nasiona konopi łuskane

Nasiona konopi łuskane - Co można z nich zrobić? 6 inspiracji

01 Sierpień, 2024Michał Pelc

Łuskane nasiona konopi siewnej cenione są za zawartość dobrze zbilansowanych kwasów tłuszczowych, białka witamin i minerałów. Nasiona konopi łuskanych, znane również jako Cannabis sativa, są cennym składnikiem odżywczym o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Jak wprowadzić je do codziennego menu?

Białko (3 łyżki nasion to ok. 11g !) i cenne tłuszcze – to największe atuty nasion konopi. Nasiona te są bogate w błonnik, aminokwasy, witaminy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, co podkreśla ich wartości odżywcze. Jeżeli dodamy je do potraw, dodadzą jej subtelnej, orzechowej nuty. Na pewno wzbogacą natomiast walory dietetyczne dania. Do jakich potraw możesz przemycić konopne nasiona? Lista jest całkiem długa:

Sałatki

W tym przypadku nasiona konopi łuskane sprawdzą się jak posypka, którą możesz wykorzystać tak jak robi się to np. z sezamem. Niewielką ilość nasion posypujemy na samą górę, gdy wszystko jest już gotowe.

Łuskane ziarna konopi są wartościowym dodatkiem do sałatek, dostarczającym cennych składników odżywczych i kaloryczności.

Łuskane nasiona konopi i dania z makaronem

W przypadku dań z makaronem, nasiona konopi sprawdzają się jako dodatek do różnego rodzaju sosów (w niewielkiej ilości) lub pesto.

Nasiona konopi łuskane są również cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, co sprawia, że mogą być wartościowym dodatkiem do diety zdrowotnej.

Koktajle i smoothies

Sięgnij po swój sprawdzony i ulubiony przepis na koktajl lub smoothie. Dodaj ok.2 łyżeczki nasion konopi na szklankę (250 ml). Gotowe! Z racji wysokiej zawartości białka, warto taki napój wykorzystać po treningu.

Dla urozmaicenia smaku i wartości odżywczych, polecamy zmiksować ziarna konopi z owocami lub sokami.

Poranna owsianka i cenne składniki odżywcze

Podobnie jak w przypadku koktajli możesz sięgnąć po swój sprawdzony przepis i wzbogacić go o 2-3 łyżeczki nasion. Konopie sprawdzą się w owsiankach przygotowywanych „na słodko”, ale także tych wytrawnych.

Dodatkowo, warto rozważyć dodanie łyżek nasion konopi do owsianki, co wzbogaci ją o cenne składniki odżywcze.

Dania obiadowe a nasiona konopi

Siemię konopne można wykorzystać jako składnik panierki do kotletów (choć wtedy na pewno stracimy cenne kwasy tłuszczowe) albo wzbogacić nimi… jajko sadzone (posypujemy odrobinę). Dobrym pomysłem jest dodanie nasion do potraw bazujących na kaszy, czy ryżu.

Nasiona konopi łuskane są wartościowym dodatkiem do dań obiadowych, a produkty zawierające je są wszechstronne i odżywcze.

Desery

Nasiona konopne sprawdzają się jako dodatek do muffinek. W tym wypadku możecie sięgnąć także po dodatek mąki konopnej. Siemię znakomicie sprawdza się także w różnego rodzaju puddingach oraz jako uzupełnienie jogurtu.

Nasiona konopi łuskane, dzięki swoim wartościom odżywczym, są doskonałym dodatkiem do deserów, wzbogacając je o błonnik, aminokwasy, witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Jak przechowywać nasiona konopi?

Aby w pełni korzystać z właściwości odżywczych siemienia konopnego pamiętajmy o odpowiednim przechowywaniu. Ma to znaczenie zwłaszcza kontekście bardzo wrażliwych na światło i temperaturę kwasów tłuszczowych. Do przechowywania nasion konopnych najlepiej wykorzystywać chłodne pomieszczenie. Można także wykorzystać lodówkę.

Należy również pamiętać, że nasiona konopi mogą być kontaminowane alergenami, w tym orzechami ziemnymi, oraz mogą zawierać śladowe ilości alergenów.

Inne produkty z konopi

Pamiętajcie, że z konopi siewnych pozyskuje się także inne produkty, które można włączyć do codziennego jadłospisu. Są to herbata (liście), białko konopne, olej konopny. Warto jednak zwrócić uwagę na ryzyko kontaminacji alergenami w pakowanych produktach z konopi.

Szukasz produktów z konopi z certyfikowanych upraw ekologicznych? Sprawdź je w naszym sklepie.

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją