Makaron spaghetti z cukinii to błyskawiczne wegańskie danie na surowo. Nie musisz nic gotować. Przyrządzisz je w max 15 minut. Zobacz jaki to prosty przepis!
Do przygotowania makaronu spaghetti z cukinii najlepiej użyć specjalnej obieraczki do julienne. Jest to taka skrobaczka, bardzo podobna do obieraczki do ziemniaków, tylko z ząbkami. Kupiłem ją w sklepie z art kuchennymi za około 20zł. Można użyć też specjalnych temperówek do warzyw, ale czytałem sprzeczne recenzje tych sprzętów i kupiłem najprostszą i najtańszą obieraczkę :) Możesz też spróbować pociąć cukinie nożem, są tutoriale jak to zrobić.
Zobacz przepis wideo na makaron z cukinii
Składniki do spahgetti z cukinii
- 2 średnie cukinie
Pesto:
- 3/4 szklanki suszonych pomidorów
- 1/2 szklanki prażonych pestek dyni
- 1/2 łyżeczki syrop z agawy
- 3 łyżki oliwy extra virgin
- 1/8 łyżeczki chili
- sól himalajska
- pieprz
Parmezan z migdałów:
- 1 szklanka migdałów
- 1/4 szklanki płatków drożdżowych
- 1/4 łyżeczki chili
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- sól himalajska
Dekoracja:
- pomidory koktajlowe / parmezan z migdałów
Przepis pochodzi z książki Marty Dymek: Jadłonomia (pierwsza książka).
"Tego jeszcze nie jadłem" to seria w której będziemy razem przygotowywać przepisy z książek kucharskich, których jeszcze nigdy nie robiłem. Chce Was zachęcić do gotowania w domu i próbowania nowych rzeczy. Jeżeli myślisz, że nie umiesz gotować, to zobaczysz że dasz sobie radę i to jest nawet przyjemne zajęcie :)
Subskrybuj mój newsletter i kupuj produkty z filmików z dużym rabatem.
Czas na zmiany! Czas na prawdziwe jedzenie!
Sprawdź nasz sklep on-line.
Jeżeli jesteś w Krakowie, zapraszam do naszych sklepów (mapka).
Bądźmy w kontakcie:
- Subskrybuj kanał YouTube
- Obserwuj na INSTA
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!