Ciasteczka dyniowe to super przepis. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Jak przygotować ciasteczka dyniowe?
- Wymieszaj w dużej misce puree z dyni (niżej jest przepis) z cukrem kokosowym, roztopionym olejem kokosowym i przyprawami.
- Dodaj mąkę wymieszaną wcześniej z płatkami owsianymi i wymieszaj ponownie całość.
- Dodaj dropsy czekoladowe i wymieszaj raz jeszcze.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i łyżką do lodów nakładaj ciasteczka. Z przepisu powinno wyjść około 12 sztuk
- Piecz około 17 minut w piekarniku z włączonym termoobiegiem w temperaturze 180 stopni.
Porady:
Ciasteczka trochę urosną. Dlatego warto robić odstępy nakładając ciasto na blachę 5 cm między ciasteczkami będzie optymalnie.
Jak przygotować puree z dyni?
- Najlepsza do przygotowania puree będzie dynia hokkaido. Jest mniejsza i puree będzie gotowe dużo szybciej
- Przekrój dynię na pół i wybierz łyżką pestki ze środka
- Teraz pokrój dynię na mniejsze kawałki. Ja zazwyczaj kroję całą dynię na 8 kawałków.
- Nagrzej piekarnik z termoobiegiem na 220 stopni.
- Ułóż kawałki dyni na papierze do pieczenia i piecz przez około 40 minut.
- Dynia ma być miękka, tak aby można było łatwo wbić widelec.
- Gdy dynia ostygnie, oddziel łyżką miąższ od skórki i zblenduj go na na gładką masę
Przepis na ciasteczka dyniowe
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista - 130g
- Puree z dyni - 180g
- Płatki owsiane - 80g
- Cukier kokosowy - 150g
- Olej kokosowy extra virgin - 50g
- Dropsy czekoladowe - 45g
- Cynamon cejloński - 1 łyżeczka
- Siemię lniane (zmielone) - 1/2 łyżeczki
- Wanilia bourbon - 1 łyżeczka
- Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- Sól himalajska - 1/2 łyżeczki
- Gałka muszkatołowa - szczypta
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!