Prosta sałatka z pieczonego kalafiora z tahiną

03 Wrzesień, 2019Michał Pelc

Pieczonego kalafiora zjadłem po raz pierwszy dopiero jakiś rok temu. Nie wiem czemu, ale całe życie nawet nie pomyślałem, o tym że można go upiec. Gotowałem w wodze i na parze, ale nigdy nie piekłem w piekarniku. To był błąd. W mojej ocenie, pieczenie to najsmaczniejszy sposób przygotowywania kalafiora.

Sałatka z pieczonego kalafiora

To bardzo prosty i całkiem szybki przepis. Przygotujesz go w 30 minut, większość czasu zajmuje pieczenie i możesz zająć się czymś innym w tym czasie. 

To bardzo ciekawe połączenie, bo smakuje rewelacyjne dopiero razem z sosem. Sam sos ani pieczone warzywa nie są tak dobre, jak razem. Przygotuj ten przepis koniecznie w tym połączeniu. 

Zobacz filmik z przepisem na sałatkę z pieczonym kalafiorem

Jak przygotować pieczonego kalafiora?

  • Umyj kalafior i rozdziel go na mniejsze części
  • Obierz marchewkę i potnij ją na krążki o grubości około 1-1,5cm
  • Potnij czerwoną cebulę w drobną kostkę
  • Wrzuć warzywa do miseczki wy wymieszaj
  • Dodaj przyprawy: kumin, słodką paprykę i sól
  • Polej równomiernie oliwą i dokładnie wymieszaj rękami

dodaje przyprawy do pieczonego kalafiora

  • Nałóż warzywa na blachę do pieczenia wyłożoną papierem

pieczony kalafior w piekarniku

  • Piecz przez 25 minut w temperaturze 220 stopni z włączonym termoobiegiem

pieczony kalafior przepis

  • W czasie pieczenia przygotuj sos do sałatki
  • Zmieszaj dokładnie trzepaczką: tahini, oliwę, wodę, sok z cytryny, czosnek i sól

sos z tahini do kalafiora

  • Sos gotowy :)
  • Wyciągnij warzywa z piekarnika i daj im parę minut, aby ostygły
  • Wymieszaj dokładnie z sosem

sałatka z kalafiora

Składniki sałatki:

Piecz w temperaturze 220 stopni przez 25 minut z włączonym termoobiegiem. 

Składniki sosu:

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją