Wegański makaron kokosowo cytrynowy (danie jednogarnkowe)

24 Lipiec, 2019Michał Pelc

Przepis na to szybkie jednogarnkowe wegańskie danie dostałem od naszej Klientki Pani Eli. Dziękuję! Każdy z nas czasem wraca zmęczony z pracy, na dodatek głodny i bez pomysłu co przygotować. To danie przygotujesz w jednym garnku, nie robiąc bałaganu w kuchni w 15-20min. Jak smakuje? Musisz spróbować :)

Kokosowo cytrynowe spaghetti ze szpinakiem

spaghetti ze szpinakiem

To wegańskie danie przygotujesz w podobny sposób jak risotto. Makaron nie gotuje się w wodzie, a w bulionie który cały w niego wsiąka. Można powiedzieć, że to takie risotto tylko z makaronu, a nie z ryżu.

Makaron nie jest suchy, ma fajny lekki i orzeźwiający smak przez dodatek soku z cytryny. Robiłem ten przepis dopiero raz, ale już wiem, że zagości w mojej kuchni na stałe. 

Lista składników które potrzebujesz jest naprawę krótka. W sezonie letnim użyj świeżego szpinaku, w zimie może być mrożony. 

Zobacz filmik z tym szybkim wegańskim przepisem

Przepis na wegański makaron jednogarnkowy

  • Posiekaj cebulę i czosnek w drobną kostkę
  • Zagotuj 3 szklanki wody i rozpuść w niej dużą łyżkę bulionu warzywnego
  • Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij na niej cebulę i czosnek
  • Zalej bulionem
  • Dodaj 2 łyżki musu koksowego i sok z cytryny
  • Dobrze wymieszaj i dodaj makaron. Nie ugniataj makaronu, sam musi zmięknąć
  • Gotuj przez około 15 minut i dodaj szpinak
  • Wymieszaj i gotuj przez kolejne 2 minuty
  • Podawaj z ulubionymi przyprawami, np ostra papryką i pieprzem

makaron wegański

Składniki

makaron wegański składniki

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją