Pieczonego kalafiora zjadłem po raz pierwszy dopiero jakiś rok temu. Nie wiem czemu, ale całe życie nawet nie pomyślałem, o tym że można go upiec. Gotowałem w wodze i na parze, ale nigdy nie piekłem w piekarniku. To był błąd. W mojej ocenie, pieczenie to najsmaczniejszy sposób przygotowywania kalafiora.
Sałatka z pieczonego kalafiora
To bardzo prosty i całkiem szybki przepis. Przygotujesz go w 30 minut, większość czasu zajmuje pieczenie i możesz zająć się czymś innym w tym czasie.
To bardzo ciekawe połączenie, bo smakuje rewelacyjne dopiero razem z sosem. Sam sos ani pieczone warzywa nie są tak dobre, jak razem. Przygotuj ten przepis koniecznie w tym połączeniu.
Zobacz filmik z przepisem na sałatkę z pieczonym kalafiorem
Jak przygotować pieczonego kalafiora?
- Umyj kalafior i rozdziel go na mniejsze części
- Obierz marchewkę i potnij ją na krążki o grubości około 1-1,5cm
- Potnij czerwoną cebulę w drobną kostkę
- Wrzuć warzywa do miseczki wy wymieszaj
- Dodaj przyprawy: kumin, słodką paprykę i sól
- Polej równomiernie oliwą i dokładnie wymieszaj rękami
- Nałóż warzywa na blachę do pieczenia wyłożoną papierem
- Piecz przez 25 minut w temperaturze 220 stopni z włączonym termoobiegiem
- W czasie pieczenia przygotuj sos do sałatki
- Zmieszaj dokładnie trzepaczką: tahini, oliwę, wodę, sok z cytryny, czosnek i sól
- Sos gotowy :)
- Wyciągnij warzywa z piekarnika i daj im parę minut, aby ostygły
- Wymieszaj dokładnie z sosem
Składniki sałatki:
- 1 główka kalafiora
- 3 marchewki
- 1 mała czerwona cebula
- łyżka stołowa mielonego kuminu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka soli himalajskiej
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra virgin
Piecz w temperaturze 220 stopni przez 25 minut z włączonym termoobiegiem.
Składniki sosu:
- 60ml tahini
- 60ml oliwy z oliwek extra virgin
- 60ml wody
- 2 łyżki stołowe soku z cytryn sycylijskich
- ząbek czosnku
- szczypta soli himalajskiej do smaku
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!