieram ciekawe dania z książek kucharskich lub z Waszych komentarzy i przygotowujemy je razem po raz pierwszy. Sprawdź moją nową serię na YouTube.

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją