Ryż brązowy należy gotować inaczej, niż ryż biały. Jest nawet prostszy w przygotowaniu, tylko nalezy to zrobić odpowiednio :) Ryż brązowy przygotowany wg tego przepisu nie będzie twardy, tylko odpowiednio sprężysty. Zobacz jak prosto gotować ryż brązowy bez woreczka.
Jak gotować ryż brązowy?
- Nasyp ryż do miski i zalej go zimną wodą. Namaczaj przez 15 minut (nie mniej).
- Przepłucz ryż na sitku pod bieżącą wodą.
- Zagotuj wodę w garnku ze szczyptą soli i dodaj ryż.
- Doprowadź wodę ponownie do wrzenia i gotuj na małej mocy przez 15 minut pod przykryciem.
- Po ugotowaniu odcedź ryż na sitku.
Porady:
- Standardowa porcja ryżu dla jednej osoby to 80g. Szklanka z IKEA z filmiku ma dokładnie 160g - dla 2 osób.
- Ryż możesz namaczać dłużej, jeżeli akurat tak Ci wygodniej. Nic mu się nie stanie. Jednak nie może być to mniej niż 15 minut.
- Ryż najlepiej gotować w dużej ilości wody. Uważaj tylko aby garnek nie był zbyt pełny, wtedy może łatwo wykipić.
- Po odcedzeniu ryżu na sitku, warto go zostawić w nim przez 1 minute wtedy ryż dobrze ocieknie.
BIO Ryż brązowy w naszym sklepie
Nasypuję ryż do miski

Zalewam ryż zimną wodą i odstawiam na minimum 15 minut

Płuczę ryż pod bieżącą wodą

Dodaję ryż do gotującej się wody ze szczyptą soli

Gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut

Odcedzam ryż i zostawiam na sitku przez minutę, aby dobrze ociekł

Sypki ryż brązowy po ugotowaniu

Komentarze (1)
Genialny sposób na gotowanie ryżu! Mi wyszedł trochę wodnisty (myślę że powinnam go odcedzać ciut dłużej), za to pierwszy raz ryż brązowy w moich daniach nie jest za twardy!