W dzisiejszym odcinku "tego jeszcze nie jadłem" przygotuje moje pierwsze w życiu domowe krakersy. Jest to wersja wegańska oraz paleo (bez ziaren / bez glutenu).
Zobacz filmik z przepisem na domowe krakersy
Jak przygotować domowe krakersy?
- Ustawiamy piekarnik do 150 stopni, w czasie gdy się nagrzewa przygotowujemy ciasto
- Mieszamy suche składniki (mąka / siemię / sól / czosnek / oregano / soda / kamień winny)
- Mieszamy mokre składniki (oliwa / woda)
- Dodajemy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy
- Gdy ciasto jest już gotowe, formujemy je w kulkę i delikatnie rozgniatamy na płasko
- Następnie wałkujemy na dość cienką warstwę
- Kroimy nożem na prostokąty o wymiarach 5cm x 2cm.
- Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia, nakładamy ciasto i wsadzamy do piekarnika na 40 minut
- Wyciągamy rozrywamy delikatnie ciasto na pojedyncze prostokąty i obracamy przy okazji na drugą stronę
- Pieczemy kolejne 15 minut
Składniki na krakersy:
- 180g mąki z manioku
- 24g zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki czosnku
- 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki kamienia winnego
- 3 łyżeczki oregano
- 78g oliwy extra virgin
- 108g wody
Tego jeszcze nie jadłem
To seria w której będziemy razem przygotowywać przepisy z książek kucharskich, których jeszcze nigdy nie robiłem. Chce Was zachęcić do gotowania w domu i próbowania nowych rzeczy. Jeżeli myślisz, że nie umiesz gotować, to zobaczysz że dasz sobie radę i to jest nawet przyjemne zajęcie :)
Subskrybuj mój newsletter i kupuj produkty z filmików z dużym rabatem.
Czas na zmiany! Czas na prawdziwe jedzenie!
Sprawdź nasz sklep on-line.
Jeżeli jesteś w Krakowie, zapraszam do naszych sklepów (mapka).
Bądźmy w kontakcie:
- Subskrybuj kanał YouTube
- Obserwuj na INSTA
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!