Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym to przepis z książki Jadłonomia. Jak się okazuje, to bardzo ciekawe połączenie. Zobacz jak przygotować pomidorówkę od podstaw. Pierwszy raz w życiu robiłem zupę pomidorową sam i dałem radę. Tobie też się uda!
Składniki zupy pomidorowej:
- 1kg pomidorów
- 1 cebula
- 1 marchewka
- chili
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- duża łyżka musu kokosowego
- łyżeczka cukru kokosowego
- sól himalajska
- pieprz
- ulubione dodatki ryż / makaron / lane kluski
Jak przygotować zupę pomidorową?
- Kroimy w kostkę cebulę i marchewkę, czosnek i chili siekamy.
- W głębokim garnku nagrzewamy olej kokosowy u wrzucamy pokrojone warzywa i przyprawy.
- Dusimy pod przykryciem około 5 minut.
- W tym czasie gotujemy wodę, aby sparzyć pomidory i ściągnąć z nich skórkę.
- Pomidory zalewamy w dużej misce wrzątkiem, zostawiamy na 5 minut.
- Nacinamy krzyżyk na spodzie pomidora, skórka powinna sama odejść.
- Obrane pomidory kroimy na ćwiartki i wycinamy szypułki.
- Dodajemy do reszty przypraw wraz z odrobiną cukru kokosowego.
- Zostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
- W tym czasie przygotowujemy bulion warzywny: do 500ml wrzątku dodajemy łyżkę bulionu i mieszamy.
- Bulion dolewamy do garnka, dodajemy dużą łyżkę musu kokosowego i blendujemy ręcznym rozdrabniaczem na gładki krem.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami.
"Tego jeszcze nie jadłem" to seria filmów zachęcająca Was do eksperymentowania w kuchni. W tej serii przygotowuje dania, których nigdy sam nie robiłem. Chce Wam pokazać, że gotowanie wcale nie jest trudne. Wybieram ciekawe dania z książek kucharskich i przygotowujemy je razem po raz pierwszy. Sprawdź moją nową serię na YouTube.
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!