Żywność ekologiczna powstaje zgodnie z zasadami rolnictwa i produkcji ekologicznej. Gwarancją tego, że produkt jest wiarygodny jest certyfikat. Standardy i regulacje dotyczące żywności ekologicznej są takie same na terenie całej Unii Europejskiej.
Jak rozpoznać żywność ekologiczną?
Aby rozpoznać ekologiczną żywność, przede wszystkim szukaj na produkcie charakterystycznego logo w kształcie ekoliścia. Znaku tego mogą używać tylko i wyłącznie producenci posiadający certyfikat. Po znakiem eko liścia znajduje się ciąg znaków. W przypadku produktów Ekogram jest to PL–EKO–03. To oznaczenie jednostki certyfikującej, która co roku sprawdza, czy działamy zgodnie z regulacjami dotyczącymi żywności ekologicznej i przyznaje nam certyfikat. Pod oznaczeniem jednostki znajdują się informacje o pochodzeniu składników, np. Rolnictwo PL, Rolnictwo UE, Rolnictwo spoza UE, Rolnictwo UE / Rolnictwo spoza UE.
Co gwarantuje certyfikat żywności ekologicznej?
Dokument ten gwarantuje, że cała produkcja żywności ekologicznej, od ziarenka do sklepowej półki, odbywała się zgodnie z zasadami rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego. Najważniejsze z nich to:
- Zakaz stosowania sztucznych nawozów i syntetycznych pestycydów (wykorzystywane są naturalne środki ochrony roślin – ich lista jest zamknięta i jest częścią regulacji dot. rolnictwa ekologicznego)
- Rezygnacja z wykorzystania Genetycznie Modyfikowanych Organizmów (GMO)
- Dbałość o dobrostan zwierząt (odpowiednia przestrzeń, dostęp do świeżego powietrza, zakaz stosowania hormonów)
- Troska o jakość gleby (stosowanie płodozmianu)
Rolnictwo ekologiczne. Podstawy prawne
Zasady działania rolników, przetwórców i dystrybutorów żywności ekologicznej, którzy stosują metody rolnictwa ekologicznego, reguluje prawodawstwo Unii Europejskiej, a konkretnie: Rozporządzenie (UE) 2018/848 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych. Aby wprowadzić produkt ekologiczny do obrotu, należy uzyskać stosowne certyfikaty, które pozwalają na oznaczenie go jako 'produkt rolnictwa ekologicznego'. Normy dotyczące żywności ekologicznej są takie same we wszystkich krajach UE. W Polsce gwarantuje to Ustawa o rolnictwie ekologicznym z dnia 23 czerwca 2022.
Gdzie kupić żywność ekologiczną?
Obecnie nie jest to już takie trudne. Produkty ekologiczne z certyfikatem eko bez problemu znajdziecie w sieciach handlowych (nie tylko spożywczych, ale także np. drogeryjnych), tradycyjnych sklepach (często są specjalne regały). Produkty ekologiczne są często utożsamiane ze zdrową żywnością, co przyciąga coraz większą liczbę świadomych konsumentów. Bardzo szeroką ofertę produktów eko posiadają specjalistyczne sklepy a w ostatnich latach dynamicznie zwiększa się sprzedaż żywności BIO przez Internet. Szukasz certyfikowanej żywności ekologicznej? Sprawdź nasz sklep z żywnością ekologiczną.
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!