Szybki i prosty przepis na kotlety jaglane z książki "Polka Przy Garach, czyli jak gotować i nie zwariować", napisanej przez Mrs. Polka Dot. Przygotujesz go w mniej niż 30 minut z prostych składników.
Zobacz filmik z przepisem na Kotlety z Kaszy Jaglanej
Składniki na kotlety z kaszy jaglanej
Oryginalny przepis był na 25 kotlecików, tj dwa duże obiady dla całej rodziny. Ja przygotowałem wszystko z połowy składników, ponieważ nie potrzebuje aż tyle kotletów :) Poniżej składniki na 12 dużych kotletów z kaszy jaglanej:
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 cebuli
- 1 mała marchewka
- 1/2 pietruszki
- 50g mąki kukurydzianej
- 1,5 łyżki płatków drożdżowych
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka bulionu warzywnego w proszku
- bułka tarta do obtaczana
- masło klarowane lub olej kokosowy bezzapachowy w wersji wegańskiej do smażenia
UWAGA: Sprawdzajcie skład bułki tartej, którą kupujecie. To był jedyny składnik, którego mi brakowało w domu. Nie używam bułki tartej na codzień. Na zakupach nie mogłem uwierzyć, co kryje się w składzie tak prostego produktu.
Jak przygotować kotlety z kaszy jaglanej
Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Ja zawsze przygotowuję ją w proporcji 1 szklanka kaszy na 2,25 szklanki wody. Kasze dokładnie opłukuję pod bieżącą wodą. Wsadzam do wrzątku i gotuję przez 15 minut pod przykryciem. W tym przepisie, kaszę gotujemy z dodatkiem łyżeczki bulionu warzywnego. Po ugotowaniu, studzimy kaszę na sitku.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę i pietruszkę trzemy na dużych oczkach tarki.
Na patelni szklimy cebulkę, a potem dodajemy marchewkę, pietruszkę i połowę przypraw. Dusimy pod przykryciem przez 5-10 minut.
Warzywa dodajemy do ostudzonej kaszy jaglanej wraz resztą przypraw. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na 10 minut.
Z masy formujemy średniej wielkości kulki i rozgniatamy je na tacce z bułką tartą. Następnie btaczamy kotlety z każdej strony w bułce tartej.
Na patelni dobrze nagrzewamy grubsza warstwę ghee lub oleju kokosowego. Uformowane kotlety smażymy z każdej strony, aż się zarumienią.
Agnieszka wspomina w przepisie, że kotlety bardzo fajnie komponują się z hummusem i sałatkami. Ja nie byłem tak dobrze przygotowany i jadłem je z sosem paprykowym. Wyszły bardzo smaczne, dla nie przez płatki drożdżowe smakują delikatnie serowo :)
Tego jeszcze nie jadłem
"Tego jeszcze nie jadłem" to seria w której będziemy razem przygotowywać przepisy z książek kucharskich, których jeszcze nigdy nie robiłem. Chce Was zachęcić do gotowania w domu i próbowania nowych rzeczy. Jeżeli myślisz, że nie umiesz gotować, to zobaczysz że dasz sobie radę i to jest nawet przyjemne zajęcie :)
Polka Przy Garach, czyli jak gotować i nie zwariować
To książka Agnieszki, która prowadzi bardzo popularnego bloga: Mrs. Polka Dot.
W sklepie Agnieszki, książka jest opisana tak:
„Polka przy garach” to 110 łatwych przepisów w dziewięciu kategoriach, podzielonych na dwie główne części: dni robocze i weekendy. To scenariusz, napisany przez życie, podział, jaki narzuciła mi rola pracującej mamy, której zależy jej na mądrej diecie całej rodziny. Mamy, która lubi gotować, ale w pełne pośpiechu poranki i zabiegane popołudnia robi to znacznie inaczej niż w soboty i niedziele. „Polka przy garach” to skarbnica pomysłów na sprytne gotowanie – proste i pyszne dania jednogarnkowe, sycące sałatki do pracy, błyskawiczne, zdrowe śniadania i cały repertuar ratunkowych przepisów na obiady w 15 minut. Do tego szczypta weekendowej rozpusty – śniadań stworzonych do nieśpiesznych celebracji, obiadów na cztery palniki, przepysznych, lecz prostych pomysłów na ciasta, desery czy wytrawne przekąski dla gości.
Książkę znajdziecie tutaj.
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!