Przepis na to szybkie jednogarnkowe wegańskie danie dostałem od naszej Klientki Pani Eli. Dziękuję! Każdy z nas czasem wraca zmęczony z pracy, na dodatek głodny i bez pomysłu co przygotować. To danie przygotujesz w jednym garnku, nie robiąc bałaganu w kuchni w 15-20min. Jak smakuje? Musisz spróbować :)
Kokosowo cytrynowe spaghetti ze szpinakiem
To wegańskie danie przygotujesz w podobny sposób jak risotto. Makaron nie gotuje się w wodzie, a w bulionie który cały w niego wsiąka. Można powiedzieć, że to takie risotto tylko z makaronu, a nie z ryżu.
Makaron nie jest suchy, ma fajny lekki i orzeźwiający smak przez dodatek soku z cytryny. Robiłem ten przepis dopiero raz, ale już wiem, że zagości w mojej kuchni na stałe.
Lista składników które potrzebujesz jest naprawę krótka. W sezonie letnim użyj świeżego szpinaku, w zimie może być mrożony.
Zobacz filmik z tym szybkim wegańskim przepisem
Przepis na wegański makaron jednogarnkowy
- Posiekaj cebulę i czosnek w drobną kostkę
- Zagotuj 3 szklanki wody i rozpuść w niej dużą łyżkę bulionu warzywnego
- Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij na niej cebulę i czosnek
- Zalej bulionem
- Dodaj 2 łyżki musu koksowego i sok z cytryny
- Dobrze wymieszaj i dodaj makaron. Nie ugniataj makaronu, sam musi zmięknąć
- Gotuj przez około 15 minut i dodaj szpinak
- Wymieszaj i gotuj przez kolejne 2 minuty
- Podawaj z ulubionymi przyprawami, np ostra papryką i pieprzem
Składniki
- makaron spaghetti 250g
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 750ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki musu kokosowego
- 15 ml soku z cytryn sycylijskich (pól cytryny)
- kiść szpinaku
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!