Świętujemy 13 urodziny ekogram.pl 🥳 -20% na wszystkie produkty 🎁 Twój kod rabatowy: 13urodziny. Start: 12:00 - 4 grudnia, koniec: 23:59 - 6 grudnia. Więcej informacji na stronie głównej.

Wegański makaron kokosowo cytrynowy (danie jednogarnkowe)

24 Lipiec 2019 Michał Pelc

Przepis na to szybkie jednogarnkowe wegańskie danie dostałem od naszej Klientki Pani Eli. Dziękuję! Każdy z nas czasem wraca zmęczony z pracy, na dodatek głodny i bez pomysłu co przygotować. To danie przygotujesz w jednym garnku, nie robiąc bałaganu w kuchni w 15-20min. Jak smakuje? Musisz spróbować :)

Kokosowo cytrynowe spaghetti ze szpinakiem

spaghetti ze szpinakiem

To wegańskie danie przygotujesz w podobny sposób jak risotto. Makaron nie gotuje się w wodzie, a w bulionie który cały w niego wsiąka. Można powiedzieć, że to takie risotto tylko z makaronu, a nie z ryżu.

Makaron nie jest suchy, ma fajny lekki i orzeźwiający smak przez dodatek soku z cytryny. Robiłem ten przepis dopiero raz, ale już wiem, że zagości w mojej kuchni na stałe. 

Lista składników które potrzebujesz jest naprawę krótka. W sezonie letnim użyj świeżego szpinaku, w zimie może być mrożony. 

Zobacz filmik z tym szybkim wegańskim przepisem

Przepis na wegański makaron jednogarnkowy

  • Posiekaj cebulę i czosnek w drobną kostkę
  • Zagotuj 3 szklanki wody i rozpuść w niej dużą łyżkę bulionu warzywnego
  • Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij na niej cebulę i czosnek
  • Zalej bulionem
  • Dodaj 2 łyżki musu koksowego i sok z cytryny
  • Dobrze wymieszaj i dodaj makaron. Nie ugniataj makaronu, sam musi zmięknąć
  • Gotuj przez około 15 minut i dodaj szpinak
  • Wymieszaj i gotuj przez kolejne 2 minuty
  • Podawaj z ulubionymi przyprawami, np ostra papryką i pieprzem

makaron wegański

Składniki

makaron wegański składniki

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją