Ryż brązowy należy gotować inaczej, niż ryż biały. Jest nawet prostszy w przygotowaniu, tylko nalezy to zrobić odpowiednio :) Ryż brązowy przygotowany wg tego przepisu nie będzie twardy, tylko odpowiednio sprężysty. Zobacz jak prosto gotować ryż brązowy bez woreczka.
Jak gotować ryż brązowy?
- Nasyp ryż do miski i zalej go zimną wodą. Namaczaj przez 15 minut (nie mniej).
- Przepłucz ryż na sitku pod bieżącą wodą.
- Zagotuj wodę w garnku ze szczyptą soli i dodaj ryż.
- Doprowadź wodę ponownie do wrzenia i gotuj na małej mocy przez 15 minut pod przykryciem.
- Po ugotowaniu odcedź ryż na sitku.
Porady:
- Standardowa porcja ryżu dla jednej osoby to 80g. Szklanka z IKEA z filmiku ma dokładnie 160g - dla 2 osób.
- Ryż możesz namaczać dłużej, jeżeli akurat tak Ci wygodniej. Nic mu się nie stanie. Jednak nie może być to mniej niż 15 minut.
- Ryż najlepiej gotować w dużej ilości wody. Uważaj tylko aby garnek nie był zbyt pełny, wtedy może łatwo wykipić.
- Po odcedzeniu ryżu na sitku, warto go zostawić w nim przez 1 minute wtedy ryż dobrze ocieknie.
Komentarze (1)
Genialny sposób na gotowanie ryżu! Mi wyszedł trochę wodnisty (myślę że powinnam go odcedzać ciut dłużej), za to pierwszy raz ryż brązowy w moich daniach nie jest za twardy!